Vrijedni građani vikend proveli u brizi za ljepši i zeleniji Čakovec i okolicu

Vrijedni građani vikend proveli u brizi za ljepši i zeleniji Čakovec i okolicu

Na području Grada Čakovca proteklog vikenda bilo je iznimno aktivno kada su čišćenje okoliša i svoje zajednice u pitanju. Tako su se građani uključili u ekološki projekt u romskom naselju u sklopu aktivnosti “Od izvora do mora” te se u zavidnom broju okupili na radnoj akciji u organizaciji Gradskog kotara – Jug.

Pritom su na čakovečkom Jugu obojane zaštitne ograde mostića preko Trnave, klupe i oglasni panoi na području Buzovca i Travnika. Vijećnici kotara, branitelji HVIDR-e Jug, vatrogasci DVD Pustakovec/Buzovec/Putjane uz građane kotara Jug pokazali su kako se voli svoj grad i uz dobro odrađeni posao i uspješnu inicijativu, iskoristili priliku za druženje, ali i ideje o novim aktivnostima ovakvog tipa koje planiraju do kraja godine. Sav potreban pribor, boje i potrepštine osigurao im je Grad Čakovec.

Čakovec se uključio i u ekološki projekt ”Od izvora do mora”, kojem je cilj podizanje svijesti o važnosti očuvanja okoliša te primjerenoga odlaganja ambalažnoga otpada, a koji se organizira u suradnji Coca-Cole u Hrvatskoj, Konzuma i Jutarnjeg lista. U središtu je projekta, osim akcija čišćenja, ujedno i potpora sadnji drveća u hrvatskim gradovima i poticaj na nju radi smanjenja ispuštanja ugljikova dioksida (C02) i temperature zraka u urbanim sredinama. Projekt će se provoditi u nekoliko faza, a započeo je natječajem na koji su se prijavili zainteresirani gradovi u Hrvatskoj koji su i organizirali akcije čišćenja na svom području. Lokacija na kojoj je na samom sjeveru zemlje provedena akcija proteklog vikenda je okolina romskog naselja Kuršanec Lug – prilazna cesta prema naselju prije ulaska iz smjera Gornjeg Kuršanca.

U drugoj fazi projekta, tri grada koja okupe najviše volontera i prikupe najviše otpada, bit će i nagrađena donacijom za sadnju drveća. Akcija čišćenja okoline romskog naselja uvelike će koristiti široj zajednici, doprinijet će zaštiti okoliša i prirode te smanjiti negativan utjecaj na okoliš. Aktivacijom volontera, poseban naglasak bio je na podizanju svijesti o važnosti zaštite okoliša i prirode te načinima primjene načela održivosti u svakodnevnom životu.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.