Regionalni turistički centar Goričan u Međimurju - nova vrata hrvatskoga kontinentalnog Edena

Regionalni turistički centar Goričan u Međimurju - nova vrata hrvatskoga kontinentalnog Edena

Područje Donjeg Međimurja sve se jače pozicionira na turističkoj karti ovog dijela Hrvatske zahvaljujući netaknutoj prirodi, kulturno-povijesnim značajkama i ljudima koji ovdje od davnina na poseban način kreiraju svoj život, prostor i vrijeme.  Ne čudi stoga da današnji turistički djelatnici na čelu s Rudijem Grulom, direktorom Turističke zajednice Međimurske županije, kojima se od nedavno pridružuje i Jelena Berečić, voditeljica novoosnovanoga Regionalnog turističkog centra Goričan, koji podržavaju i sve općine i gradovi članovi EGTC regije Mura, na tragu takvih vrijednosti s posebnim marom i vrlo uspješno kreiraju novi turistički brend - Donjeg Međimurja .

Kako bi privukli turiste željne odmora u netaknutoj prirodi prema novoj strategiji turističkog razvoja nude im i cijeli niz zanimljivih popratnih sadržaja koji će im zaokupiti pozornost i privući ih da baš ovdje i sljedećih godina pronađu svoju mirnu oazu za aktivan odmor i bijeg iz svakodnevice ili gradske vreve.  

Donje Međimurje - nova dimenziju kontinentalnog turizma

Donje Međimurje pruža novu dimenziju kontinentalnog turizma na način da svakom turistu ponaosob daje mogućnost kreiranja aktivnog odmora prema vlastitim afinitetima i mjeri, a u to nastoji uključiti ne samo one koji se već bave turizmom već i svo lokalno stanovništvo.

Jelena Berečić, upoznala nas je s postojećim i novim najvažnijim sadržajima i posebnostima koje Donje Međimurje izdvajaju iz Međimurja, kao najrazvijenije kontinentalne turističke destinacije te onome po čemu je na daleko poznato, a što je ujedno i nit vodilja strategije turističkog razvoja, a u skladu s time i uloge novoosnovanoga Regionalnog turističkog centra.  

- Uz kampanju Međimurske turističke zajednice “Međimurje daje više” odlučili smo pokrenuti i kampanju “Međimurci po Međimurju”. Ovdje su zahvaljujući novoizgrađenom prometnom čvorištu Goričan ulazna vrata u Međimurje i upravo zbog toga je cijeloj regiji zanimljivo da naš ured što prije i što kvalitetnije zaživi. To je kao prvi prihvatni centar za sve turiste koji će prolaziti ovim smjerom, nakon čega će se disperzirati po Međimurju i Hrvatskoj prema svojim željama, potrebama i interesu. Možemo se pohvaliti da već imamo dogovorene turističke lokacije na koje će turisti moći doći na svoj aktivni odmor, no svakako ćemo i dalje prikupljati informacije s terena i tako nadograđivati naš turistički proizvod, a ujedno i dalje graditi i cijelu turističku destinaciju. Zbog mjera koje nam pandemija uvjetuje, dogovorili smo turističke pakete, koje ćemo plasirati na tržišta za koja za sada imamo otvorena vrata, čime će se aktivnije krenuti u akviziciju tržišta.  

Kampanju „Međimurci po Međimurju“ osmislili smo jer znamo da se turizam ne može razvijati bez lokalnih ljudi, a primijetili smo da jako malo Međimuraca zna što Međimurje u turizmu nudi te smo odlučili omogućiti da domaći stanovnici upoznaju što sve nudi Međimurje kako bi i sami postali ambasadori turističke ponude cijelog Međimurja na terenu. Za početak poveli smo jednom turističkom rutom privatne iznajmljivače počevši od Centra i rodne kuće dr. Rudolfa Steinera te nastavili izlet do Općine Svete Marije gdje smo čuli priču o vrlo poznatoj svetomarskoj čipki. U hotelu Golf nam je biodinamički ručak, od namirnica uzgojenih u OPG-u samog hotela i drugih malih proizvođača i čašica domaće crne kraft pive dao dodatnu energiju za nastavak puta prema Donjem Vidovcu gdje nam je prezentirana tradicija ispiranja zlata na Dravi.

U Donjoj Dubravi upriličeno nam je druženje u adrenalinskom parku Pozoj, a svoj obilazak završili smo u Goričanu razgledom arheološkoga nalazišta keltske nekropole. Budući da mnogi od njih nisu znali za te sadržaje i bili oduševljeni to nas je ponukalo da planiramo slične ture i u buduće. Naravno, radimo i na privlačenju drugih posjetitelja i turista pa i onih u tranzitu, dok nam je sljedeći korak povezati susjede u prezentaciji turističke ponude Sjevera odnosno povezujući i nadograđujući se s ponudom Varaždinske, Koprivničko-križevačke i Krapinsko-zagorske županije, napominje naša sugovornica te dodaje: 

 - Cilj je da posjetitelje oduševimo ponudom i dobrim ih sadržajem zadržimo na ovom području. Bitan segment ponude je da svaki gost uz iskustvo, doživljaj, story telling, gastronomiju... ima priliku dobiti i edukaciju o određenim životnim navikama koje može uključiti u svoj život. To je suvenir koji dobiva u nematerijalnom obliku, a koji je prava pozivnica da nam se gosti vrate i ono što je jako bitno da nam dovedu i svoju obitelj, prijatelje, radne kolege i sl. - napominje Jelena.

Zdravlje i genij 21. stoljeća, dr. Rudolf Steiner

A turizam se ovdje može jako dobro uklopiti u sve ono što je već dobro napravljeno, a to su poljoprivreda ali i kulturna baština i povijest. Nekropola pod tumulima u Goričanu, u drugoj fazi projekta postati će Centar za posjetitelje s tehnološkom nadogradnjom virtualne stvarnosti.

Regionalni turistički centar djeluje sukladno masterplanu Turističke zajednice Međimurske županije, pa je tako zajednička želja sinergija i povezivanje svih turističkih subjekata, a kao poveznica dvije su glavne teme - Zdravlje i Genij 21. stoljeća, dr. Rudolf Steiner. 

Znano je da je Donje Međimurja mjesto je rođenja dr. Rudolfa Steinera. Na tu je činjenicu ponosno ne samo rodno mjesto slavnog znanstvenika, Donji Kraljevec već i cijelo Međimurje te je kroz tu jedinstvenu osobnost Međimurje kao turistička destinacija predstavljeno i u Europskom parlamentu u Briselu pod sloganom Zemlja u kojoj je rođen Rudolf Steiner.

 Na brendu dr.Rudolfa Steinera odnosno na njegovoj filozofiji života temelji se dakle i sadašnja i buduća prepoznatljivost čitavog Međimurja na svjetskoj i nacionalnoj razini - ističe Jelena, a vezano uz Međimurje kao širu destinaciju, dosad triput nagrađenu nagradom EDEN, nastavlja:

- Ciljevi su nam isti, a to je da se razvije turistički proizvod, da imamo urednu turističku uslugu, da se diverzificiramo na načinu prezentacije i izvedbe svega toga na tržištu i ono što je najbitnije da imamo konkurentsku moć, a to nije dovoljno iskorišteno. Od sadržaja na koje smo ponosni u Donjem Međimurju tu je Centar dr. Rudolfa Steinera koji godišnje obiđe i do 5000 posjetitelja. Uređen je u Donjem Kraljevcu u blizini njegove rodne kuće sa svrhom da na globalnoj razini promovira znanja i prakse dr. Rudolfa Steinera, kroz mnogobrojna događanja, edukacije i radionice s posebnim naglaskom na biodinamičku poljoprivrednu proizvodnju kao jedan od nezaobilaznih smjerova u budućnosti proizvodnje „zdrave“ hrane i stvaranju zdravog, humusom bogatog tla. Međimurje se promovira i kao Hortus Croatiae ili „Hrvatski cvjetnjak“, a i toj priči poseban začin je priča o dr. Rudolfu Steineru.

Priče o Steineru priče su o antropozofskoj medicini, samoobnovljivoj biodinamičkoj poljoprivredi, Waldorfskoj pedagogiji, organskoj arhitekturi, antropozofiji i mnogim drugim područjima - znanjima toliko potrebnim upravo današnjem čovjeku sve otuđenijem od sebe i prirode.Uz Centar Rudolfa Steinera na udaljenosti od kojih 300-tinjak metara je i Steinerova rodna kuća koja je uvijek otvorena za posjetitelje.

Tok Drave kojeg se još naziva i Zelena Amazona poznato je i po zlaterenju, a tradiciju nastavlja MNK Vidovski zlatari koja oduševljava turiste jedinstvenom prezentacijom ispiranja riječnog zlata, od čega je u prošlosti živjelo stotinjak međimurskih obitelji. U Donjem Vidovcu se također gradi Centar za posjetitelje koji će biti posvećen Vidovskim zlatarima, a povijest će oživjeti najnovija tehnološka podrška interaktivnih ekrana, holograma i virtualne stvarnosti. Osim Turističke zajednice Međimurja u naše projekte uključiti ćemo i lokalni LAG, a krajnji cilj ove priče je da na kraju svi budu zadovoljni, odnosno da gost dobije dodanu vrijednost, a da dionici projekta imaju određenu koristi i razlog zašto će biti uključeni - rekla je Berečić.

Nezaobilazan je i značaj čipke u Donjem Međimurju. Naime nedaleko od Donjeg Kraljevca nalazi se Općina Sveta Marija prepoznatljiva po zbirki svetomarske čipke poznate i izvan nacionalnih okvira. Ono što ju razlikuje od drugih čipki nisu samo motivi nego i način izrade i činjenica da se cijela čipka radi iz jednog komada konca. Ti su motivi u prošlosti bili ukras svečane nošnje, ali i svakodnevne odjeće sve do pedesetih godina prošloga stoljeća.

Kampanja “Međimurje daje više”

Uključeni smo i u kampanju koju je osmislila Međimurska turistička zajednica pod nazivom „Međimurje daje više“, pri čemu svaki gost koji jednokratno potroši 250 kuna ima mogućnost besplatnog korištenja jedne od 100-tinjak usluga, uključujući i posjete muzejima ili nekom od centara za posjetitelje. Unutar te kampanje uključeno je i nekoliko ovdašnjih atrakcija kao što su: nekropola pod tumulima, koja je za sada uređena kao mala šetnica, a nakon druge faze projekta bit će moderni centar za posjetitelje. U Donjem Vidovcu posjetitelji mogu aktivno sudjelovati u prezentaciji ispiranja zlata i upijati prirodne ljepote spuštajući se po rijeci Dravi.

Otvorena su im vrata Centra doktora Rudolfa Steinera, uključen je i posjet adrenalinskom parku Pozoj u Donjoj Dubravi, dok se u Općini Sveta Marija mogu upoznati sa svetomarskom čipkom. Nakon što turisti nauče principe i metode uzgoja hrane na biodinamički način u Centru dr. Rudolfa Steinera, a u Općini Sveta Marija upoznaju retrospektivu života žitelja tog područja kroz povijest, vrijeme je da otkrije prirodne ljepote Donjeg Međimurja. Znano je naime da je od 10. veljače 2011. Vladinom uredbom upravo Međimurski Regionalni park Mura-Drava postao prvi regionalni park u Republici Hrvatskoj.

Osim upoznavanja sa zlatarenjem u Donjem Vidovcu, putovanje po Donjem Međimurju može se nastaviti čamcima rijekom Dravom do Donje Dubrave, gdje će vas oduševiti adrenalinski park Pozoj, prostor idealan za team building i dobra druženja jer ovdje su igrališta za mali nogomet, odbojku na pijesku, streličarstvo i sadržaje kojima se punite energijom i dobrim raspoloženjem.  Od sadržaja tu je i rafting na Dravi i Muri, na pedesetak metara od graničnog prijelaza nalazi se karaula, koja je nekada pripadala bivšoj vojsci, a zahvaljujući načelniku Mohoriću taj objekt, koji nije devastiran, pripao je Općini. Ideja je da se taj prostor iskoristi za turizam i to tako da posjetitelji imaju prilike uvjeriti koje sve životinje obitavaju na ovom području. Tu su i močvarna staništa - pravi mali Kopački rit.

Budući da je dr. Rudolf Steinera na jednom od mnogobrojnih predavanja, a ovo je bilo 1912. godine u Helsinkiju, rekao da je rođen na tromeđi germanske, slavenske i keltske kulture, njegova izjava moto je za Općinu Goričan koja se ponosi s pronađenim arheološkim ostacima s tumulima iz starijeg željeznog doba. Nekropola s tumulom iz starijeg željeznog doba u Goričanu postala je od nedavno još jedna turistička priča Donjeg Međimurja gdje se mogu pogledati grobnice, poučna staza oko njih, dok vam cijelu sliku prezentira vlč. Josip Drvoderić, pravi zaljubljenik u povijest, i sam oduševljen prekrasnom pričom o životu Kelta i artefaktima s arheološkoga nalazišta. Tu je lik Herkula, te askus i posude koje su Kelti koristili kod pogreba svojih bližnjih, a čije se replike nalaze na samom nalazištu i u novom Regionalnom turističkom centru na graničnom prijelazu u Goričanu, dok se originali čuvaju u Muzeju Međimurja u Čakovcu.

Cijeli ugođaj koji nizinski dio donjeg dijela Međimurja, posjeduje i skromno daje jesu prirodne ljepote, ekološki i biodinamički proizvodi, slikovita i neobična mjesta koja u ljudima bude kreativnost i nove ideje i uz sve navedeno, ljudi koji sve to zajedničkim radom pretvaraju u destinaciju, zdrave i održive organizacijske kulture.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.