Volonteri Socijalne samoposluge Kruh sv. Antuna obilježili pet godina rada

Socijalna samoposluga

Socijalna samoposluga Kruh sv. Antuna, volonterski projekt Franjevačkog svjetovnog reda i Franjevačke mladeži u Varaždinu obilježila je pet godina volonterskog rada i djelovanja, a prigodnoj svečanosti prisustvovali su i zamjenik župana Varaždinske županije Robert Vugrin te pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i civilno društvo Lovorka Horvat.

Čestitavši volonterima ovu lijepu obljetnicu zamjenik župana Vugrin istaknuo je kako Varaždinska županije pomaže socijalnu samoposlugu te kako je ove godine povećano izdvajanje za deset tisuća kuna.-Ove godine predvidjeli smo 40 tisuća kuna, a prošlih godina smo davali 30 tisuća. Ponekad je lakše započeti projekt nego osigurati njegovu održivost. Socijalna samoposluga je opstala jer imamo nekoliko parametara koji pomažu tome, prije svega oko tristotinjak volontera, koji volontiraju u trgovačkim centrima, župama, školama zatim tu je dobra volja sugrađana, ali i mnogih tvrtki pa se na razini godine tako podijeli oko četiri tisuće paketa u vrijednosti 450 tisuća kuna. Svaka pomoć je dobrodošla, svaki sat volontiranja je dragocjeni. Županija se od početka uključila u financiranje ovoga projekta. Činjenica je da se cijene povećavaju, sve je skuplje, a raste i broj korisnika ove samoposluge. Nažalost, broj ljudi koji žive u riziku od siromaštva na razini države je preko dvadeset posto. Mi pomažemo i Caritasovu pučku kuhinju, dajemo jednokratne pomoći, a provodimo i važan projekt  vrijednosti blizu 3 milijuna kuna. Naime plaćamo topli obrok učenicima u riziku od siromaštva u školama kojima je osnivač Županija, gdje je ukupno obuhvaćeno tri tisuće djece, od čega petsto djece dolazi iz domaćinstava koje po jednom članu ima prihod manji od 600 kuna – rekao je zamjenik župana te pohvalio sve volontere i zaželio im svako dobro.

- Predstavnik Socijalne samoposluge Zdenko Viljevac zahvalio se svima na pomoći i donacijama te je naznačio kako je osnovna ideja kod osnivanja samoposluge bila usmjeravanje nekoliko najpotrebnijih namirnica najsiromašnijim građanima.-Imamo oko 300 registriranih volontera, preko šezdeset aktivnih. Oni su do sada ostvarili oko 10 000 volonterskih sati i to je za svaku pohvalu.- rekao je Viljevac.Prigodnoj svečanosti prisustvovali su i sami volonteri, voditelj Socijalne samoposluge Ivan Makovec, zatim fra Lucijan Jagec, bivši gvardijan Franjevačkog samostana u Varaždinu, sadašnjigvardijan Franjevačkog samostana u Varaždinu fra Ivan Miklenić, provincijal Kapucinskog samostana u Varaždinu pater Mirko Kemiveš te mnogi drugi.Obzirom da Socijalna samoposluga obilježava svoj peti rođendan, predstavnici Županije donijeli su prigodni poklon, prehrambene artikle i higijenske potrepštine u vrijednosti od tri tisuće kuna.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.