Završili građevinsko-obrtnički radovi na budućem Centru za posjetitelje u podrumu Županijske palače

Završili građevinsko-obrtnički radovi na budućem Centru za posjetitelje u podrumu Županijske palače

Završili su građevinsko-obrtnički radovi na budućem Centru za posjetitelje u podrumu Županijske palače, lijedi završno opremanje. O tome su na današnjoj press konferenciji izvijestili Silvija Zagorec, zamjenica župana Varaždinske županije, Goran Mališ, direktor Turističke zajednice Varaždinske županije i Darko Majhen, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove Varaždinske županije. 

- S veseljem vas možemo izvijestiti da su završili građevinsko-obrtnički, elektrotehnički i strojarski radovi u podrumu Županijske palače. Prošli tjedan, nakon uspješno obavljenog tehničkog pregleda, ishodili smo uporabnu dozvolu. Na površini od gotovo 400 kvadrata prostirat će se Centar za posjetitelje. U tijeku je uspostava modernih tehnologija, uz pomoć kojih ćemo u Centru na atraktivan i drugačiji način prezentirati kulturnu i povijesnu baštinu manje poznatih ruralnih dijelova naše županije - istaknula je zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec na današnjoj konferenciji za novinare.
 
Sve se odvija u sklopu EU projekta „Active Tourism meets Advanced Technology in Cross-Border Area – Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.“, čija je ukupna vrijednost 1.545.287,06 eura, a s 85 posto se sufinancira iz Europskog fonda za regionalni razvoj, odnosno iz Programa prekogranične suradnje INTERREG V-A Mađarska – Hrvatska 2014. - 2020. Partneri iz Hrvatske su Varaždinska županija kao vodeći partner i Turistička zajednica Varaždinske županije, dok su mađarski partneri Grad Csurgó i Sveučilište Pannonia, Nagykanisza kampus.- Svi radovi u palači izvodili su se pod arheološkim i konzervatorskim nadzorom Gradskog muzeja Varaždin i Konzervatorskog odjela u Varaždinu. Radovi su bili doista zahtjevni, a podsjećamo da je otkriveno i nekoliko novih prostorija. Sa zadovoljstvom možemo reći da će i one biti stavljene u funkciju Centra za posjetitelje.
Zadržani su i neki dijelovi ostataka ranije građevine, a prezentirani su u samom podu podruma.
S obzirom na sve to, odobreno je i produljenje projekta za pet mjeseci – navela je zamjenica Zagorec.Što se tiče same uspostave Centra, njegovo vođenje preuzet će Turistička zajednica Varaždinske županije, koja će biti kontakt točka za buduće posjetitelje. - Sami obilasci će biti u vođenim grupama, uz obaveznu prethodnu najavu Turističkoj zajednici, a prve grupe posjetitelja očekujemo tijekom svibnja. Treba napomenuti se posjetiteljski centar uspostavlja i u mađarskom Csurgóu. To je ujedno dodatna vrijednost ovoga projekta u sklopu Interreg V-A Programa, čiji je slogan „Gdje rijeke spajaju“. Upravo je povezivanje ljudi na pograničnom području te razvijanje zajedništva i suradnje jedan od ciljeva ovog našeg EU projekta.
Jednako je važno što će budući posjetitelji i turisti biti upoznati ne samo s urbanim, već i ruralnim dijelovima Varaždinske županije te mađarskog Čurga i njegove okolice. Centri za posjetitelje će poslužiti kao polazišna točka, što je dodatan plus turističkoj ponudi – istaknula je Silvija Zagorec.Tijekom provedbe EU projekta realiziran je niz aktivnosti, napomenuo je pročelnik za Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove Darko Majhen.- U sklopu projekta smo nabavili opremu visoke tehnologije koja se sastoji od multimedijske prezentacijske opreme, kao što su laserski projektori, računala i audio sustav, 3D umjetničkih kiparskih objekata, a imat ćemo hologramsku projekciju te sustav videonadzora. Treba istaknuti da smo izradili i bazu vlasnika i upravitelja kulturne i prirodne baštine na projektnom području, održali cikluse treninga za dionike u turizmu i vlasnike objekata namijenjenih za turiste, organizirali međunarodnu konferenciju u Varaždinu s velikim odazivom posjetitelja, a najvažnije je što smo u završnoj fazi uspostave centara za posjetitelje u Varaždinu i Csurgóu.
Centri će biti virtualno umreženi, povezani „prozorom“ zahvaljujući kojem će se posjetitelji u oba centra moći vidjeti – rekao je pročelnik Majhen.
U Centru za posjetitelje u Županijskoj palači naglasak će biti na vizualnim efektima koji će budućim posjetiteljima omogućiti puno doživljaja.- Prostor će biti podijeljen na nekoliko različitih tematskih cjelina, od, primjerice, postanka svijeta i Velikog praska, vulkana i špilja, neandertalaca, preko dolaska Rimljana, Avara, Huna i Hrvata, pa do mitoloških likova. A pozdrav i dobrodošlicu posjetiteljima će uputiti prvi nasljedni varaždinski župan Tomo II. Erdödy osobno, naravno kroz hologramsku projekciju. Bit će tu i interaktivna ploča koja će kroz zvuk, sliku, karte, mape i video dodatno naglasiti promociju ruralnih područja naše županije. Moći će se odigrati interaktivne igre i kviz znanja, što će, vjerujemo, svima biti interesantno – najavio je direktor Turističke zajednice Varaždinske županije Goran Mališ.Mađarski partneri su u sklopu projekta razvili mobilnu aplikaciju koja, uz same turističke informacije, sadrži i pet igrica.– Igrice su izrađene na temelju 3D modela, a temelje se na tzv. proširenoj stvarnosti.
Turistima će se prillikom obilaska pet lokacija od Andrijine kule u Knegincu preko Grebengrada, utvrđenog grada Bele i crkve sv. Martina u Varaždinskim Toplicama, pa do Prangera – stupa srama u Vinici, omogućiti igranje igrica ispred stvarne pozadine. Što se tiče obilaska našeg Centra, on će biti organiziran u vođenim grupama turista. Zainteresirani će se trebati prijaviti nama u Turističku zajednicu, a o detaljima oko sustava rezervacije moći će se doznati na našim web stranicama. Ponosni smo na završetak građevinsko-obrtničkih radova, vesele nas ovi novi sadržaji i važno nam je da buduće posjetitelje potaknemo da sami putuju kroz našu županiju i istražuju sve njezine ljepote – zaključio je Mališ.
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.