Novinarski Woodstock: Održan „Fra Ma Fu“

Novinarski Woodstock: Održan „Fra Ma Fu“

Novinari iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije okupili su se od 18. do 20. listopada u Đurđevcu, u Koprivničko-križevačkoj županiji na Festivalu koji je posvećen slavnom reporteru i autoru scenarija za stripove, Franji Martinu Fuisu (Virovitica, 1908. – Plitvice, 1943.), novinaru i autoru reportaža o malim ljudima.

- Već su nam davno rekli da je Fra Ma Fu festival svojevrsni novinarski Woodstock i to je najveći kompliment za organizatore. Svako novo izdanje bolje je i sadržajnije od onog prethodnog što znači da koristimo bogato iskustvo stečeno u Virovitici, Fažani i Daruvaru, gradovima domaćinima – kazao je direktor Festivala Goran Gazdek.

Na svečanosti otvaranja sve su sudionike pozdravili predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko i gradonačelnik Đurđevca Hrvoje Janči.

U kulturno-zabavnom dijelu programa nastupao je Ženski vokalni sastav Đurđevčice nakon čega su dodijeljene nagrade za najbolje reportaže u 2023.godini.

Nagrada za najbolju reportažu u kategoriji “Širom svijeta“ pripala je novinarki Tamari Opačić iz tjednika Novosti za reportažu „Novosti na talijanskom otoku Lampedusi, migrantskim vratima Europe“.

Romeo Ibrišević iz Meridijana nagrađen je za najbolju reportažu („Divlji deponiji i na

vodocrpilištima: Zagađenje u zaleđu Zadra“).

U kategoriji “Lijepom našom"je nagradu u kategoriju „U fokusu“ za reportažu “Kako sam završio u modernom ropstvu u Njemačkoj“ dobio Josip Bohutinski iz Večernjeg lista.

U kategoriji “Širom svijeta” za televizijsko i video novinarstvo nagrađena je reportaža “Anna”, autorice Nikoline Cetinić, dok je nagradu u kategoriji “Lijepom našom” za televizijsko i video novinarstvo dobila Maja Medaković za reportažu „Nena je svojim pacijentima i najbolja prijateljica,a sama se bori protiv karcinoma“ Obje reportaže bile su u magazinu "Provjereno"

U Gradskoj knjižnici predstavljana je slikovnica “Franjo Fuis” Marine Mađarević i Anje Duršot, zbirka poezije Franje Fuisa “Pjesme“, monografija “Maurović: Od Mula do Mula”, autora Veljka Krulčića i knjiga“Umjesto kave/Izabrani blogovi o temama 2016.-2023.”, Božice Brkan. U prostoru Muzeja otvorena je izložba fotografija “Rock & Rat” Zorana Jačimovića te“Veliki požar u Osijeku” Gojka Mitića i Brune Jobsta uz glazbenu pratnju “Rock & gitara” u izvedbi Marka Teskera i Zlatka Kovačevića Saxe.

Festivalska tema bila je i„Umjetna inteligencija i reportaža“ o čemu su govorile Elena Lukić, novinarka i studentica Medija i odnosa s javnošću te Menadžmenta u kulturi i kreativnim industrijama, koja je nedavno obranila rad na temu zlouporaba deepfake tehnologije u Jugoistočnoj Europi, novinari Zoran Vitas (Večernji list), Drago Hedl (Telegram) i Budimir Žižović (Radio Pula).

Prikazan je i film “Brat”o migranatima, Vanje Stokića i Ajdina Kambera koji je do sada prikazan na 30 filmskih ifestivala u Africi, Aziji i Europi i osvojio tridesetak nagrada.

Na tribini predstavljen je i projekt “VerifEye – jačanje otpornosti društva na dezinformacije Centra za nestalu i zlostavljanu djecu Osijek, Akademije za umjetnost i kulturu Osijek i Centra za kulturu medija izVinkovaca, tribine NEWAVES – oporavak radija i jačanje medija zajednica u područjima niske gustoće naseljenosti, radionica namijenjenih studentima Akademije za umjetnost i kulturu, budućim novinarima koji su nazoćili na festivalu Fra Ma Fu u pratnji profesora Tomislava Levaka, predavača na Odsjeku za kulturu, medije i menadžment Akademije.

Šime Strikoman snimio je svoju 922 milenijsku fotografiju.

Festival su rganizirali su ga Studijski institut za novinarstvo, kulturu i obrazovanje iz

Virovitice (SINKO), kao nositelj projekta, ogranci Hrvatskog novinarskog društva Virovitičko-podravske i Bjelovarsko-bilogorske županije, Ogranak Glasa Slavonije i Zbor turističkih novinara uz potporu Ministarstva kulture i medija, Grada Đurđevca i Turističke zajednice Grada.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.