Afrika Dina Dvornika u novom ruhu

Ne bojeći se miješanja glazbenih pravaca, stilova i naizgled nespojivih kategorija klapa Kampanel je s Nenom Belanom predstavila drugačije izdanje "Afrike" Dina Dvornika.

Obrada legendarne Afrike
"Kako smo prije otprilike 14 godina izdali uspješnicu Dina Dvornika 'Zašto praviš slona od mene' prirodno se nametnulo da opet zaronimo u glazbenu prošlost i nanovo povežemo Dinovu genijalnost i naše višeglasno pjevanje te obradimo legendarnu pjesmu Afrika", rekao je Ante Antić opisujuću u ime klape Kampanel njihovu novu glazbenu avanturu.

Put ih je tako odveo u glazbena bespuća funk Afrike, a sa sobom su poveli još jedno veliko ime hrvatske glazbene scene. "Gost na pjesmi je Neno Belan, hrvatski kantautor, pjevač i skladatelj, koji kao pripadnik kultne 'Splitske dice', pojma kojim se opisuje uspješno razdoblje splitske glazbene scene čiji predvodnici su bili baš Dino i Neno, bio savršen i više nego logičan odabir. Na sam poziv Neno se bez previše razmišljanja odazvao i na tome smo mu posebno zahvalni", dodao je Ante. 

"Neobično sam sretan što sam dobio priliku sudjelovati na obradi jedne od najistaknutijih pjesama Dine Dvornika kojeg nažalost više nema među nama, a koji mi je bio dobar prijatelj. Na ovaj način održavamo uspomenu na njega", poručio je Neno i dodao, "Posebno mi je drago što je poziv na ovu suradnju došao upravo od klape Kampanel. Oni su mi prijatelji i puno smo puta surađivali."

Elementi višeglasja savršeno utkani u svima znani hit


Afrika u novom ruhu postala je fuzija šarma originala i glazbene svježine. Posebno je i to što je sve krenulo upravo od vokalnog aranžmana, u čemu je ležao i određen izazov. "Inspiraciju za njega smo našli", otkrio je Ante, "u nikad objavljenoj obradi klape Dalmati koja je pjesmu izvela s Dinom na svom koncertu u KD Vatroslav Lisinski davne 1996. godine".

"Zbog specifičnosti izvorne pjesme koju je kao takvu jako teško staviti u kontekst klapskog pjevanja, odlučili smo napraviti potpuni zaokret i produkciju maksimalno približiti organskom izričaju koristeći zvukove i afričke instrumente u spoju s neizostavnim elementom i zaštitnim znakom klape Kampanel - mandolinom", dodao je Igor Ivanović koji se osim aranžmana prihvatio i snimanja spota. "Uz dosta uloženog truda Igor je uspio u 'Afriku' utkati elemente višeglasja, glazbeno je odmaknuti od Dinine verzije, a ipak je ostaviti prepoznatljivu i pjevnu kao što je i sam original", zaključila je klapa.

Afrika i u bojama, motivima, osjećajima koje prenosi spot


Iako sniman daleko od Afrike, spot je zaigranošću uspio u kadrove satkati osjećaj pjesme. "Snimanje spota donijelo je posebno veselje i jedno maratonsko boravljenje u studiju Hangar. Posebnu zahvalu na gostovanju Anti Prginu Surki, kao i kostimografkinji Loreni, te šminkericama gđi. Zdenki i Lauri", poručio je Ante koji, baš kao i Neno i ostatak klape nisu mogli dočekati publici pokazati na čemu su radili.

"Odlična klapa, odličan aranžman pjesme i na koncu odličan spot koji je sažeo sve ono što pjesma poručuje", poručio je Neno za kraj. Bez sumnje, njihov će novi uradak sve namamiti na ples ovom "pravom ritam ludnicom".

Foto: Petra Srđenović 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.