U Galeriji Doma hrvatskih likovnih umjetnika u Zagrebu izlaže Helena Klakočar

klokočar

U Galeriji Doma hrvatskih likovnih umjetnika na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu otvorena je izložba radova Helene Klakočar. Izložba "Moha u Tritonu" sastoji se od serije crteža i video radova, a autorica izložbe će svakodnevno unutar radnog vremena galerije boraviti u prostoru galerije kako bi posjetitelji mogli s njom razgovarati o iskustvima njezinog rada na ovom projektu.
„Moha u Tritonu“ je izložba radnog procesa i završne faze izrade dokumentarne vizualne reportaže.Za potrebu izložbe autorica je intervjuirala posadu broda BŠ – 72 Andrija Mohorovičić koja je u sklopu misije TRITON spašavala izbjeglice na Mediteranu u organizaciji FRONTEXA. (Moha je interno skraćeno ime tog broda.)
Narativne cjeline opisuju najznačajnije događaje: protokole spašavanja, teškoće, opasnosti, ugodne i neugodne trenutke. Autorica je reportažno zapisivala radnje koje je izvodila posada za vrijeme plovidbe te bilježila i njihovu svakodnevicu.Razne faze realizacije projekta uključivale su dogovaranje s MORH-om i Frontexom, razgovore s pripadnicima MUP-a, upoznavanje sa stručnom navigacijskom te pomorskom terminologijom.
Autorica je na brodu boravila tri puta od čega je jednom sudjelovala u dvodnevnoj plovidbi od Splita do Visa i natrag. Pripadnici čitave posade na vrlo su slikovit način opisivali doživljaje i dinamiku događanja na brodu tijekom tri mjeseca misije sastavljene od tragičnih i potresnih događaja koji su se izmjenjivali s trenucima ponosa zbog uspješno obavljenih akcija. Narativni radovi i skice bit će objavljeni u knjizi pod naslovom ZID MEDITERAN.Izložba se može razledati do 23. ovog mjeseca,

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.