Predstavljanje projekta One Sun Connecting North and South vrijednog više od milijun eura

Predstavljanje projekta One Sun Connecting North and South vrijednog više od milijun eura

U utorak, 23.kolovoza u prostorijama Enter – inkubatora kreativnih industrija u Koprivnici  predstavljen je  projekt One Sun Connecting North and South.

Projekt je usmjeren na povećanje proizvodnje električne energije iz energije sunca u objektima javnog sektora u Republici Hrvatskoj, a partnerstvo uz Grad Varaždin uključuje i 16 hrvatskih gradova i općina, fakultet te Sveučilište u Stavangeru, Prirodoslovno-tehnološki fakultet, Odsjek za energetiku i naftu iz Norveške.Predstavljanju su prisustvovali Mišel Jakšić, gradonačelnik Grada Koprivnica, zatim predstavnica veleposlanstva Kraljevine Norveške u Republici Hrvatskoj Homma Latif, predstavnik Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Mislav Kovač te ravnatelj Regionalne energetske agencije Sjever Ivan Šimić te predstavnici Grada Varaždina te 16 drugih gradova i općina partnera na projektu

O projektu

Projekt One Sun Connecting North and South usmjeren je na povećanje proizvodnje električne energije iz energije sunca i jačanje suradnje između hrvatskih i norveških subjekata javnog i privatnog sektora i akademske zajednice.Vrijednost projekta je 1.004.000 €, od toga 854.000 € bespovratno. Investicijski troškovi su 776.000 €, a taj se iznos odnosi na izgradnju solarnih elektrana.

U okviru projekta, Grad Varaždin će izgraditi dvije fotonaponske elektrane i to na Sportskoj dvorani Srednjoškolac snage 20 kW te Sportskoj dvorani Graberje snage 50 kW. Ukupna vrijednost dijela projekta koji se odnosi na Grad Varaždin je preko 67.000 € od čega je više od 57.000 € bespovratno. Projekt će rezultirati procijenjenom godišnjom proizvodnjom od 981,87 MWh i smanjenjem godišnjih emisija CO2 od 155,72 tona. Provođenjem pilot projekata instalacije integriranih solarnih elektrana na 29 javnih zgrada u 16 gradova i općina u Hrvatskoj izravno će se povećati proizvodnja električne energije iz energije sunca i rezultirati smanjenjem emisija CO2. Objekti na kojima će biti provedeni pilot projekti uključuju zgrade škola, vrtića, fakulteta, sportske dvorane te ostale zgrade javne namjene.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.