Svečanost te stručni skup uz obilježavanje Nacionalnog dana posvećenog osobama i intelektualnim teškoćama

Svečanost te stručni skup uz obilježavanje Nacionalnog dana posvećenog osobama i intelektualnim teškoćama

U zgradi Scheier u Čakovcu članovi Udruge osoba s intelektualnim teškoćama Međimurske županije danas su priredili svečanost te stručni skup povodom Nacionalnog dana posvećenog osobama i intelektualnim teškoćama. Riječ je o udruzi s dugom poviješću koja seže u 1969. godinu kada je osnovana i otkada u zajednici promiče potrebe i prava osoba s intelektualnim teškoćama. Danas ova socijalno-humanitarna asocijacija okuplja više stotina članova koji u Međimurskoj županiji imaju snažnog partnera i podupiratelja, što je na svečanosti istaknula i pročelnica županijskog Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Sonja Tošić  Grlač„Osobe s intelektualnim teškoćama mogu i trebaju biti ravnopravni članovi zajednice u kojoj žive, a na nama je da im pružimo sigurno okruženje u kojem se oni mogu razvijati,“ rekla je pročelnica.

Tijekom godina razvoja Udruga je ojačana brojnim stručnjacima te suvremenim modelima osposobljavanja i oblika pomoći osobama s intelektualnim poteškoćama i članovima njihovih obitelji, o čemu je na svečanosti govorio direktor Udruge Marko Vrus„Naši ciljevi sadržani su u težnji da naše članove istaknemo kao vrijedan dio zajednice te da pomognemo u otklanjanju stereotipa.“

Da osobe s intelektualnim teškoćama, kao jedna od najranjivijih skupina, još uvijek pokušavaju zauzeti svoje ravnopravno mjesto u društvu rekla je Jasenka Šalamon Jocić, voditeljica poludnevnog boravka koji koristi 13 osoba uz niz aktivnosti prilagođenih njihovim potrebama.

Velika se pozornost posvećuje edukaciji roditelja, staratelja ili udomitelja kao i suradnika Udruge te volontera, a kontinuirane aktivnosti usmjerene su i na senzibilizaciju javnosti na potrebe članova. Zato je Nacionalni dan osoba s intelektualnim teškoćama u Čakovcu Udruga obilježila i okruglim stolom na temu razumijevanja emocija kod odraslih osoba s intelektualnim teškoćama, a prezentirane su i socijalne usluge koje je Udruga razvila. Skup je vodila Vesna Lepen Vidrač, umirovljena socijalna radnica.

Uzvanicima su članovi Udruge priredili i prigodan program u kojem su nastupili članovi folklorno- dramske sekcije i njihovi gosti. Uručene su zahvalnice predanim mamama članova udruge koje vrijedno pridonose svakoj aktivnosti.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.