Novo ruho „Profesora Jakova“ u izvedbi Leta 3, Alena Vitasovića i Harmonije disonance

Usporedo s objavom dvostrukog vinilnog izdanja „Jedine“ sa zadovoljstvom predstavljamo i novu obradu odabranih uspješnica Leta 3. 'Profesor Jakov' jedna je od njihovih legendarnih pjesama, neizostavna na koncertnim set listama, a u 2023. novo ruho podarili su joj Alen Vitasović i ženski zbor Harmonija disonance.

Svima koji prate rad jedinstvenih Riječana poznata je informacija da Letovci pripremaju album obrada svojih pjesama, a neke od njih već smo imali prilike čuti, kako uživo - na izdanjima neizostavnog zagrebačkog festivala AntiValentinovo, tako i u radijskom eteru.

Podsjetimo, prva obrada plasirana u javnost bili su 'Izgubljeni' u kojima su ugostili omiljene Splićane TBF i mariachi bend El combo, a nakon nje doletio je 'Golub Vaso' pojačan osebujnim Vucom. Slijedila je moćna verzija 'Sam u vodi' koju je s Prljom izvela jedna od diva naše glazbene scene – Tereza Kesovija, i o kojoj je književnik Miljenko Jergović napisao: „Bog je tu pjesmu pustio na svijet, samo da bi je jednom otpjevala Tereza Kesovija“. S „Jedine“ je obrađena i 'Drama', prema riječima mnogih, proročanska pjesma, čiju je novu verziju svojim prepoznatljivim vokalom otpjevala Alka Vuica.

Profesor Jakov', antologijska pjesma hrvatskog rocka, 2001. osvojila je nagradu Crni Mačak za Pjesmu godine, a Let 3 proglašen Izvođačem godine. Originalni video spot režirao je Radislav Jovanov Gonzo, čiji su kadrovi iskorišteni i u novom, službenom YouTube visualizeru pjesme kojeg potpisuje Arsen Pavešić, dugogodišnji DJ, producent i glazbeni promotor, također i autor remixa Mama ŠČ! (Element 33 Nona dub). Fun fact kojeg vjerojatno znaju tek rijetki je taj da su neki kadrovi službenog spota snimljeni u stanu, točnije kupaonici, njihovog riječkog kolege i prijatelja - Nene Belana koji je i jedan od snimatelja „Jedine“.  

Iako je riječ o obradama odabranih pjesama iz nemalog opusa Leta 3, njihov novi album iŠČekivan je godinama pa je vijest o njegovom konačnom pojavljivanju odjeknula poput Gričkog topa u podne! Priprema fizičkog izdanja albuma "ŠČ!" u zadnjoj je fazi realizacije, a promocija će biti upriličena na spektaklu kojeg će Let 3 s gostima svekolikom pučanstvu prirediti 02.09. na zagrebačkoj open air pozornici – Šalati.

'Profesor Jakov' jedna je od svevremenskih pjesama Leta 3, originalno objavljena na njihovom šestom studijskom albumu „Jedina“ kojeg mnogi smatraju njihovim najboljim diskografskim ostvarenjem.

U ono vrijeme, točnije dvijetisućite godine, album je izazivao mnogobrojne kontroverze, ponajviše zbog činjenice da je javnosti plasiran koncept kompletnog snimljenog albuma koji „ne postoji“ diskografski. Dvadeset i tri godine kasnije, „Jedina“ je reizdana, i to kao dvostruko vinilno izdanje budući da su sabrane sve pjesme koje su 2000. natisnute na tri verzije CD-a (omoti su im bili gotovo identični no ne u potpunosti jednaki, a na svakoj od te tri verzije nalazio se dio istih te nekoliko različitih snimaka) pa je tako sada na dvije ploče raspoređeno njih dvadeset i jedna.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.