Ivan Marušić Klif nagrađen na Praškom kvadrijenalu

Ivan Marušić Klif nagrađen na Praškom kvadrijenalu

Na 14. Praškom kvadrijenalu, međunarodnoj manifestaciji posvećenoj scenografiji i scenskom prostoru u utorak, 11. lipnja 2019. godine, dodijeljene su nagrade. Multimedijalnom umjetniku Ivanu Marušiću Klifu predstavljenom izložbom “Klizanje u nepoznato / Sliding into the Unknown”, dodijeljena je nagrada Excellence in Performance Design.

Kustosi izložbe su Marko Golub i Maša Milovac, izložbu je producirao HDD, a održana je u organizaciji HDD-a i Ministarstva kulture.
 
Ovo je treći put zaredom da je hrvatska nacionalna izložba nagrađena na Praškom kvadrijenalu, i u ukupno četvrta nagrada u nizu. Naime, 2011. godine grupa Numen/ForUse (predstavljena izložbom ScenEGOgraphyu autorskoj koncepciji Ire Payer) dobila je Zlatnu medalju za najbolji scenski dizajn te Zlatnu medalju za najbolje korištenje kazališne tehnologije, a 2015. godine svi su sudionici izložbe Neopipljivo / Intangible (autorska koncepcija Marko Golub, Nikola Radeljković, Igor Ružić; umjetnici: BADco., Božena Končić Badurina, Boris Bakal & Leo Vukelić, Oliver Frljić & Igor Pauška, Damir Bartol Indoš & Tanja Vrvilo, Siniša Labrović, Kata Mijatović, Borut Šeparović i Vlasta Žanić) dobili Zlatnu medalju za najbolje korištenje scenskog prostora. S Ivanom Marušićem Klifom ovogodišnju nagradu Excellence in Performance Design ravnopravno dijeli još pet umjetnika i autorskih kolektiva – Jerildy Bosch, Zhou Zhengping, Michael Levine, Latai Taumoepeau i La Liga Teatro Elastico. Glavna nagrada Praškog kvadrijenala scenografije i scenskog prostora, Zlatna triga, pripala je Sjevernoj Makedoniji!



Osim umjetnika Ivana Marušića Klifa i kustoskog dvojca Marka Goluba i Maše Milovac, koji su zajednički osmislili koncept instalacije, u realizaciji izložbe Sliding into the Unknown sudjelovao je i niz drugih autora. Autor kratkih filmova, odnosno videointervjua koji su njen sastavni dio, je kazališni kritičar Igor Ružić. Tekstove u katalogu koji tumače predstavljene projekte i kontekstualiziraju rad Ivana Marušića Klifa potpisuju Marko Golub, Maša Milovac, Igor Ružić i Janka Vukmir. U pripremi pojedinih segmenata izložbe sudjelovali su i snimatelj Miran Krčadinac, umjetnica Ana Hušman, dizajneri Andro Giunio, Sara Salamon, Sven Sorić i Hrvoje Spudić, kao i umjetnici Zlatko Burić Kićo, Branko Brezovec, Damir Bartol Indoš, Tanja Vrvilo i Ana Hušman koji u popratnim filmovima govore o svojim suradnjama s Klifom.
 


“Izložba / instalacija Klizanje u nepoznato predstavlja multimedijski rad hrvatskog vizualnog umjetnika Ivana Marušića Klifa većinom u području kazališnih izvedbi u proteklih nekoliko godina.  Proistekao iz njegove individualne umjetničke prakse i kolektivne kreativne dinamike izvedbenih umjetnosti, Klifov rad u kazalištu bavi se transformacijom prostornih i vremenskih okvira scenskog prostora primjenom slojeva digitalnih i analognih slika. Klifa ne zanima stvaranje bešavne kazališne iluzije u kojoj jedan prostor imitira neki drugi, nego prostor čini aktivnim sudionikom izvedbe, oblikujući ga kao vibrantnu, kinetičku ekstenziju tijela i radnji izvođača. Koristeći statične i pokretne videoprojekcije, osciloskope kontrolirane vlastitim softverom i niz drugih tehnika, Klif pretvara scenski prostor u nešto poput glazbenog instrumenta. Metaforu glazbe ne koristimo olako. U kazališnom kontekstu, Klif djeluje u svojstvu aktivnog člana kreativnih kolektiva, ne u izdvojenoj ulozi scenografa.


 
U radu s umjetnicima kao što su Zlatko Burić, Damir Bartol Indoš i Tanja Vrvilo, Branko Brezovec i Ana Hušman njegov se pristup oslanja na sinergiju s ostatkom tima koji koncipira i izvodi predstavu. Klif najčešće upravlja svojim tehničkim instrumentima uživo, u sinkroniji s drugim izvođačima, poput člana benda. Kolaži najrazličitijih digitalnih slika, osciloskopska svjetla, glasovi, sjene i pokreti izvođača, teksture fizičkog prostora zajednički stvaraju osjećaj začudnosti i izvedbe toliko guste da se čini kao da bi u bilo kojem trenutku mogle skliznuti u nepoznato.



Predstaviti dizajn scenskog prostora u izložbenom kontekstu uvijek znači izazov. Ova izložba na njega odgovara oblikom “crne kutije” čiji se unutarnji i vanjski sadržaji međusobno nadopunjuju. Ekrani na vanjskim zidovima prikazuju videointervjue s vizualnom dokumentacijom o odabranim predstavama, projektima i suradnjama, posebno se osvrćući na kreativne procese te narav i ulogu Klifovih medijskih intervencija.

Unutrašnjost instalacije predstavlja audiovizualni spektakl oblikovan iz ponovno prisvojenih multimedijskih elemenata korištenih u predstavljenim projektima koji se s vremenom razvija, rekonfigurira i stvara nova iskustva za gledatelja. Kao što je sav Klifov rad za kazalište strogo odgovor na specifične kreativne zadatke i tehničke okolnosti, tako ga i u ovoj instalaciji nalazimo kako ih adaptira za novo konceptualno i fizičko okruženje Praškog kvadrijenala.” (iz teksta Marka Goluba i Maše Milovac)


Tim izložbe “Klizanje u nepoznato”: Ivan Marušić Klif i kustosi Maša Milovac, Marko Golub

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.