Hrvatska počinje pripreme za EXPO 2020 Dubai – određeni prvi koraci

DUBAI EXPO

U prostorijama Ministarstva turizma održana je prva konstituirajuća sjednica Nacionalnog odbora RH za Svjetsku izložbu EXPO 2020 Dubai. Tom prigodom ministar turizma Gari Cappelli, imenovan od Vlade RH kao nacionalni povjerenik, istaknuo je značaj sudjelovanja Hrvatske budući da EXPO podrazumijeva prije svega gospodarsku suradnju i gdje se očekuje 25 milijuna posjetitelja i sudjelovanje 180 država svijeta, među kojima su i sve zemlje članice Europske unije.

„EXPO je jedan od najvećih globalnih, nekomercijalnih događaja od velikog gospodarskog i kulturnog značaja koji će se u Dubaiju održati pod temom „Povezivanje umova, stvaranje budućnosti“. Kroz predstavljanje najboljih domaćih inovativnih projekata, ideja, izuma i kreativnih pojedinaca, sudjelovanje na EXPO-u pozitivno će utjecati na cjelokupno hrvatsko gospodarstvo. Zadovoljstvo mi je što je Ministarstvo turizma zaduženo kao koordinacijsko tijelo za pripremu sudjelovanja Hrvatske na EXPO-u jer će to biti prilika za predstavljanje hrvatskih turističkih potencijala na tržištu Bliskog Istoka“, rekao je ministar turizma RH Gari Cappelli.

Ministrova glavna savjetnica Barbara Mesić prisutne je izvijestila o operativnom dijelu priprema za Dubai i hodogramu aktivnosti.„Izložba će otvoriti mogućnosti pristupa tržištima Afrike, Azije, Europe, Amerike, odnosno pristup tržištima sa ukupno 3,2 milijarde potrošača. U tih šest mjeseci, od 20. listopada 2020. do 10. travnja 2021. koliko izložba traje, cijeli svijet će biti prisutan u Dubaiju. Sudjelovanje na ovakvom projektu nedvojbeno podiže međunarodni ugled države i jača suradnju ne samo s državom domaćinom, nego i ostalim državama sudionicama i predstavlja izuzetnu priliku za promociju hrvatskog gospodarstva, inovacija, turizma, kulture i ostalih segmenata ključnih u pozicioniranju Hrvatske“, rekla je, između ostaloga glavna savjetnica ministra turizma Barbara Mesić dodavši kako EXPO ima multidisciplinarni karakter - istovremeno se održavaju izložbe, diplomatski susreti, poslovni sastanci i javne rasprave.

Pojasnila je i kako je Hrvatska izabrala temu „Mobilnost“ te paviljon veličine S, odnosno 1500m2 na kojem bi grubi radovi trebali biti gotovi već do listopada iduće godine.Prvu sjednicu NO obilježilo je i imenovanje zamjenika nacionalnog povjerenika koji će biti operativno zadužen za provođenje projekta. Riječ je o Hrvoju Sadariću koji na ovu poziciju dolazi iz Ureda za međunarodne i europske poslove Hrvatskog Sabora.

Nakon što je Hrvatska propustila svoju šansu i svjetski susret gospodarstvenika u Milanu 2015., Vlada Andreja Plenkovića prepoznala je potencijal i važnost svjetske izložbe EXPO te jednoglasno dala zeleno svjetlo za sudjelovanjem Hrvatske na predstojećoj izložbi 2020-e u Dubaiju.U osnovani Nacionalni odbor RH za Svjetsku izložbu EXPO 2020 Dubai izabrani su predstavnici Ureda Predsjednika Vlade Rh, predstavnici 11 ministarstava – Ministarstva financija, gospodarstva, poduzetništva i obrta, kulture, poljoprivrede, regionalnog razvoja i fondova Europske unije, vanjskih i europskih poslova, zaštite okoliša i energetike, mora, prometa i infrastrukture, znanosti i obrazovanja, turizma, graditeljstva i prostornog uređenja, iz Agencije za investicije i konkurentnost, Grada Zagreba, Hrvatske turističke zajednice, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske obrtničke komore te Hrvatske udruge poslodavaca.

Podsjećamo, Svjetska izložba EXPO jedan od najvećih globalnih, nekomercijalnih događaja od gospodarskog i kulturnog utjecaja. EXPO 2020 Dubai održat će se od 20. listopada 2020. godine do 10. travnja 2021. godine s temom „POVEZIVANJE UMOVA, STVARANJE BUDUĆNOSTI“ (Connecting Minds, Creating the Future), a očekuje se da će to biti najposjećenija izložba EXPO koja će na jednom mjestu okupiti preko 25 milijuna ljudi iz više od 180 zemalja te pružiti mogućnost pristupa tržištima Afrike, Azije, Europe, Amerike, odnosno pristup tržištima sa ukupno 3,2 milijarde potrošača. Nastup Republike Hrvatske na EXPO-u 2020 predstavlja izuzetnu priliku za promociju hrvatskoga gospodarstva, inovacija, turizma, kulture, kao i svih ostalih segmenata ključnih u pozicioniranju Hrvatske. Republika Hrvatska je od osamostaljenja sudjelovala na tri Svjetske izložbe (Hannover 2000., Aichi 2005. i Shangai 2010.), te na dvije od tri Međunarodne izložbe (Lisabon 1998. i Zaragoza 2008.).

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.