Beggars Group singlovi za početak veljače

Prošlogodišnji singl Romy 'Strong', nesumnjivo je jedna od najvećih himni godine. To je i posljednja u nizu suradnji s britanskim producentom Fred again.., kojoj su prethodili singl 'Lights Out', nastao u suradnji s DJ-icom HAAi, i Romyin debitantski solo singl 'Lifetime'. 'Strong' su publici počeli predstavljati u ljeto 2022.; Romy nizom klupskih i festivalskih DJ nastupa, Fred hvaljenim i iznimno popraćenim nastupom u Boiler Roomu, a godinu su zaokružili zajedno na pozornici, izvodeći pjesmu uživo tijekom niza Fredovih rasprodanih nastupa u Amsterdamu i Londonu.

Taj moment nastavio se i u ovoj godini, sa 'Strong' još uvijek na mnogim playlistama diljem svijeta. Sada se fokus čvrsto vraća na plesni podij s remiksevima dvaju najuzbudljivijih imena globalne elektronske glazbe: Pretty Girl iz Melbournea i I. JORDAN iz UK-a. Romy je svoj vlastiti zvuk opisala kao "emotivnu glazbu za ples", a ovi remiksevi nedvojbeno odgovaraju tom opisu.

Romy je ušla u eru pripovijedanja, dajući glas LGBTQIA+ zajednici svojim pričama i neponovljivim svilenim glasom, a u suradnji s Pretty Girl i I. JORDAN, njezina pjesma dobila je energične, euforične i feel-good momente.

Lankum, irski kvartet iz Dublina poznat po svojoj ambijentalnoj folk glazbi, singlom 'Go Dig My Grave' najavio je novi album „False Lankum“ kojeg će 24.03. objaviti u izdanju Rough Trade Records. 

Pjesmu 'Go Dig My Grave' otkrila je pjevačica benda Radie Peat, a ovu konkretnu verziju naučila iz pjevanja Jean Ritchie, koja ju je snimila 1963. i nalazi se na albumu „Jean Ritchie and Doc Watson at Folk City“. Član je obitelji pjesama za koje se čini da se uglavnom sastoje od onoga što je poznato kao "lebdeći stihovi", izvorno sastavljeni kao strofe različitih balada, od kojih neke datiraju čak iz 17. stoljeća.

“'Naša interpretacija tradicionalne pjesme 'Go Dig My Grave' ona je koja se usredotočuje na emociju tuge – sveprožimajuću, nepodnošljivu i apsolutnu”, pojašnjavaju članovi Lankuma, “Visceralna fizička reakcija na nešto što su tijelo i um gotovo nesposobni obraditi . Drugi dio pjesme inspiriran je irskom tradicijom keeninga (od irskog caoinead) – tradicionalnim oblikom naricanja za pokojnicima. Neki smatraju da otvaraju 'opasne kanale komunikacije s mrtvima', a od 17. stoljeća ova praksa je bila pod oštrim osudama Katoličke crkve u Irskoj.”

Najavljeni album „False Lankum“ prati njihov revolucionarni materijal „The Livelong Day“ iz 2019., koji je otvorio put komercijalnom uspjehu i hvali kritike, donijevši im te godine nagradu RTE Choice Music Prize (irski ekvivalent Grammyju za album godine) i 8. mjesto na listi najboljih albuma godine prema NPR-u (američki National Public Radio).

Lucinda Chua, londonška kantautorica i producentica malajsko kineskih korijena, na scenu je izronila 2019. objavom EP-a "Antidotes 1" i upoznala svijet sa svojim očaravajućim pisanjem pjesama, duboko osobnim porukama umotanim u meki zagrljaj downtempa i trip-hopa. Dvije godine kasnije, potpisala je ugovor s diskografskom kućom 4AD i objavila nastavak, EP "Antidotes 2".

Sada, singlom 'Echo' najavljuje svoj album prvijenac "YIAN" kojeg očekujemo 24.03. via 4AD.

Pop pjesma o traumi predaka, 'Echo' je putovanje antijunaka, hodajući linijom između poštovanja prema prošlosti i slobode da se stvori nova budućnost, a upravo ona izdvaja Lucindu kao jedinstveni glas u alternativnoj glazbi. Chua svojim unikatno intimnim, a ipak nezemaljskim zvukom iznosi pjesmu koju je sama producirala i osmislila, hvatajući odjekujuće senzualne harmonije i delikatan, dušom prožet zvuk klavira.

Pjesmu prati video u kojem je snage udružila s redateljicom Jade Ang Jackman. Kratki film dirljiv je i inovativan hommage kineskom plesu i borilačkim vještinama; unutarnje putovanje kroz promjenjiva godišnja doba emocionalnog vremena.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.