Videopoezija laureata 60. Goranovog proljeća

Videopoezija laureata 60. Goranovog proljeća

  Na jubilarnom, 60. Goranovom proljeću, najstarijem i najuglednijem hrvatskom pjesničkom festivalu, Nagradu Ivan Goran Kovačić za najbolju pjesničku knjigu u dvogodišnjem razdoblju osvojio je Senko Karuza (1957.) za knjigu Nestajanje (MeandarMedia, 2020.), a nagradu Goran za mlade pjesnike Vid Bešlić (2000.) za rukopis Ektoplazma. Na platformi Poetski tren možete pogledati videopoeziju laureata nastalu u produkciji Hrvatskog društva pisaca, SKUD-a Ivan Goran Kovačić i Poetskog trena. 

Žiri u sastavu Dorta Jagić, Miroslav Mićanović i Branislav Oblučar jednoglasno je donio odluku da se nagrada Ivan Goran Kovačić za najbolju pjesničku knjigu objavljenu u dvogodišnjem razdoblju dodijeli knjizi Senka Karuze Nestajanje. Iz obrazloženja izdvajamo: “U tekstovima što stanu na jednu stranicu, a koji žanrovski šeću od kratke priče, do crtice i pjesme u prozi, Karuza u nekoliko nabačaja gradi atmosferu i oblikuje perspektivu, prepleće emociju i misao i na kraju sve zavrće autoironičnom poantom. Ton pritom najčešće ostaje staložen i kontroliran, što je često podcrtano karakterističnim pripovjednim „mi“ kojim se donekle poopćava udio osobnog i intimnog.” 

(1) Poetski tren: Senko Karuza – Uporište - YouTube

 Senko Karuza rođen je 1957. u Splitu. Djetinjstvo je proveo na otoku Visu. Školovao se u Visu, Splitu i Zagrebu. Studirao je filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Objavljivao je u Poletu, Studentskom listu, Studentu, Mogućnostima, Rivalu, Quorumu, Dnevniku (Ljubljana), Kolapsu (Mostar), Slobodnoj Dalmaciji, Morskom prasetu i dr. Stalni je kolumnist u časopisu More. Uvrštavan je u različite antologije, a priče su mu prevedene na desetak stranih jezika. Objavio je knjige priča BusbuskalaiIma li života prije smrti, Vodič po otoku, Teško mi je reći i Kamara obscura, pjesničke knjige Nestajanje Otimanje, a s Miroslavom Mićanovićem i Brankom Čegecom rašomonsku knjigu Tri krokodila. Knjiga Vodič po otoku prevedena je na više jezika. Trenutno živi na otoku Visu. Osnivač je Multimedijalnoga mobilnog centra za istraživanje alternativnih načina preživljavanja na malim pučinskim otocima, u sklopu kojeg je 2007. pokrenut festival književnosti Mare Mare (otok Vis). 

Nagradu Goran za mlade pjesnike žiri u sastavu Marija Dejanović, Dinko Kreho i Branko Maleš odlučio je dodijeliti Vidu Bešliću (2000.) za rukopis Ektoplazma tematski svrstan u zavičajnu i egzistencijalističku poeziju. U obrazloženju je istaknuto da je Ektoplazma „zaokružen je i pomno osmišljen konceptualni rukopis pjesama u prozi pisan snažnim, originalnim autorskim glasom. ... Unatoč mračnoj atmosferi koja prožima rukopis, u njemu uspijeva tinjati i svjetlo nade – ta je nada pouzdanje u sposobnost govora i pisanja da izrodi novi početak.“

(1) Poetski tren: Vid Bešlić – Porod - YouTube

Petrinjac Vid Bešlić rođen je u Sisku 2000. godine. Završio je Prvu osnovnu školu u Petrinji, jezičnu gimnaziju u Sisku te Glazbenu školu Frana Lhotke u Sisku. Tijekom osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja aktivno je sudjelovao u dramskoj i novinarskoj sekciji. U slobodno vrijeme komponira, piše poeziju, svira glasovir i gitaru, bavi se dramskom umjetnošću i glazbenom produkcijom. Aktivno surađuje s Kino klubom Sisak te Interpretacijskim centrom baštine Banovine. Godine 2021. upisao je glumu na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.