Predstavljena knjiga i kalendar „Nematerijalna baština Međimurja“

Predstavljena knjiga i kalendar „Nematerijalna baština Međimurja“
 

Predstavljanje monografije i kalendara „Nematerijalna baština Međimurja 2. prosinca u Multimedijalnoj dvorani Riznice Međimurja bilo je pravi šlag na torti višegodišnjeg istraživačkog rada na razotkrivanju zakulisnih kutaka bogate međimurske nematerijalne baštine. U prepunoj dvorani uvodno izlaganje održao je direktor Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula te između ostaloga naglasio vrijednost ljudskih potencijala u procesu oživljavanja sveukupne tradicijske kulture.

- U istu ravan trebamo staviti svjedočenje živućih ljudi, svjedoka vremena u kojem je baština nastala i postala dio svakodnevice, da bi na koncu usahla pod teretom nesmiljenog napretka tehnologije i nagle promjene načina života te mladih naraštaja, stručnjaka i amatera, koji su prepoznali vrijednost te baštine i nastoje ju oživjeti i prilagoditi kulturno-turističkoj ponudi, kazao je Grula. Ravnateljica Muzeja Maša Hrustek Sobočan posebno je istaknula entuzijazam muzejskih djelatnika i njihovu usklađenost sa zahtjevima vremena, koje nalaže brze reakcije i prilagođavanje suvremenim trendovima u svijetu muzeja.

- U obnovi fortifikacije i osmišljavanju muzejskih postava, naši muzealci pokazali su što vrijede. Tu činjenicu prepoznalo je i Hrvatsko muzejsko društvo koje nam je nedavno dodijelilo prestižnu muzejsku nagradu. Posebno bih pohvalila rad naše kustosice Janje Kovač, inače neumorne istraživačice međimurske etno baštine, čiji je entuzijazam rezultirao muzejskim postavom „Minijature” i knjigom „Nematerijalna baština Međimurja”, koju vam danas predstavljamo.

Sve pojedinosti o ovoj doista impresivnoj monografiji opširnije je iznijela njezina autorica Janja Kovač, spomenuvši poimence ljude s kojima je surađivala. Svima je darovala knjigu i o svakom izrekla nekoliko riječi zahvale i udjela u nastajanju knjige. O procesu stvaranja fotografija koje krase publikaciju govorio je fotograf Denis Perčić iz Studija Reci Da, a s dvije prekrasne tradicijske međimurske pjesme svečanost je uveličala glazbena umjetnica Lea Šprajc. Na gitari je odsvirala i otpjevala adventski molitveni napjev „Zdravo djevice” i skladbu „Zdravo kralju mladi”.

Inače, u knjizi „Nematerijalna baština Međimurja” obrađena su dobra koja su zaštićena kao nematerijalna dobra ili se nalaze u završenoj fazi postupka zaštite:

umijeće izrade „črnih pisanica“ u naselju Donja Dubrava

štrigovska skupina govora / kotoripska skupina govora

umijeće izrade nakita – božićnog lustera na području sjeverozapadne Hrvatske

umijeće izrade tradicijskog božićnog nakita – „kinč“ na području sjeverozapadne Hrvatske

umijeće vađenja zlata – zlatarenje u Međimurju

tradicijsko umijeće izrade čipke na području Svete Marije

tradicijsko lončarstvo na području sjeverozapadne Hrvatske

umijeće izrade tradicijske pokladne maske „pikač“ u Selnici; umijeće izrade tradicijskih božićnih jaslica s područja sjeverozapadne Hrvatske

svetomarska toponimija

umijeće izrade uporabnih predmeta od komušine na području Međimurja

umijeće izrade i sviranja cimbala u Podravini, Međimurju i Hrvatskom zagorju

međimurska popevka

hrvatske tradicije slavljenja sv. Martina biskupa

umijeće izrade i nošenja tradicijske pokladne maske „cimeri“ u Murskom Središću

medičarski obrt s područja sjeverozapadne Hrvatske i Slavonije

umijeće izrade tradicijskih dječjih igračaka s područja Hrvatskog zagorja

te tradicije hrvatskog lovstva

Knjiga je bogato opremljena visokokvalitetnim fotografijama i pisana je na dva jezika (hrvatskom i engleskom).

Na predstavljanju je promoviran i muzejski kalendar za 2023. godinu, također s temom nematerijalne baštine. Dizajn monografije i kalendara potpisuje Reci Da. Monografija i kalendar tiskani su sredstvima Muzeja Međimurja Čakovec i Međimurske županije a mogu se kupiti u kompletu u muzejskoj suvenirnici, po popularnoj božićnoj cijeni od 150 kuna. fotografije: Silvio Benč

 
 
 
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.