Držićeva Hekuba - kraljica Troje renesansna interpretacija antičke priče s fantastičnom Katarinom Livljanić

Držićeva Hekuba - kraljica Troje renesansna interpretacija antičke priče s fantastičnom Katarinom Livljanić

Šesti festivalski dan 53. Varaždinskih baroknih večeri obilježila je izvedba glazbeno-scenskog projekta Hekuba-kraljica Troje ansambla Dialogos predvođenog vrsnom glazbenicom i muzikologinjom Katarinom Livljanić, međunarodnom stručnjakinjom za srednjevjekovnu glazbu i izvedbu gregorijanskog korala. Publika u varaždinskoj Franjevačkoj crkvi imala je tako jedinstvenu priliku upoznati autorski projekt koji se temelji na dva renesansna izvora-Hekubi Ludovica Dolcea i Hekubi Marina Držića. Preuzimanjem uloga iz ta dva djela nastaje novi hrvatsko-talijanski libreto o trojanskoj kraljici, a kako ističe muzikologinja Jelena Sviben zvukovna je slika predstave izgrađena na temeljima glazbene kulture Dubrovnika i Venecije 16. stoljeća, kao i tradicijske glazbe dubrovačkog područja, pa tako u predstavi važnu ulogu imaju i elementi pučke glazbe koja je bila prisutna u dramama Marina Držića.

Katarina Livljanić kao Hekuba i sinoć je pokazala svoj briljantni vokal, a publici je upečatljiv bio i kor-Kantaduri predvođeni Joškom Ćaletom. - Riječ je o pučkim, klapskim pjevačima, koji već 15 godina surađuju s Dialogosom, a u predstavi drže uz tradicijsko pjevanje dubrovačkog kraja određenu dinamiku i tenziju tragedije, kaže nam Čaleta. Ujedno to im je i treći zajednički projekt.

O ideji za Hekubu rekla nam je: Mi kao Dialogos već više od dvadeset godina radimo sa Sandrom Hržić koja je režiser ove predstave tako da je prvi poticaj došao od nje kojoj je taj Držićev tekst bio jako drag i već je puno na tome radila, tako da je to bio projekt koji se jako dugo radio i koji je od teksta prema glazbi išao jednim polaganim putem.
Trebalo je spojiti puno komponenti - Dubrovnik 16. stoljeća, Veneciju 16. stoljeća jer je taj uzorak Držiću bio Lodoviko Dolci koji je Euripidov komad preveo na talijanski, a onda je ta dva jezika trebalo spojiti i s ta dva glazbena jezika i to je bio dug ali i zanimljiv proces. Rezultat je križanje s tom tradicijskom glazbom dubrovačke regije koja je isto dala jednu posebnu dinamiku i prisutnost.
Instrumentalisti su naši kolege iz Njemačke s kojima surađujemo već dvadeset godina, a nastupali smo kao trio s Marulićevom Juditom već ranije i u Varaždinu. 

Sinoć je održan još jedan barokni koncert izvan Varaždina. U crkvi sv. Marije Magdalene u Knegincu nastupili su Gabrijela Hrženjak (sopran), Krešimir Lazar (barokno violončelo) i Krešimir Has (čembalo), a i za taj se koncert tražilo mjesto više. Koncerti izvan Varaždina besplatni su za publiku pa tako danas u 16 sati u Varaždinskim Toplicama i tamošnjoj crkvi svetog Martina nastupa Yofin Barockensemble iz Zuricha, a u 20 sati ti će gosti iz Švicarske nastupiti i u Križevcima u konkatedrali.

U Varaždinu je na rasporedu u 20 sati festivalska premijera opere u koprodukciji Hrvatske operne akademije, Varaždinskih baroknih večeri i Hrvatskog narodnog kazališta „Didona i Eneja“, a taj je festivalski događaj posvećen i stotoj obljetnici smrti akademika Vatroslava Jagića u potpunosti rasprodan. U Novom Marofu večeras u 19 sati održat će se program u sklopu Total baroque, popratnog programa VBV-a. Odlični glazbenici Tria Vein iz švicarskog Basela publici će na koncertu u Kulturnom centru Ivan Rabuzin predstaviti jazz tradiciju s interpretacijom klasičnih skladbi, a taj će program ponoviti i sutra u 21. 30 na sceni Rogoz varaždinskog HNK-a. Ulaz na oba koncerta je slobodan.
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.