Grad Čakovec povećao božićnice umirovljenicima - podjela od 7. do 19. prosinca od 9 do 12 sati u Gradskoj vijećnici

Grad Čakovec povećao božićnice umirovljenicima - podjela od 7. do 19. prosinca od 9 do 12 sati u Gradskoj vijećnici

Gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini donijela je Odluku da se iznos ovogodišnjih božićnica u odnosu na prošlu godinu poveća. Podignut je i cenzus, točnije prag za čakovečke umirovljenike koji mogu ostvariti pravo na božićnicu.

Tako će božićnicu, koja naspram prošlogodišnjih 200 kuna (26,54 eura), ove godine iznosi 50,00 eura, moći podići umirovljenici s administrativnog područja Grada koji imaju mirovine manje od 350,00 eura, te sva djeca i osobe korisnici osobne invalidnine.

Za tu je svrhu u Proračunu Grada Čakovca osigurano 110.000,00 eura.

Prag koji se tiče visina mirovina za dodjelu, naspram prošle godine, podiže se s dosadašnjih 335,00 na 350,00 eura.

Kako je objasnila čakovečka gradonačelnica, izmjenom odluke obuhvaćen je veći broj umirovljenika i osoba kojima je svaka pomoć, posebno u blagdansko vrijeme, prijeko potrebna, te im barem malo pomoći tijekom Božića. Takvom odlukom cilj je dati podršku, posebice onim najugroženijim skupinama društva, prateći pritom sve nezavidniju situaciju u vidu povećanja troškova života.

Podjela božićnica od četvrtka, 7. do utorka 19. prosinca od 9 do 12 sati u Gradskoj vijećnici

Božićnicu mogu preuzeti u Gradskoj vijećnici (Ulica kralja Tomislava 15, Čakovec) svaki radni dan od četvrtka, 7. do utorka, 19. prosinca, u vremenu od 9 do 12 sati. Sa sobom je potrebno donijeti osobnu iskaznicu ili putovnicu te potvrde Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje s iznosom mirovinskih primanja za listopad 2023. godine. Potporu može podići i uži član obitelji, uz predočenje osobne iskaznice.

Ono što je važno naglasiti je da pravo na božićnicu imaju samo oni umirovljenici kojima je to ukupni prihod po osnovi mirovine, zajedno s mirovinama koje su eventualno ostvarili radom u inozemstvu.

Ujedno za pojašnjenje, pravo na osobnu invalidninu priznaje se djetetu i osobi kod koje je utvrđen četvrti stupanj težine invaliditeta – oštećenja funkcionalnih sposobnosti prema propisima o vještačenju i metodologijama vještačenja, a u svrhu zadovoljavanja životnih potreba za uključivanje u svakodnevni život zajednice. Prema Zakonu o socijalnoj skrbi pravo na osobnu invalidninu ne priznaje se osobi kojoj je priznata usluga smještaja ili organiziranog stanovanja sukladno odredbama ovog zakona ili drugim propisima, koja je ostvaruje prema drugim propisima ili koja doplatak za pomoć i njegu ostvaruje prema ovom zakonu ili drugim propisima.

 
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.