Predsjednica Europskog parlamenta: Članstvo Hrvatske u EU-u primjer je uspješne priče

Predsjednica Europskog parlamenta: Članstvo Hrvatske u EU-u primjer je uspješne priče

„Ovdje sam točno godinu dana prije izbora za Europski parlament kako bih čula što Hrvati očekuju od Unije. Kako bih pokazala da Bruxelles nije nešto daleko, da se nijedna odluka ne donosi bez vas. (...) Poruka koju želim prenijeti svim Hrvatima je da je Europa vrijedna i važna. Vaš glas, vaš izbor je važan.“  Istaknula je to predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola tijekom današnjeg govora pred zastupnicima Hrvatskog sabora upozorivši kako će se izbori održati u izazovnim okolnostima, budući da zlonamjerni akteri dezinformacijskim kampanjama nastoje kompromitirati demokratske procese.

Metsola je također govorila o 10 godina članstva Hrvatske u EU-u. Rekla je kako Hrvatska može biti ponosna jer je primjer uspješne priče koja među ostalim „pokazuje da ne postoji stara i nova Europa. Da nema velikih i malih sila u ovom našem projektu“. Osvrnula se na  mnogobrojne izazove s kojima se EU suočava, od inflacije i energetske neovisnosti, preko ekonomskog oporavka do rata u Ukrajini te istaknula da Unija ima sposobnost odgovoriti na njih i izaći iz tog iskustva još snažnija i otpornija. Pozvala je na kontinuiranu pomoć Ukrajini te izrazila nadu da će Kijev u skoroj budućnosti otvoriti pristupne pregovore s EU-om, a u kontekstu proširenja spomenula je i zapadni Balkan.

Metsola je Hrvatsku posjetila na poziv predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića s kojima je danas razgovarala o nizu geopolitičkih izazova. Tijekom boravka u Zagrebu održala je službeni sastanak i s premijerom Andrejem Plenkovićem te je sudjelovala na konferenciji povodom 10. obljetnice hrvatskog članstva u EU-u. Na tribini u organizaciji Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj s oko 200 srednjoškolaca i studenata razgovarala je o svom političkom angažmanu, predstojećim europskim izborima te važnosti glasanja na njima. „Mladi glasači trebaju pozvati političare na odgovornost i aktivno sudjelovati u političkom životu. Ako vi nećete, drugi će donositi odluke u umjesto vas - odluke koje utječu na vaš život“, zaključila je Metsola.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.