Otvorena nova Državna ergela u Lipiku

Otvorena nova Državna ergela u Lipiku

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josip Dabro sudjelovao je kao izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića na svečanom otvorenju nove Državne ergele u Lipiku.

U Hrvatskoj lipicanska pasmina je najraširenija toplokrvna pasmina konja sa 2.300 grla svih dobnih kategorija a uzgoj je suradnja Državnih ergela Đakovo i Lipik (DEĐL) i privatnih uzgajivača. Na sjednici UNESCO-ovog Međuvladinog odbora „Tradicije uzgoja lipicanaca“ upisane su u nematerijalnu kulturnu baštinu čovječanstva. Nacionalna zaštita tradicije uzgoja dobivena je od Ministarstva kulture 2016. godine kao preventivne zaštite tradicije uzgoja lipicanaca u Državnim ergelama Đakovo i Lipik a 2017. godine nematerijalnog kulturnog dobra za „Tradicije uzgoja lipicanaca u Slavoniji, Baranji i Srijemu“. Otvorenjem nove ergele završena je prva faza izgradnje na lokaciji Jezera Raminac, koja je obuhvatila izgradnju tri staje za smještaj konja, odlagalište za stajski gnoj i prateću infrastrukturu (prilazna cesta, vodovod, kanalizacija i električna mreža).

Vrijednost investicije iznosila je 2.300.000,00 eura. U 2024. godini Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva osiguralo je sredstva DEĐL za nabavku novog suvremenog posebnog kamiona i prikolice za prijevoz konja u iznosu od 478.000,00 eura. U 2025. godini planiran je nastavak izgradnje ergele Lipik u fazi dva, koja uključuje dodatne tri staje za konje i prostorije za radnike, skladišta za opremu i hranu te glavno i pomoćno jahalište. Nakon toga slijedi treća. faza, koja uključuje izgradnju ulazne zgrade s turističkim sadržajima (info centar, naplata ulaznica, kafić, muzejski prostor, predavaonica, ured uprave), karantenski objekt s gnojnicom te uređenje prometnica, parkirališta i krajobraza. Vrijednost druge i treće faze ergele Lipik iznosi 11.000.000,00 eura . „Zahvalan sam svima koji su sudjelovali na ovom projektu i dajem svoju punu potporu svim budućim projektima uz molbu da nastavimo zajedno raditi na očuvanju ove vrijednosti. Mi više od 300 godina živimo s lipicancima, a ovaj se narod borio i čuvao državne granice i svoj prostor upravo s lipicancem kao osnovnom pomoći pri toj misiji. Stoga, danas s ovog mjesta predlažem da još više unaprijedimo i podignemo funkciju naših vrsnih konja i da uvedemo konjicu u Ministarstvo unutarnjih poslova za zaštitu i nadzor hrvatske granice, a isto tako da bi štitili Schengenski prostor, s obzirom na to da imamo vrhunsku infrastrukturu te najkvalitetnija i najbolja grla. Danas želim poručiti da ćemo zajedno s Ministarstvom brinuti o uzgoju i opstojnosti lipicanaca u cijeloj Hrvatskoj. Idemo graditi i čuvati Hrvatsku. Lipicanci su dio kulture, folklora i načina življenja, na što kao narod trebamo biti ponosni“, kazao je ministar Dabro. Svečanom otvorenju su nazočili Nikola Grizelj, ravnatelj Državne ergele Đakovo i Lipik, Anamarija Blažević, gradonačelnica grada Pakraca, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora, Antonija Jozić, županica Požeško-slavonske županije,Vinko Kasan, gradonačelnik grada Lipika, Marinko Beljo, državni tajnik, Zdravko Tušek, državni tajnik, Petar Džaja, posebni savjetnik ministra, Branko Borković, posebni savjetnik ministra te Zdravko Barać, ravnatelj Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.