U srijedu djelomice sunčano, ali ponegdje i pljuskovi

VREMENSKA PROGNOZA ZA UNUTRAŠNJOST HRVATSKE

Slijede većinom sunčaniji dani od utorka, ali i dalje nestabilni pa će svakodnevno barem ponegdje biti pljuskova i grmljavine, vjerojatno najmanje u petak.

U nastavku slijedi detaljnija, u utorak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U srijedu nestabilno, ali manje nego u utorak

Krunoslav Mikec, dipl. ing.: "U srijedu će na istoku Hrvatske prevladavati sunčano. Uglavnom prema kraju dana uz jači razvoj oblaka može biti mjestimične kiše, pa i u obliku lokalnih pljuskova, poglavito na zapadu Slavonije. Puhat će slab do umjeren jugozapadnjak i zapadnjak, popodne sjeverozapadnjak, uz najvišu temperaturu od 23 do 26 °C.

U središnjoj Hrvatskoj između 22 i 24 °C, a ujutro od 12 do 14 °C. Usto, većinom sunčano, no valja računati na povremeno više oblaka te ponegdje i na kišu, osobito popodne kad će biti i pljuskova s grmljavinom te će jugozapadni vjetar mjestimice okrenuti na sjeverozapadni. 

U drugom dijelu dana ponekog pljuska može biti i u Istri, oko Rijeke te u dijelu Gorske Hrvatske, gdje je ujutro ponegdje moguća kratkotrajna magla. Uz jugozapadnjak će najviša temperatura zraka biti između 17 i 20 °C u Lici i Gorskom kotaru te od 21 do 24 °C na sjevernom Jadranu.

Ponegdje je malo kiše moguće u noći i ujutro u unutrašnjosti Dalmacije te na srednjem Jadranu, a popodne su uglavnom u zaobalju mogući lokalni pljuskovi. Vjetar slab do umjeren jugozapadni i zapadni, ponegdje sjeverozapadni.

Podjednak vjetar i na krajnjem jugu Hrvatske, gdje je također moguća mjestimična kiša, odnosno lokalni neverini, pri čemu će najviša temperatura zraka biti između 23 i 25 °C."

I dalje nestabilno, ali manje nego u utorak

"U nastavku tjedna na kopnu podjednako toplo te uglavnom sunčano, no i dalje uz lokalno kratkotrajnu kišu, pa i u obliku pljuskova s grmljavinom, većinom popodne.

Na Jadranu pretežno sunčano, no kao i na kopnu, ne posve stabilno pa mjestimice treba računati na prolaznu kišu i neverine, ponajprije na sjevernom dijelu.", prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i agrometeorološka prognoza, koju je za "Plodove zemlje" pripremila Petra Sviličić, mag. phys.-geophys. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a, kao i meteoprometna prognoza pripremljena za emisiju "Istrage prometnih nesreća" - utorkom na HTV2 oko 17:45 sati.

Prognoza za srijedu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska
 - za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa
 - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet
 - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na engleskom jeziku i na španjolskom jeziku.

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vrijeme-i-promet.hrt.hr/vrijeme/vremenska-prognoza-za-22-5-2024-11553838

 
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.