Europski dizajneri kreirali postolje za FUSSBALLLIEBE, službenu loptu EURA 2024TM

Europski dizajneri kreirali postolje za FUSSBALLLIEBE, službenu loptu EURA 2024TM

Gonzalez Haase AAS i Sabine Marcelis dva su dizajnerska studija koja je adidas odabrao da kreiraju postolja za službenu loptu predstojećeg Europskog prvenstva u nogometu koje danas počinje u Njemačkoj

  • FUSSBALLLIEBE ili 'ljubav prema nogometu' predstavlja strast prema sportu koji ujedinjuje igrače i navijače te pritom nadilazi sve granice i različite nacije i kulture

Zagreb, 14. lipnja 2024. - adidas ponovno postavlja nove standarde u svijetu sporta i ovaj put spaja modernu umjetnost i sport. Naime, omiljeni sportski i lifestyle brend pozvao je dva vodeća europska dizajnerska studija: Gonzalez Haase AAS i Sabine Marcelis, da kreiraju postolja za službenu loptu ovogodišnjeg Europskog prvenstva koje danas počinje u Njemačkoj i traje do 14. srpnja.

Prva nogometna lopta kakvu danas poznajemo kreirana je 1855. godine kada je Charles Goodyear napravio model od vulkanizirane gume, što je postavilo temelje moderne lopte. Tijekom 1870-ih godina, standardiziran je njezin današnji sferni oblik, a masovna proizvodnja počela je krajem 19. stoljeća. Legendarna adidas Telstar lopta iz 1970. s prepoznatljivim crno-bijelim dizajnom dodatno je revolucionirala nogomet. Sada, na UEFA EURO 2024™ nova službena lopta, adidasova FUSSBALLLIEBE što znači 'ljubav prema nogometu', nastavlja tu tradiciju, spajajući inovaciju s bogatom poviješću nogometa.

Turniri kao što je UEFA EURO 2024TM ključni su za jačanje veze između igrača i gledatelja različitih kultura i nacija kroz uzajamnu ljubav i poštovanje prema nogometu. Amblem strasti, jedinstva i odanosti koji nadilazi granice i kulture - FUSSBALLLIEBE slavi europsko jedinstvo u različitosti i prihvaća univerzalan jezik emocija i identiteta utemeljen na UEFA EURO 2024TM principima.

Postolje, koje će biti svojevrsna pozornica službene lopte, skreće pozornost na ovu važnu simboliku zajedništva i jednakosti. Uzdignuta na ovoj umjetničkoj formi, FUSSBALLLIEBE će imati dodatnu važnost uz poruku da i uz različite načine izražavanja svi možemo biti dio iste igre.

Cijeli adidasov koncept jako se dobro slaže s dosadašnjim radom multidisciplinarnih umjetnika - studijem Gonzalez Haase AAS sa sjedištem u Berlinu i nizozemske dizajnerice Sabine Marcelis, zbog čega su upravo adidas i UEFA odlučili pozvati ih da na svoj način interpretiraju FUSSBALLLIEBE kroz vlastite jedinstvene perspektive i pristup materijalnosti i kreiraju postolja za loptu prvenstva.

Za današnju utakmicu otvaranja UEFA EURO 2024TM u Münchenu, Gonzalez Haase AAS studio je dizajnirao postolje s 24 šarena aluminijska lista koja predstavljaju svaku državu sudionicu prvenstva. Usklađenost aluminijskih ploča i kompozicija boja na lopti slavi jedinstvo timova koje natjecanje okuplja. Gonzalez Haase AAS će naknadno otkriti i poseban dizajn postolja za polufinalne utakmice u Münchenu 9. srpnja i Dortmundu 10. srpnja te za finale u Berlinu 14. srpnja.

“Pristupili smo dizajnu kao kipari. Bilo je važno da postolje ima nešto što se poigrava i povezuje s prostorom oko sebe. Radom s oštricama unijeli smo svjetlost u samo postolje, a refleksijom svjetlosti na svakoj boji, ono postaje živo. Uvijek će izgledati drugačije. Čak i ako se boja ne promijeni, svjetlost se mijenja. Svaka oštrica reflektira boju pored sebe", komentirali su iz studija Gonzalez Haase AAS.

Dizajn postolja Sabine Marcelis bit će izložen na svim preostalim utakmicama grupne faze na 10 njemačkih stadiona. Izrađena od smole, po kojoj je Marcelis prepoznatljiva, elegantna skulptura spaja minimalizam s inovativnim strukturnim elementima uključujući šuplju unutrašnjost za lakoću i transparentnost. Četiri verzije postolja u crvenoj, zelenoj, plavoj i žutoj boji predstavljaju identitet svih gradova države domaćina. Autorica uspoređuje nogometne vrijednosti jedinstva i timskog rada sa svojom umjetničkom vizijom.

“Htjela sam se uhvatiti u koštac s izazovom da klasično postolje učinim posebnim. Ono što me najviše zaintrigiralo u adidasovom briefu bila je prilika da se suština FUSSBALLLIEBE koncepta sažme u opipljiv dizajn. Izazov je bio stvoriti nešto što nije samo funkcionalno, već nosi i duboku emocionalnu rezonancu. To je nešto više od običnog postolja; radilo se o stvaranju ikone koja predstavlja strast, jedinstvo i uzbuđenje koje nogomet donosi milijunima ljudi”, komentirala je Sabine Marcelis.

FUSSBALLLIEBE – službena lopta za utakmicu UEFA EURO 2024TM – sa svojom adidas Connected Ball tehnologijom, koristit će se u svakoj od 51 utakmice turnira, počevši od današnje prve utakmice. FUSSBALLLIEBE, službena lopta ovogodišnjeg Europskog prvenstva, dostupna je u adidas maloprodaji i na odabranim prodajnim mjestima poput Intersporta i Sport Visiona.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.