DUNIJE – ženska supergrupa predstavlja singl „Čula jesam“

DUNIJE su Dunja Knebl, Nina Romić i Jelena Galić; nova supergrupa na hrvatskoj etno/world music sceni. Ženski element i energija bitne su karakteristike rada i onoga što ih opisuje, od zvuka do smjera i cilja prema kojem su krenule. Udružile su se kako bi svojim glasovima (i instrumentima) udahnule emocije i novu energiju u interpretiranju slabo poznatih i zaboravljenih tradicijskih pjesama iz prebogate hrvatske baštine. Kod stvaranja prvog albuma pod nazivom Bilo je sada nisu planirale, niti unaprijed razmišljale o zvuku, kao ni o konačnom rezultatu, nego su u interpretaciju svake pojedine pjesme dodale dio sebe, kako bi “ženske priče” iz prošlosti zvučale prikazale i dalje aktualnima.
U kreiranju zvuka im se pridružio producent Silvio Bočić - četverostruki dobitnik Porina, glazbenik u bendovima poput Darka Rundeka, Mangroovea - mističnih ugođaja, pojačavajući dojam osnovnih interpretacija dodatnim instrumentima i produkcijom.  Zajednička im je želja pronaći put do novog kruga slušatelja, podsjetiti na kulturološke korijene i uklanjanje žanrovske barijere. Nastoje unatoč svojim međusobnim razlikama – svaka glazbenica se već mnogostruko dokazala u potpuno drukčijim stilovima glazbe i rada - združenim energijama i pristupima u reinterpretaciji ženskih pjesama iz prošlosti privući slušatelje ne samo da slušaju nego i da čuju i osjete svu ljepotu naše glazbene tradicije.

Najavni singl je svojevrsni hit tradicijske glazbe – „Čula jesam“, najavljen za četvrtak, 26. rujna, a popratit će ga teksturiranim videospotom u režiji Dinka Doringa, sniman na karlovačkim obalama Kupe. Album Bilo je sada u izdanju diskografske kuće MENART očekuje se u drugoj polovici listopada, a donosi četrnaest pjesama od kojih većina nikada nije bila zapisana na nosaču zvuka.
Novim interpretacijama koje su time i važan etnomuzikološki doprinos, Dunije će kulturu različitih regija i krajeva zemlje ovim činom ovjekovječiti.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.