Mons. Bože Radoš, Varaždinski biskup, euharistijsko slavlje na Veliku Gospu, predslavit će i u Varaždinskoj katedrali u 19 sati

Mons. Bože Radoš, Varaždinski biskup, euharistijsko slavlje na Veliku Gospu, predslavit će i u Varaždinskoj katedrali u 19 sati

Osim euharistijskog slavlja uz župnu svetkovinu Uznesenja Marijina na Nebo i obljetnicu Župe u Močilama, mons. Bože Radoš, Varaždinski biskup, euharistijsko slavlje na Veliku Gospu, u utorak 15. kolovoza, predslavit će i u Varaždinskoj katedrali u 19 sati.

Naime, varaždinska je katedrala posvećena upravo Blaženoj Djevici Mariji na Nebo uznesenoj. Nekoć isusovačka, a danas katedralna crkva Uznesenja BDM zajedno s desetak drugih varaždinskih crkava i kapela priskrbila je gradu već u XVIII. st. naziv "Malog Rima". Ona predstavlja najkvalitetniji i najvredniji ranobarokni arhitektonski i urbanistički zahvat u Varaždinu.

Za razliku od suzdržane i dostojanstvene jednostavnosti vanjštine, unutrašnjost katedrale ističe se svojom raskošnošću. Glavni oltar, treći po redu, dovršen je 1737. Svojom monumentalnošću pokriva svu širinu i visinu svetišta. Na visokom i masivnom postamentu uzdižu se dva kata retabla. U donjem katu središnji položaj zauzima oltarna slika Uznesenja Marijina, kompozicijski inspirirana istoimenim motivima Rubensa, Tiziana i Renija, a njoj su slijeva i zdesna, među stupovljem, kipovi apostolskih prvaka sv. Petra i Pavla, isusovačkih svetaca sv. Ignacija Lojolskog i sv. Franje Ksaverskog, te sv. Ivana Nepomuka i sv. Donata.



 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.