Uz 150. rođendan Ivane Brlić-Mažuranić: Ivana je i jaskanska, a najavljuje se rock bajka 'Ivanin prsten' Kazališta Škrabe

Uz 150. rođendan Ivane Brlić-Mažuranić: Ivana je i jaskanska, a najavljuje se rock bajka  'Ivanin prsten' Kazališta Škrabe

 Dio svojeg djetinjstva (1879-1882) u Jastrebarskom je provela najveća hrvatska književnica Ivana Brlić-Mažuranić (Ogulin, 18. travnja 1874 – Zagreb, 21. rujna 1938), kći kraljevskog podžupana Vladimira Mažuranića. O tome svjedoči i povelja kojom je tada jaskansko Hrvatsko pjevačko društvo "Javor" izabralo Ivaninog oca za svoga "začastnoga" člana. Ivana je u Jaski započela i svoje školovanje, a njezin prvi učitelj bio je legendarni Luka Vranko, koji je potpisao njezinu svjedodžbu. O Ivaninom boravku u Jaski pisao je i Dragutin Tadijanović, saznajemo od Klementine Škrabe koja je u tijeku i s prošlošću i sadašnjosti svojega kraja. Pa ističe kako upravo Tadijanović pored ostalog navodi da je Ivana baš iz Jastrebarskog prvi put posjetila svoj rodni Ogulin. Koliko je jaskanska okolica i krajolik, bliske šume i livade te pogled na vječno modru Plešivicu utjecao na maštu "hrvatskog Andersena" i "slavenskog Tolkiena", tada djevojčice od pet do osam godina, možemo se samo nagađati.

Nimalo slučajno, školska dramska družina, koja je počela djelovati 1978. dolaskom Nine Škrabea u jaskansku školu, dobila je ime Ivane Brlić-Mažuranić, a ime su joj plebiscitarno dali sami učenici. U vrijeme djelovanja Nine Škrabea u jaskanskoj osnovnoj školi, od "Junaka Pavlove ulice" (1979) do "Petra Pana" (2006), družina je izvela niz nezaboravnih predstava.

 Od godine 1990. jaskanska Ulica 8. marta nosi Ivanino ime. Ivanin 130. rođendan svečano je proslavljen i u jaskanskom Centru za kulturu, 22. listopada 2004, iz sudjelovanje brojnih uglednih gostiju i izvođača (bili sutu Vlado Štefančić, Lukrecija Brešković, Đani Stipaničev i mnogi drugi). –tumači Klementina Škrabe za portal HIA.

 No, krenimo dalje: Nino Škrabe napisao je 2004. tekst rock bajke prema djelima Ivane Brlić-Mažuranić, u čast 130. obljetnice njezinog rođenja. Tekst je objavljen kao knjiga u izdanju Egmonta (najvećeg europskog izdavača za djecu, predstavnika Disneyja), a predstavu je, s naslovom 'Ivana',  2006. s velikom uspjehom izvelo Kazalište Marina Držića u Dubrovniku, s glazbom Josipa Cvitanovića i u režiji Vlade Štefančića.

 Nino Škrabe je tom prilikom zapisao: "Sva Ivanina djela, osam priča i dva romana, živjela su u meni zajedno i nedjeljivo. Sada su se zajedno pojavili kao dramski tekst, kao scenarij ili libreto multimedijalnog "Ivaninog prstena", kao osam duginih boja, kao rock bajka, kao mjuzikl, kao totalni teatar sastavljen od drame, glazbe i plesa, kao 'Play IBM!'"

 U trijumfalnoj izvedbi dubrovačke 'Ivane' sudjelovao je praktički cijeli Grad, profesionalci, amateri, "Mali raspjevani Dubrovnik", klapski pjevači, a svi su bili jednako umješni u glumi, pjevanju i plesu. Dubrovčani su 'Ivanu' izveli majstorski, vrhunski, a gledatelji su je primili oduševljeno, punim srcem i dušom. Slavilo se dugo u noć ... Nadamo se, ističu Jaskanci, da će u sljedećoj kazališnoj sezoni 'Ivana jaskanska' u izvedbi Kazališta Škrabe doživjeti svoju jaskansku premijeru, opet uz slavlje i odobravanje publike. Jer, istaknimo još jednom: to bi bilo u gradu gdje je velika Ivana provela dio svog djetinjstva.

  POTPIS POD FOTKE:

01 Plakat za mjuzikl 'Ivana' u dubrovačkom kazalištu izradio je legendarni slikar Mersad Berber

 02 Naslovnica knjige 'Ivana' Nine Škrabea

 03 Karta na kojoj su označena mjesta radnje 'Ivane', autor ilustracije je Mirko Škrabe

Ž

 Naslovna fotografija.  Autori mjuzikla 'Ivana' na premijeri u Dubrovniku u ožujku 2006. godine: skladatelj Josip Cvitanović, autor teksta Nino Škrabe i redatelj Vlado Štefančić

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.