Pantheon među prvima u Hrvatskoj integriralo fintech inovaciju ePlati i omogućio plaćanje i zaprimanje izvoda unutar sustava

Pantheon među prvima u Hrvatskoj integriralo fintech inovaciju ePlati i omogućio plaćanje i zaprimanje izvoda unutar sustava

Kako je i najavio, najveći privatni informacijski posrednik, tvrtka Elektronički računi, nastavio je s održavanjem poslovnih doručaka diljem Hrvatske. Posljednji je održan u Slavonskom Brodu gdje se okupio veliki broj sudionika, većinom knjigovodstvenih servisa i većih kompanija s brodskog područja, kako bi razmijenili iskustva i prikupili nova saznanja o digitalizaciji i primjeni fintech rješenja u poslovanju.

Partner u organizaciji ovog poslovnog doručka bila je tvrtka Datalab, čiji je poslovno-informacijski sustav Pantheon mnogim tvrtkama prvi izbor za računovodstvene poslove već dugih 25 godina. Upravo je Pantheon jedno od poslovnih rješenja koje je među prvima u Hrvatskoj integriralo fintech inovaciju ePlati, koja obuhvaća platne usluge iniciranja plaćanja (PIS - Payment Initiation Service) i informiranja o računu (AIS - Account Information Services).

Riječ je o dvije temeljne usluge proizašle iz revidirane PSD2 direktive, što znači da se kroz ePlati, na razini čitave Europske unije, može komunicirati s bankama po istoj standardizaciji i to direktno iz računovodstvenog programa kao što je, primjerice, Pantheon.

„Elektronički računi nisu banka, ali smo kao institucija za platni promet pod nazorom Hrvatske narodne banke koja je regulator provedbe PSD2 direktive i upravlja registrom pružatelja platnih usluga. Ono što jesmo je poveznica između korisnika Pantheona i njegovih poslovnih žiroračuna, tako da za plaćanja i praćenja uplata više ne trebate koristiti internetska bankarstva“, rekao je Domagoj Mihalčić iz tvrtke Elektronički računi okupljenima na poslovnom doručku.

Iniciraj i plati iz ERP-a

Usluga ePlati kroz Pantheon je dostupna 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu, a ono što je izdvaja od drugih financijskih usluga je jednostavnost korištenja zbog maksimalne automatizacije. PIS postupak plaćanja skraćuje s dosadašnjih osam koraka na samo dva – iniciraj i autoriziraj plaćanje. „Ako je knjigovodstvena isprava već evidentirana računovodstvenom programu, nalog za plaćanje se zadaje iz programa, a ePlati dostavlja platnu transakciju u banku. Transakcija se provodi u banci odmah nakon autorizacije klijenta“, pojasnio je Mihalčić.

U konkretnom slučaju, riječ je o dvofaktorskoj autentifikaciji (2FA), odnosno autorizaciji tokenom, koja se smatra najsigurnijim načinom autentifikacije jer isključivo osoba koja posjeduje token, ili je ovlaštena za njegovo korištenje, može pristupiti stranici i autorizirati nalog. Poduzetnicima ni za ePlati (AIS) ne treba internetsko bankarstvo niti moraju integrirati poslovni softver s bankarskim sustavom jer usluga povezuje sve poslovne banke klijenta i automatski povlači informacije o prometima na sučelje njihovog računovodstvenog programa.

Prometi po žiroračunu

Okupljeni na poslovnom doručku mogli su vidjeti kako to funkcionira u praksi unutar ERP rješenja Pantheon; u računovodstvenom programu odmah se vide svi prometi po svim žiroračunima korisnika ePlati (AIS).„Izvodi o prometima po računima su kontinuirani; korisnik Pantheona ne mora čekati sutra kako bi knjižio promjene po računima koje su se dogodile danas. Svaka stavka prometa se kontinuirano bilježi u računovodstvenom programu u trenutku kada je nastala“.

Usluga ePlati (AIS) posebno je korisna knjigovodstvenim servisima ili odjelima računovodstva tvrtki jer mogu automatski dobivati informacije o prometu po računu i knjižiti nastale promjene ili ih povlačiti u računovodstveni program na svoj zahtjev.Aktivacijom usluge, sami biraju dinamiku zaprimanja podataka o promjenama po računima; čak i u stvarnom vremenu mogu pratiti platni promet subjekata kojima vode financijsko poslovanje. „Pojednostavljeno, ePlati PIS omogućuje plaćanje iz računovodstvenog programa, a ePlati AIS dohvaćanje informacija o prometima po svim bankovnim računima direktno u ERP u stvarnom vremenu. To laički znači da smo dobili internetsko bankarstvo tamo gdje nam najviše treba – u računovodstvenom programu“, naglasio je Mihalčić.

Digitalni potpis

U Slavonskom Brodu govorilo se i o važnosti zelene tranzicije; pred Hrvatskom je obveza provedbe digitalnu transformaciju gospodarstva, počevši s mikro, malim i srednjim kompanijama koje čine čak 98 posto tržišta.„Digitalna transformacija počinje prvim korak, a to je digitalni potpis. Većina punoljetnih građana ima na raspolaganju napredni elektronički potpis u svojoj eOsobnoj iskaznici, samo ih treba potaknuti i ohrabriti da ga aktivno počnu koristiti kao sigurnije i jeftinije rješenje, neizostavno u digitalnom poslovanju“, rekao je Domagoj Mihalčić. A da sve ne bi ostalo na riječima, pobrinuo se AKD, omogućivši okupljenima da na doručku aktiviraju svoju eOsobnu iskaznicu i isprobaju digitalno poslovanje kroz aplikaciju Certilia.

Podsjetimo, aplikacija Certilia, odnosno mobilni identitet, dodatno olakšava i pojednostavljuje korištenje e-usluga koje traže visoku razinu sigurnosti. Ono što je posebno ističe je mogućnost pristupa svim e-uslugama putem mobitela, bez korištenja računala ili čitača kartice.

Biraj digitalno, biraj zeleno

Osim aplikacije Certilia, okupljene je na poslovnom doručku u Slavonskom Brodu pozitivno iznenadilo i rješenje Ib card – digital business card – potpuno digitalne „vizitke“, koje poduzetnicima omogućuju da se povežu s poslovnim partnerima i prijateljima putem svih platformi zahvaljujući NFC tehnologiji. „Koliko puta vam se dogodilo da zametnete papirnatu posjetnicu od neke osobe koja vam se pokazala važnom u poslovanju? Ib card omogućuje poduzetnicima da u potpunosti zamijene papirnate posjetnice digitalnima, što ne samo da im donosi uštede, nego podiže vrijednost njihovog brenda“, rečeno je na poslovnom doručku. Ib card   omogućuje da se sa samo jednim dodirom podijele sve željene informacije s osobom koja je u tom trenutku važna;  kontakt informacije, poveznice na profile na svim društvenim mrežama, posebni promo video, posebna promo ponuda i to sve bez preuzimanja aplikacije.

Sljedeći poslovni doručak održat će se u Splitu, 17. svibnja 2023. godine, u Multimedijalnom kulturnom centru „Razred“.  i AKD-u koji dijele našu zelenu viziju i omogućuju tvrtkama da jednostavno i brzo započnu digitalnu tranziciju poslovanja“, istaknuli su iz tvrtke Elektronički računi. Sudionici ovog poslovnog doručka mogli su tako na samom događaju aktivirati eOsobnu iskaznicu i isprobati digitalno poslovanje kroz aplikaciju Certilia, a osim toga mogli su isprobati i-b card digitalne vizitke koje omogućuju korisnicima da se digitaliziraju i pokažu da misle na okoliš.

 

 

 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.