Velika izložba u Muzeju Međimurja - arheologija brončanog doba na tlu Međimurja

Velika izložba u Muzeju Međimurja - arheologija brončanog doba na tlu Međimurja

Mjesto koje vas u sljedećih nekoliko tjedana može isprovocirati da se zamislite o tome tko smo i odakle dolazimo je Muzej Međimurja Čakovec.

U prostoru njegova Izložbenog salona otvorena je dugo pripremana izložba “Na raskrižju promjena – Međimurje u brončanom dobu”. Izložbu potpisuju viša kustosica i arheologinja MMČ-a Branka Marciuš te konzervatorice i arheologinje Hrvatskog restauratorskog zavoda iz Zagreba Lea Čataj i Marijana Krmpotić.

Od trenutka kad je postao svjedok samoga sebe i svoga postojanja čovjek si je postavljao filozofska pitanja na koja do danas nije našao odgovor: Tko smo? Odakle dolazimo? Kamo idemo? Kako trebamo živjeti?

Metodom analogije, povijesna znanost nastoji na svoj način proniknuti u misterij tih pitanja, no jasne i nedvosmislene odgovore ostavlja otvorenima. Važnu ulogu u „rekonstrukciji cjelokupnog života čovječanstva ima arheologija, znanost koja sustavno proučava i istražuje stare materijalne ostatke“. Ona nam pojašnjava i daje uvid u spomenuta pitanja, no odgovore svatko od nas mora pronaći sam.

Posebno je zanimljiva prapovijesna arheologija te jedno od njezinih područja proučavanja – brončano doba. Njegovom pojavom prije nekoliko tisuća godina čovječanstvo je napravilo svojevrsni kvantni skok i krenulo prema ubrzanom napretku i tehnološkom razvoju.

Izložba tematizira pojavu brončanog doba, čijim se nastankom egalitarne zajednice postupno transformiraju u hijerarhijske, što otvara put podvajanjima i prvim ozbiljnijim sukobima zbog iskorištavanja prirodnih resursa, koji, kako znamo, traju do današnjih dana. Postav se nakon toga okreće Međimurju te opisuje daljnje posebnosti vrlo bogatih brončanodobnih nalazišta. Sljedeće poglavlje odnosi se na građu u fundusu Muzeja Međimurja Čakovec.

Ovaj dio opremljen je fotografijama, skicama i izlošcima originalnih predmeta. Na koncu se spominju i detaljnije opisuju novija arheološka istraživanja s poimence nabrojenim i opisanim nalazištima: Šenkovec-Čestinka; Nedelišće-Črečan; Turčišće-Močvare; Hodošan-Murščak; Domašinec-Gorica. Sve radove na nalazištima financiralo je Ministarstvo kulture i medija.
Otvorenje je održano u petak 16.12.2022. Nakon uvoda ravnateljice MMČ-a opširnije izlaganje održale su autorice postave: Branka Marciuš, Lea Čataj i Marijana Krmpotić.

Izložbu možete pogledati svaki dan do početka veljače 2023., od ponedjeljka do nedjelje, u radno vrijeme Muzeja, a katalog se može kupiti u muzejskoj suvenirnici. (ZB)/ MMČ

 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.