Izložba Hina lutaka – donacije Miki Takamatsu GMV-u Varaždin

gmv hina lutke

Kao zanimljivost i poseban popratni program 48. Varaždinskih baroknih večeri, u Gradskom muzeju u Varaždinu predstavljena je sinoć donacija japanskih Hina lutaka donacija  Miki Takamatsu iz Tokija. Riječ je o Hina lutkama, koje je gospođa Takamatsu darovala Gradskome muzeju Varaždin, potaknuta izložbom „Lutke Japana“, održanom prošle godine u palači Herzer.Izložbu je Gradski muzej Varaždin realizirao u studenom 2017. godine, u suradnji s Veleposlanstvom Japana u RH i Japan Foundationom. 

Izloženih 70-ak primjeraka predstavilo je tisućljetnu japansku kulturu izrade i darovanja lutaka, povezanih s tradicionalnim japanskim kazalištem i obiteljskim običajima. Izložba je pobudila veliko zanimanje posjetitelja, a u Hrvatskoj je predstavljena jedino u Varaždinu, i to između gostovanja u Sankt Peterburgu i Moskvi.U donaciji gospođe Takamatsu nalazi se 15 lutaka, koje je dobila od djeda i bake prilikom svog rođenja. Cjelina prikazuje život cara i carice na dvoru, a njihova odjeća temelji se na onoj koju su nosili plemići u razdoblju Heian 800. – 1200. godine. Takve lutke u obiteljskim kućama prikazuju se / izlažu svake godine 3. ožujka, na Dan djevojčica (Hina Matsuri), kao znak molitava za sreću njihovih kćeri.

Donacija je ovih dana stigla u Varaždin, a dio troškova transporta, uz Gradski muzej Varaždin, osigurao je Koncertni ured Varaždin.U svečanom predstavljanju donacije gospođe Takamatsu sudjelovali su uz djelatnike Muzeja i predstavnici Varaždinskih baroknih večeri. Prekrasne i za naše pojmove iznimno egzotične lutke bit će izložene u palači Sermage do završetka Varaždinskih baroknih večeri i do tada se mogu besplatno razgledati u radno vrijeme Muzeja.Posjetitelji u sklopu izložbe mogu pogledati i zanimljiv film o izradi Hina lutaka.

Od popratnih programa koje također treba posjetiti izdvajamo:

Petak i subota, 28. i 29. rujna

 

Subota, 29. rujna

  • Medina škrinja, od 22 sata
    After VBV rock barok party
    Barokno pivo, barokno vino
  • Hotel Park, 22 sata
    Buffet japansko – hrvatskih specijaliteta
    Cijena ulaznica: 100 HRK uz prethodnu rezervaciju u Hotelu Park
  • Glazbena škola u Varaždinu, 10.00 sati
    Violinistički seminar: Kimiko Nakazawa

 

Ponedjeljak, 01. listopada

  • Glazbena škola Varaždin, 12.00 sati
    Predavanje Muneyuki Nakazawe o gudačkim instrumentima iz porodice Stradivari te prezentacija zbirke Sorkočević Felixa Spillera
  • Klub Europa media u HNK u Varaždinu, 13 sati
    Haiku poezija – potpredsjednik međunarodnog P.E.N.-a g. Takeaki Hori i svečanost dodjele nagrada djeci hrvatskih škola koja su sudjelovala na međunarodnom haiku natječaju kojeg dvogodišnje organizira JAL (japanska avio kompanija, Japan Airlines)

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.