Uz 60 godina zaštite Platane u Nedelišću: Poštovanje prema prirodi promovirano uz likovne radove najmlađih i promociju knjige

Uz 60 godina zaštite Platane u Nedelišću: Poštovanje prema prirodi promovirano uz likovne radove najmlađih i promociju knjige
 

Općina Nedelišće i Javna ustanova za zaštitu prirode – Međimurska priroda organizirali su predstavljanje knjige posvećene 60. obljetnici zaštite stare platane u Nedelišću. Ovo stablo, staro 213 godina, visine iznad 35 metara, bilo je prvi zaštićeni prirodni objekt u Međimurskoj županiji. Danas je platana spomenik parkovne arhitekture te je na inicijativu Međimurske prirode, Općina Nedelišće 2023. godinu proglasila Godinom platane.

„Naša Platana ima ekološku, društvenu i ekonomsku vrijednost za Općinu, i ima sve veću ulogu u razvoju održivog turizma. Prostor oko platane je u središtu mjesta i pruža mogućnosti za okupljanja, priredbe i društvena događanja, važna je i zbog ekološke osviještenosti te nas obvezuje da je njegujemo i razvijamo kako bi i buduće generacije uživale u njoj“, rekao je načelnik Općine Nedelišće Nikola Novak.

Platana u Nedelišću zaštićena je 4. veljače 1963. godine, te je prvi zaštićeni prirodni objekt u Međimurju. Stoga je ona simbol prirode, prirodnih vrijednosti i uređenosti jednog kraja zbog kojih se Međimurje s pravom naziva zelenom oazom u srcu Europe. Stručnjaci su stablo ocijenili zdravim i snažnim te mu predviđaju još mnoge godine, a sada će – zahvaljujući trudu ljudi u Međimurskoj prirodi – priča o platani ostati sačuvana i među koricama ove knjige“, rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec.

O značaju stabla ispisane su 64 stranice ove knjige nazvane „60 godina zaštite nedelišćanske platane“, a u program promocije knjige uključeni su i najmlađi – predškolarci i učenici osnovnih škola, među kojima su autori najuspješnijih radova na temu platane nagrađeni, a svi dječji radovi objavljeni su u knjižici.

Od 157 pristiglih radova, najbolji rad među učenicima od 1.-4-razreda je napravila učenica Nela Petković iz 1.b razreda sa mentoricom Snježanom Novak, drugo mjesto osvojio je Matija Mikulić sa mentoricom Željkom Klamfar Kirić, a 3.mjesto Karla Florjanić sa mentoricom Melanijom Šalamon.  Među učenicima od 5.-8.razreda najuspješniji je bio Luka Horvat sa mentoricom Andreom MatićErin Maček sa mentorom Veljkom Posavcem, te Lena Trupković uz pomoć mentorice Mirne Žerjav. U kategoriji vrtićkih skupina, prvu nagradu osvojila je skupina Mrkvice iz Dječjeg vrtića Zvončić, s odgojiteljicama Sanjom Kovačić i Željkom Grđan.

Urednice knjižice su Roberta Radović i Sara Srša, a nakladnici Međimurska priroda i Općina Nedelišće.

Šezdeset godina zaštite platane u Nedelišću važan je događaj za sve nas koji želimo očuvati prirodu u našem Međimurju. Prirodu nismo naslijedili od naših očeva ili djedova, već smo je posudili od naših potomaka i u tom duhu djeluje javna ustanova Međimurska priroda te na taj način želimo očuvati parkovnu arhitekturu u našem kraju. To bogatstvo želimo i prezentirati kroz projekte, muzeje i zaštite poput ove, kako bismo naše Međimurje promovirali kao zelenu oazu u srcu Europe“, istaknule su urednice knjige.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.