Na 10. Danima hrvatskog pršuta u Zagrebu birao se najbolji pršut

Na 10. Danima hrvatskog pršuta u Zagrebu birao se najbolji pršut

Na desetom izdanju manifestacije Dani hrvatskog pršuta, koja se danas i sutra održava u Zagrebu u organizaciji Klastera hrvatskog pršuta i uz potporu Hrvatske gospodarske komore, pršutana Mesnice Market Žužić s Krka proglašen šampionom pršuta. Iznimna kvaliteta domaćih proizvođača potvrđena je i s pet zlatnih medalja te isto toliko srebrnih i dvije brončane medalje. 

Na ovogodišnjim Danima hrvatskog pršuta, koji tradicionalno promoviraju zaštićeni hrvatski pršut, na ocjenjivanje je pristiglo 13 uzoraka među kojima su zastupljeni svi certificirani hrvatski pršuti sa zaštićenim oznakama izvornosti (Istarski) ili zemljopisnog podrijetla (Dalmatinski, Drniški i Krčki). 

Zlatne medalje osvojili su Pršut Voštane , Pisinium , MI Braća Pivac , BEL-CRO i Istarski pršutan Dujmović, srebrom su nagrađeni Pršutarna i stancija Buršić , Pršutana Jelenić , Pršutana Kulina Nova Sela , Smjeli i Drniške delicije Maran , a Pršutana Barić i MIK brončane medalje Lukin . 

Za poseban doprinos pršutarstvu priznanje su dobili HGK koja intenzivno radi na promociji hrvatskog zaštićenog pršuta i edukaciji proizvođača te Vlad Prančić , vlasnik pršutane Smjela čiji je Dalmatinski pršut osvojio najviše prvenstava naslova u ovom natjecanju. 

„U proteklih deset godina otkako je osnovan Klaster hrvatskog pršuta, proizvodnju pršuta podigli smo na višu razinu – od bogatog iskustva i tradicije u proizvodnji, vrhunskih proizvođača koji su značajno ulagali u nove pogone i tehnologiju do snažne sinergije. znanosti i struke što je rezultiralo unapređenjem i standardizacijom kvalitete. Imamo vrhunski pršut koji se može ravnopravno natjecati s najboljim europskim pršutom, ali svakako trebamo raditi na povećanju kapaciteta i udvostručenju obujma proizvodnje, kako bismo došli do milijun komada godišnje i pokrili potrebe domaćeg tržišta i enogastronomske ponude u turizmu“, rekao je Dragan Kovačević , potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam.

Dane hrvatskog pršuta organizira Klaster hrvatskog pršuta već 10 godina, svake godine u drugom gradu, s ciljem afirmacije i popularizacije hrvatskog pršuta sa zaštićenim oznakama. 

„Unatoč izazovnim vremenima proteklih godina, uz neviđene potrese u proizvodnji – od pandemije i inflacije do afričke svinjske kuge, uspjeli smo sačuvati kontinuitet proizvodnje. I to je najveći uspjeh nas pršutara u Hrvatskoj, s obzirom na trend pada proizvodnje u Španjolskoj i Italiji, koje su najveći svjetski proizvođači. Zahvaljujem kolegama pršutarima što smo kroz ovih deset godina od osnutka Klastera, marljivim radom i zalaganjem uspjeli promovirati, ojačati i unaprijediti proizvodnju pršuta u Hrvatskoj. Veliku potporu na tom putu pružila nam je i Hrvatska gospodarska komora s kojom intenzivno surađujemo na području promocije i edukacije te organizacije naše manifestacije Dani hrvatskog pršuta“, rekao je Darko Markotić , predsjednik Klastera hrvatskog pršuta. 

Danas se u Hrvatskoj proizvodi oko 500.000 komada pršuta, iako je potražnja dvostruko veća. Zbog nedostatka kvalitetne sirovine može se pokriti samo polovica potreba za svinjskim mesom, a uvozom je lani ostvaren vanjskotrgovinski deficit od 300 milijuna eura. No unatoč svim izazovima u proizvodnji pršuta, u posljednjih 10 godina izvoz pršuta i ostalih proizvoda od svinjskog mesa narastao je s 1,8 milijuna eura na više od 12 milijuna eura. 

Prvog dana manifestacije dodijeljena su priznanja nagrađenim pršutarima, dok će drugog dana, 20. travnja, osam nagrađenih proizvođača na Europskom trgu predstaviti svoje pršute kušačima i ponuditi ih po promotivnim cijenama.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.