Prvi ključevi za polupodzemne spremnike u Varaždinu uručeni stanarima Zrinskih i Frankopana 1

Prvi ključevi za polupodzemne spremnike u Varaždinu uručeni stanarima Zrinskih i Frankopana 1

Stanarima zgrada u Ulici Zrinskih i Frankopana 1 u Varaždinu danas su uručeni ključevi za polupodzemne spremnike otpada a predali  su ih Lovro Lukavečki, predsjednik Gradskog vijeća i dr. sc. Neven Bosilj Gradonačelnik Grada Varaždina. Tim povodom održana je press konferencija na kojoj je rečeno da će u gradu Varaždinu biti ukupno postavljeno 165 polupodzemnih spremnika na 33 lokacije.

- Na svim lokacijama postavljeno je po pet spremnika, tri od pet kubnih metara te dva od tri kubna metra. Stanari dobivaju ključiće, a s time i odgovornost da se brinu oko svojih spremnika na način da nitko osim njih neće moći ubacivati otpad. U gradu sada imamo većinom ružne stare kontejnere koje sada izbacujemo iz upotrebe. Do kraja devetog mjeseca će u Varaždinu uz sve višestambene objekte bit će ugrađeno po pet ovakvih spremnika. - rekao je gradonačelnik Bosilj te dodao da će se urediti prilazi i okoliš spremnika. Razjasnio je potom te naglasio da građani što više razdvajaju otpad to će im računi biti manji. Ponovio je da se naplaćuje samo broj odvoza crnih spremnika za miješani komunalni otpad: Koliko puta će napuniti taj crni spremnik od 5 kubnih metara toliko će platiti. Grad Varaždin je ove godine po prvi puta prešao stopu razdvajanja reciklabilnog otpada od 50 posto pa nije više podložan penalizaciji, pa su ta sredstva preusmjerena na subvencije troškova odvoza otpada socijalno ugroženim kućanstvima.

Predsjednik Gradskog vijeća Lovro Lukavečki zahvalio je građanima, suvlasnicima stanova i djelatnicima Čistoće na kooperativnosti u dosadašnjem procesu, te najavio novo poglavlje razvoja sustava za zbrinjavanje otpada: Grad Varaždin, koji je grad kulture, prednjači u Hrvatskoj po mnogočemu te zaslužuje novi, bolji i moderniji sustav zbrinjavanja otpada. Donijeli smo i novu odluku o subvencioniranju odvoza otpada kako bismo uistinu olakšali onim građanima kojima je najteže u socio-ekonomskim uvjetima. Kao Grad Varaždin uvijek ćemo stavljati naglasak na tu socijalnu komponentu, ali i održivu, zelenu komponentu koja i priliči Varaždinu. – rekao je između ostalog Lovro Lukavečki, predsjednik Gradskog vijeća.

Direktor Čistoće Zoran Svetec najavio je da će do kraja godine Čistoća postaviti spremnike na 96 lokacija. Prednost polupodzemnih spremnika je vidljiva iz samog njihova izgleda, okoliš je uređen, a bit će i manje neugodnih mirisa. – rekao je Svetec, a radnici su pokazali kako će kamioni jednostavnije odvoziti otpad. Ključeve spremnika primio je predstavnik stanara Siniša Rak koji se ponadao da će novi sustav u veliko pomoći boljem, i ekološki prihvatljivijem zbrinjavanju otpada. Stari kontejneri nisu zadovoljavali potrebe građana, posebno u ljetnim mjesecima kada su se razvijali razni neugodni mirisi. Stanar Vedad Dračić prvi je primio ključić spremnika pa je novinarima rekao: Ovo je nova era gospodarenjem otpadom u Varaždinu koja će omogućiti bolje sortiranje, bolje razdvajanje otpada  ali i bolji izgled grada.

Na  konferencije se  također podsjetilo na neke bitne informacije vezane uz sustav odvoza otpada. Tako, obiteljska kučanstva kojih ima više 8.500 u Varaždinu, imaju mogućnost uzeti kante od 60 litara koje će se također prazniti svakih dva tjedna ali će za njih građani plaćati duplo manje. Stanari u stambenim zgradama također se mogu dogovoriti o modelu po kojem će plaćati svoje troškove odvoza crne kante,  a predstavnik stanara mora doći u Čistoću i zatražiti umjesto obračuna po stanu obračun po kvadratima stana ili po  broju osoba u kućanstvu.

Najavljen je i  natječaj za novu LED rasvjetu u gradu u sklopu kojeg će biti postavljene  kamere za nadziranje lokacija na kojima se odlaže otpad. I za kraj konferencije, gradonačelnik je ostavio objavu da je upravo završena javna nabava za uslugu sokolarenja kojom bi se Varaždinu uskoro trebalo riješiti prisutnost sve većeg  broja vrana - gačaka u krošnjama kraj stambenih zgrada. 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.