Fantastičnu izložbu Hrvatskog prirodoslovnog muzeja „Savršenstvo evolucije - Razotkrivanje“ pogledajte u galeriji Dvora Trakošćan

Fantastičnu izložbu Hrvatskog prirodoslovnog muzeja „Savršenstvo evolucije - Razotkrivanje“ pogledajte u galeriji Dvora Trakošćan

U Galeriji Dvora Trakošćan u tijeku je fantastična izložba Hrvatskog prirodoslovnog muzeja naziva „Savršenstvo evolucije - Razotkrivanje". Na izložbi su predstavljene fotografije koje su nastale kao fotografski eksperiment koji interdisciplinarno spaja umjetničku intervenciju s izlošcima zbirke minerala i stijena Hrvatskoga prirodoslovnog muzeja te kukaca iz Zbirke kornjaša Mikšić, stvarajući vizualno zanimljive kombinacije i poigravanja koja prikazuju savršenstvo evolucije te  podudaranje žive i nežive prirode.

 Likovi životopisnih kornjaša uronjeni su, ali i kontrastiraju mineralnim strukturama te izranjaju iz tmine crne pozadine, gdjegdje svojom obojenošću postavljajući opreku tami koja ih okružuje, a mjestimice, sakriveni svojim koloritom u podudarnim tonovima podloge, od očiju promatrača traže da pronađu očekivano, dok su na drugim mjestima dovitljivo postavljeni da upotpunjuju i nadopunjuju prirodno nastalu kompoziciju oslikanu na tvrdoj površini minerala i stijena i utkanu u srž njihove strukture.

 Na izložbi se uz fotografije može vidjeti i 30-ak originalnih primjeraka minerala, stijena i kukaca izuzetne ljepote iz fundusa Hrvatskog prirodoslovnog muzeja. Ovi vrijedni primjerci prikupljeni su u raznim zemalja diljem svijeta, poput Indije, Kine, Brazila i Australije.  Autori izložbe su viša muzejska tehničarka Nives Borčić,  mag.biol.exp. Petar Crnčan, dr.sc. Iva Mihoci i dr.sc. Ivan Razum. Autorica fotografija je Nives Borčić.

 Priroda nas neprestano iznenađuje, a ovo je prilika da se zajedno divimo njezinim tajnama i njezinoj složenosti, da istražimo njezin skriveni svijet i otkrijemo nevjerojatne detalje koje često ne primjećujemo. Izložba se u trakošćanskoj galeriji može razgledati tijekom cijelog ljeta, a ostaje otvorena do 4. listopada.

 

 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.