Noć muzeja 27. siječnja s gotovo 450 programa u hrvatskim muzejima, a evo i programa MMČ

Noć muzeja 27. siječnja s gotovo 450 programa u hrvatskim muzejima, a evo i programa MMČ

U petak 27. siječnja održava se ovogodišnja 18. po redu Noć muzeja, sada na temu "Muzeji su važni!" a posjetitelji će moći uživati u noćnom razgledu u brojnim hrvatskim muzejima i drugim baštinskim, znanstvenim i obrazovnim institucijama. Kontinuitet manifestacije održan je unatoč pandemiji pa je 2021. imala virtualno izdanje, a prošle hibridno, kombinirajući događaje uživo i online. Ove se godine održava u 'normalnim' okolnostima, izvijestio je organizator, Hrvatsko muzejsko društvo (HMD).Za sudjelovanje su se prijavili gradovi i općine iz svih hrvatskih županija - 184 muzejske i druge institucije s 449 programa, 100 izložbi, 43 radionice, 31 glazbenim programom, 31 predavanjem, 16 igraonica, 16 projekcija.

- U skladu s pozitivnom praksom i ostvarenim uspjesima prethodnih, stvarnih i digitalnih varijanti ove popularne manifestacije, očekujemo i u ovogodišnjoj Noći muzeja odaziv publike, istaknuli su u priopćenju.
Noć muzeja 2023. fokusirat će se na važnu ulogu muzeja u zajednici, na dobre i pozitivne muzejske prakse, različite suradnje i razmjenu znanja, razvijanje partnerstva, razvoj muzeja i muzejske publike.

Iz HMD-a kažu da je ovogodišnja tema odgovarajuća u vremenu različitih kriza i nesigurnosti s jedne strane i potrebe čovjeka za novim spoznajama, doživljajima, edukacijom i u konačnici zabavom, s druge strane.Pripremaju se bogati programi za različitu muzejsku publiku, od muzejskih zbirki i muzejskih postava, zanimljivih izložbi, stručnih, znanstvenih, edukativnih i zabavnih sadržaja do mogućnosti virtualnih obilazaka muzejskih prostora i postava, povijesnih zdanja i zaštićenih baštinskih lokaliteta.

Proteklih godina Noć muzeja zabilježila je više od tri i pol milijuna posjetitelja, a pojedinih godina brojke i preko 300 tisuća samo u jednoj noći.
U manifestaciju su se uključile i druge kulturne ustanove, arhivi i knjižnice, sveučilišta, KIC, knjižare i klubovi, kao i lokalne zajednica s programima na otvorenim gradskim prostorima.Njezin se značaj ogleda u brojnoj publici i većem broja posjetitelja muzejima tijekom godine, te dobrom medijskom popraćenošću - s nekoliko stotina prikaza u radijskim i TV emisijama, izravnim javljanjima s terena, tisku, društvenim mrežama.

 Program MMČ 
 
NOĆ MUZEJA 2023. U MUZEJU MEĐIMURJA ČAKOVEC

TEMA: MUZEJI SU VAŽNI

Vrijeme događanja: petak 27. siječnja od 9 do 01

Slobodan ulaz za sve građane: 18 – 01

Mjesto događanja: stalni postavi Riznice i palače Staroga grada Zrinskih; Izložbeni salon, Multimedijalna dvorana i Muzejsko-informativni centar.

Napomena: Posjet svim stalnim i izložbenim postavima u Noći muzeja je besplatan u terminu od 18 do 01 sat.

 Za tradicionalnu međunarodnu manifestaciju Noć muzeja, koja će ove godine će biti održana u petak 27. siječnja, međimurski muzealci već se uvelike pripremaju. Osim besplatnog razgledavanja svih muzejskih i izložbenih muzejskih postava u vremenu od 18 do 01 sat u čakovečkom muzeju će tijekom dana bit će organizirani još neki zanimljivi događaji.

 DETALJAN PROGRAM NOĆI MUZEJA 2023. U MMČ:

 MUZEJSKA RADIONICA ZVUKOVI OKO NAS

Uzrast djece: 3. – 4. razred osnovnih škola

Mjesto održavanja: Multimedijalna dvorana Riznice Međimurja

Voditeljice: Melita Sambolek, prof. Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec

Vrijeme održavanja (u dva termina): 10,00 do 11.30 sati; 11.30 do 13.00

 Radionica za učenike 3. i 4. razreda osnovnih škola. Djeca kroz igru i pokuse uče kako nastaje zvuk i kako ga čujemo. Pomoću digitalnih alata prezentira se kako nastaje zvučni val i kako glasan zvuk može biti. Uz jednostavan pribor djeca će napraviti različita jednostavna glazbala. Povezat će fizičke koncepte o zvuku s nastankom glazbala i uređaja za reprodukciju zvuka te potražiti izloške vezane za zvuk u Muzeju.

 OTVORENJE NOĆI MUZEJA UZ OTVORENJE IZLOŽBE RADOVA PRISTIGLIH S LIKOVNOG NATJEČAJA NA TEMU: „NA RASKRIŽJU PROMJENA – MEĐIMURJE U BRONČANOM DOBU“

Mjesto održavanja: Mulimedijalna dvorana MMČ-a

Vrijeme održavanja: 18.00 – 18.30 sati

 U Izložbenom salonu našeg muzeja je 16. prosinca otvorena arheološka izložba pod nazivom „Na raskrižju promjena – Međimurje u brončanom dobu“. Postav je otvoren do 5. veljače pa će se moći razgledati i tijekom Noći muzeja. Na natječaju su mogli sudjelovati djeca i učenici u dobi od šest do 18 godina.  Tema natječaja je brončanodobni nakit, a tehnika izrade žica. Radovi će izloženi u Multimedijalnoj dvorani Muzeja, a najbolji i nagrađeni.

 OTVORENJE IZLOŽBE RADOVA UČENIKA GOSPODARSKE ŠKOLE ČAKOVEC POD NAZIVOM „U POTRAZI ZA IDEJAMA: GŠČ@MMČ“

 Mjesto održavanja: Muzejski informativni centar MMČ-a

 Vrijeme održavanja: od 18.30 do 01.00 sat

 Učenici izlažu radove koji su nastali kao rezultat sudjelovanja Gospodarske škole Čakovec na radionicama u Muzeju Međimurja Čakovec, a nagrađeni su na brojnim izložbama. 

 PREDAVANJE NA TEMU NOVIJIH ARHEOLOŠKIH ISTRAŽIVANJA BRONČANOGA DOBA U MEĐIMURJU

Mjesto održavanja: Multimedijalna dvorana Riznice Međimurja

Predavačice: konzervotorice i arheologinje Hrvatskog konzervatorskog zavoda iz Zagreba Lea Čataj i Marijana Krmpotić.

Početak predavanja: u 19.00 sati

 Novija arheološka istraživanja, koja je u posljednjih desetak godina proveo Odjel za kopnenu arheologiju Hrvatskog restauratorskog zavoda, omogućila su bolje poznavanje načina života brončanodobnih zajednica na području Međimurja. Predavanje će obuhvatiti najvažnije arheološke lokacije brončanodobnih kultura u Međimurju: Šenkovec, Nedelišće, Turčišće...

 BESPLATAN RAZGLED SVIH STALNIH I IZLOŽBENIH POSTAVA ZA POSJETITELJE

- Muzej Međimurja Čakovec: stalni postavi u palači i Riznici

- Multimedijalna dvorana – izložba: „Natječajni radovi uređenja trga Republike u Čakovcu“

- Muzejski informativni centar – izložba: „U potrazi za idejama: GŠČ@MMČ“

- Izložbeni salon – izložba: „Na raskrižju promjena  – Međimurje u brončano doba“

 U Čakovcu se u Noći muzeja može razgledati i postav interpretacijskog centra u Palačli turizma.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.