U MUO otvorena izložba konceptualnog umjetnika Gorana Trbuljaka

U MUO otvorena izložba konceptualnog umjetnika Gorana Trbuljaka

U sklopu devetog po redu ciklusa Suvremeni umjetnici u Stalnom postavu MUO jučer je otvorena izložba Gorana Trbuljaka, jednog od najznačajnijih hrvatskih suvremenih konceptualnih umjetnika, pod nazivom „Zašto bi netko kupio Glavoper od Gorana Trbuljaka?“  koja ostaje otvorena do 1. travnja 2019. godine. 

 Ova zanimljiva izložba - slučaj pred publiku donosi tri različita Trbuljakova motiva koji uvode u njegov pogled na problematiku umjetničkih zbirki i općenito fenomena kolekcioniranja. Primjerice, Glavoper koji uspostavlja reference na rad Marcela Duchampa Fontana iz 2017. godine dokumentira činjenicu da postoje dvojica Trbuljaka, čime se podvlači neizvjesnost Trbuljakova autorstva, njegove originalnosti i potencijalne anonimnosti. Predstavljamo i seriju od 20 radova Bez naslova na kojoj je autor radio od 1971. do 1982. za ovu priliku posuđenu iz bečke zbirke Kontakt, umjetničke zbirke Erste Group i ERSTE Foundation. te skromni izbor iz privatne Zbirke anonimnog umjetnika.  

 U igri razotkrivanja izravnih i skrivenih motiva kojima se pojedinci i institucije vode u kreiranju umjetničkih zbirki, valorizaciji i procjeni umjetničkih radova Trbuljak postavlja dilemu o podijeljenom autorstvu kroz kockanje s načelima i sudbinskim koincidencijama. Iza naslova izložbe skriva se činjenica da je umjetnik Goran Trbuljak spletom okolnosti u nešto uvučen, a izložbom predstavlja dokaze o okolnostima te uvučenosti.  

 Izložba Zašto bi netko kupio Glavoper od Gorana Trbuljaka? kao i izloženi radovi povezani su u ideji predstavljanja manifestacije problema društvenog konteksta umjetničke aktivnosti, u kojoj ovaj značajan konceptualni umjetnik svojom intervencijom iskazuje karakterističan autorski pogled na problematiku identiteta umjetnika i ideje autentičnosti umjetničkog rada kroz provociranje brojnih pitanja o njegovoj tržišnoj i institucionalnoj valorizaciji.  

 Kustosica izložbe je Jasmina Fučkan, voditeljica Zbirke skulpture i Zbirke bjelokosti MUO, a inicijator projekta Suvremeni umjetnici u Stalnom postavu MUO je ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt Miroslav Gašparović. Projekt ima za cilj ostvarenje dijaloške situacije između aktualnog Stalnog postava muzeja i suvremenog umjetničkog izričaja, a u njemu su do sada izlagali brojni suvremeni umjetnici: Dalibor Martinis, Dubravka Rakoci, Željko Badurina, Slaven Tolj, Ida Blažičko, Nika Radić, Božica Dea Matasić, Akiko Sato i sada Goran Trbuljak.  

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.