Danas je Rokovo - Posjetite tradicionalno proštenje u Druškovcu ili svetu misu u kapelici kod Varteksa

Danas je Rokovo - Posjetite tradicionalno proštenje u Druškovcu ili svetu misu u kapelici kod Varteksa

Danas u srijedu 16. kolovoza u kapelici sv. Roka, zaštitnika od kuge u zagrebačkoj ulici kod Varteksa, svete mise uz Rokovo slave se u 7, 9 i u 18 sati. - Kapelica je pod ingerencijom kapucina pa oni upućuju sljedeću poruku vjernicima - Sudjelujmo toga dana na svetim misama i molimo zajedno sv. Roka zaštitu i zagovor za naš grad, to je zavjetna kapelica koja je sagrađena u čast svetoga Roka 1715.godine na južnom ulazu u grad.

Još jedna zanimljiva građevina u Varaždinskoj županiji posvećena istome svecu je i kapelica Svetoga Roka smještena u mjestu Druškovec na slikovitim brežuljcima na rubu maruševečke općine, gdje se Svake godine i to već stoljećima, održava tradicionalno proštenje - Rokovo. Kapelica svetog Roka se prvi put spominje kao vlastelinsko dobro plemićke obitelji Druskoczy već prije 400 godina. Neki povjesničari tvrde da je dobro Druškovec postojalo već u 12. stoljeću kao vlasništvo viteškog reda Ivanovaca, koji su bili i gospodari obližnjeg Ivanca. Kapelica je veliko svetište stanovnika ovog kraja, a na službenim stranicama župe o tome piše:

Na dan 16. kolovoza svake godine u tom svetištu okuplja se tisuće vjernika iz župe Maruševec, ali i iz udaljenih mjesta. To je oduvijek bio najveći crkveni god kojem se veselilo staro i mlado. Odlazak na proštenje pripremao se i planirao mjesecima, a o događanju na proslavi Rokova pričalo se još dugo u jesen. Tog dana se u kapeli Svetoga Roka održavala velika svečana misa uglavnom na otvorenom prostoru jer za sve sudionike nije nikada bilo dovoljno mjesta u sjeni hladnih zidova kapelice. Uz prilazne puteve i na slobodnom prostoru već od ranog jutra smjestili se brojni “kramari”, “licitari”, izrađivači drvenih žutih igračaka, žveglica, frulica, drvenih ptičica na kotačićima i svih onih drugih atrakcija zbog kojih se žarile dječje oči. Na obližnjoj livadi nije prestajao s radom veliki “ringlšpil” pokretan žustrim rukama mladića koji bi kasnije smjeli načiniti nekoliko krugova na tom uvijek punom vrtuljku.

Kapelica Svetoga Roka smještena je u mjestu Druškovec na slikovitim brežuljcima na rubu maruševečke općine, a prvi put se spominje kao vlastelinsko dobro plemićke obitelji Druskoczy već prije 400 godina. Neki povjesničari tvrde da je dobro Druškovec postojalo već u 12. stoljeću kao vlasništvo viteškog reda ivanovaca, koji su bili i gospodari obližnjeg Ivanca. U Druškovcu već više od 300 godina postoji kapelica Svetog Roka (od. 1646. godine), koja je oduvjek bila veliko svetište stanovnika ovog kraja.

Čitavim krajem tog dana ubrzani žamor molitve povremeno nadjačava ćurlik iz drvenih žveglica ili prodorni zvuči “plehmuzike” i promukli tutanj velikog bubnja. Ustajali miris rubenine što je cijele godine čekala ovu priliku u seoskim rušnicama i škrinjama, miješa se s mirisom upaljenih voštanih svijeća, ali i sa zamamnim mirisom pečenja: kobasica koje cvrče uz lelujajući mirisni dim.

Tamo negdje podalje od kapele začuje se pijana pjesma romara koje je prevladala jaka zagorska kapljica. Pravi hepening. U njemu nalazi svatko svoju radost i sreću. I pobožni bogobojazni proštenjar i krčmar koji poziva na medicu. E, pamti se Rokovo! To je dan za dušu i srce.

U povodu bagdana svetog Roka, zagovornika bolesnika i zaštitnika od kuge i kolere, u danima pred sam blagdan ove godine održani su brojni sportski i zabavni događaji na području cijele Općine Maruševec.

U srijedu 16. kolovoza na sam blagdan svetog Roka središnje misno slavlje je u Druškovcu u 11 sati, a predslaviti će ga vlč. Ivica Puškadija, župnik Župe Kneginec, uz sudjelovanje Ženske vokalne skupine svetog Jurja iz Maruševca, Zbor mladih, Zbor odraslih i pjevače iz Druškovca. Prigodni program nakon svete Mise i ove će godine izvesti članice i članovi Kuburaške udruge Maruševec – KUM.

Popularno „Rokovo“ u Druškovcu se uz tradicionalno proštenje nastavlja kroz poslijepodnevne sate glazbenim programom sastava Faringaši i Privatt benda.

U povodu održavanja proštenja u Druškovcu, u srijedu 16. kolovoza od 7 do 14 sati bit će postavljena privremena regulacija prometa na dijelu lokalne ceste br. 25046.  Promet će se odvijati na način da će dio te ceste biti zatvoren za promet od raskrižja županijske ceste do raskrižja sa nerazvrstanom cestom, a na dijelu lokalne ceste promet će biti organiziran jednosmjerno od raskrižja sa nerazvrstanom cestom Koškovec – Cerje Nebojse u smjeru kapele sv. Roka.  

Sveti Rok svečano će biti proslavljen i u Jalžabetu u srijedu, 16. kolovoza, kada će središnje euharistijsko slavlje s početkom u 11 sati predslaviti mons. Vjekoslav Huzjak, bjelovarsko-križevački biskup. Osim toga, u sklopu Rokova u Jalžabetu bit će i otkrivena bista preč. Stjepana Golubića i održana sveta misa s blagoslovom za bolesnike na samo Rokovo u 19 sati.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.