Švedski model prepolovio broj pušača u samo pet godina

Švedski model prepolovio broj pušača u samo pet godina

Novo znanstveno izvješće: Novi Zeland je usvajanjem švedskog modela poticanja bezdimnih proizvoda u samo 5 godina prepolovio stopu pušenja

Nakon detaljnog opisivanja slučaja Švedske koja će ove godine postati prva europska zemlja bez pušačkog dima (smoke-free) zahvaljujući poticanju korištenja novih kategorija bezdimnih proizvoda umjesto cigareta, panel međunarodnih stručnjaka predvođen stručnjakinjom za javno zdravstvo dr. Marewom Glover s Novog Zelanda objavio je isrcpno izvješće Smoke Free Sweden o slučaju Novog Zelanda, zemlji koja je prihvatila švedski model i u samo pet godina prepolovila stopu pušača u zemlji.

Novi Zeland je, kao i Švedska, na dobrom putu da postane jedna od rijetkih smoke free” zemalja s prevalencijom pušenja manjom od 5%. U 2018. stopa pušenja na Novom Zelandu bila je 13,3%, dok je u 2023. zahvaljujući bezdimnim proizvodima koje je tamošnja Vlada službeno odobrila kao alat za prestanak pušenja odraslih pušača, pala na 6,8%.

Glavna autorica izvješća, dr. Marewa Glover istaknula je: “Iskustvo Novog Zelanda pokazuje da s pristupom sigurnijim alternativama ljudi mogu i prestaju pušiti u velikom broju. Ovaj uspjeh, kao u Švedskoj, potaknut je kombinacijom vladinih inicijativa i podrške zajednice, a ne ideološkim ratovima protiv nikotina.”

“Brzo smanjenje stope pušenja na Novom Zelandu dokazuje da Švedska nije izuzetak. Ovaj model radi, i to sjajno. Oduševljeni smo što vidimo tako nevjerojatne rezultate i nastavit ćemo zagovarati ovaj pristup, pokazujući da strategije smanjenja štete mogu uspjeti bilo gdje”, dodao je dr. Delon Human iz globalne mreže znanstvenika Health Diplomats.

Iz udruge CROHM smatraju da prihvaćanje švedskog modela, odnosno prihvaćanje bezdimnih proizvoda kao alata za smanjenje pušenja i s pušenjem povezanih bolesti ima veliki potencijal u Hrvatskoj. Iako je taj pristup smanjenje štete od pušenja prihvaćen u Nacionalnoj strategiji djelovanja na području ovisnosti za razdoblje do 2030. godine, i dalje nema kvalitetne primjene s obzirom da su bezdimni proizvodi na zakonskoj razini izjednačeni s cigaretama i ne postoji način informiranja odraslih pušača o prednostima njihovog prelaska na alternativne bezdimne proizvode.

“S obzirom na to da Hrvatska ima kontinuirano visok broj pušača, udruga CROHM nastoji naglasiti važnost i potencijal tih alternativnih bezdimnih proizvoda u prestanku pušenja. U želji da pokrenemo nužnu promjenu, pokrenuli smo nedavno amaterski program za prestanak pušenja uz pomoć bezdimnih proizvoda pod nazivom Biram bez dima koji je u svom prvom izdanju okupio 10 pušača raznih dobnih skupina i pušačkog staža. Zajedničko im je bilo jedino da su ranije već nekoliko puta bezuspješno pokušavali prestati pušiti, a rezultat programa je bio da je od njih deset, čak pet u potpunosti ostavilo cigarete i prešlo na e-cigarete, dok ih dvoje uz e-cigarete još ponekad zapali i cigarete, no u značajno manjoj mjeri nego prije programa. Kad bi se taj preko 50-postotni uspjeh našeg programa projicirao na ukupan broj pušača u Hrvatskoj, njih gotovo milijun, došli bi do potencijala od nekoliko stotina tisuća pušača koje bi u relativno kratko vrijeme mogli s cigareta prebaciti na manje štetne bezdimne proizvode”, rekao je Filip Tokić, predsjednik udruge CROHM.

Udruga CROHM je pokrenula i jedinstvenu web stranicu o smanjenju štete od pušenja birambezdima.hr, koja jedina u Hrvatskoj sadrži provjerene i znanstveno utemeljene informacije o bezdimnim proizvodima za odrasle pušače.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.