Otvorena izložba Hrvatska arheološka baština u Češkoj

Otvorena izložba Hrvatska arheološka baština u Češkoj

U srijedu, 11. siječnja 2023. godine u Galeriji Skleňák u Pragu otvorena je izložba „Hrvatska arheološka baština“ / „Croatian Archaeological Heritage“ Arheološkog muzeja u Zagrebu. Izložbu su otvorili Njezina Ekscelencija Ljiljana Pancirov, veleposlanica Republike Hrvatske u Republici Češkoj te gospodin Jakub Stárek, gradonačelnik 6. praškog okruga.

U svom pozdravnom govoru veleposlanica Pancirov istaknula je odličnu suradnju između Češke i Hrvatske na svim poljima, stavivši poseban naglasak na kulturne veze između dviju država, kao i na činjenicu da je Hrvatska omiljena turistička destinacija za velik broj Čeha, pri čemu je upravo izložba „Hrvatska arheološka baština“ odlično svjedočanstvo kako Hrvatska nije tek ljetno turističko odredište, već i iznimno bogata i atraktivna destinacija kulturnog turizma. Gradonačelnik Stárek potvrdio je kako dvije države njeguju bliske i prijateljske odnose, posebno istaknuvši sada već desetogodišnje prijateljstvo koje je Prag 6 razvio s gradom Porečom.

U sklopu otvorenja Sanjin Mihelić, ravnatelj Arheološkog muzeja u Zagrebu, održao je kratko predavanje o arheološkoj baštini Hrvatske kojim je prisutnima približio hrvatsko kulturno nasljeđe predstavivši neke od najznačajnijih hrvatskih arheoloških nalazišta.

Izložbu publika u Pragu može razgledati do ožujka, a tijekom 2023. predviđeno je gostovanje i na drugim lokacijama u Republici Češkoj.

Izložba plakata „Hrvatska arheološka baština“ postavljena je u povodu 30. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske u organizaciji Veleposlanstva Republike Hrvatske u Republici Češkoj, u suradnji s 6. okrugom grada Praga i Arheološkim muzejom u Zagrebu.

Na izložbi „Hrvatska arheološka baština“ povijesni spomenici i arheološki lokaliteti Hrvatske predstavljeni su na plakatima velikih dimenzija te tako posjetiteljima sugeriraju šetnju kroz hrvatsku arheološku baštinu. Izložba tematizira očuvanje nacionalne arheološke baštine, njezin značaj i ulogu u turizmu, ali i poveznicu sa zajedničkom europskom kulturnom baštinom.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.