Predstavljen pretisak Spomenice Zrinsko-Frankopanske iz 1919.

PRETISAK SPOMENICE

U prigodi 100. obljetnice prijenosa posmrtnih ostataka hrvatskih mučenika Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana iz Bečkog Novigrada i njihovog ukopa u kriptu Zagrebačke katedrale, Zrinska garda Čakovec izdala je pretisak Spomenice Zrinsko-Frankopanske iz 1919. godine. Svečano predstavljanje pretiska Spomenice održano je u srijedu, 24. travnja 2019. godine u zgradi Scheier u okviru Dana Međimurske županije i osmog Spomendana Zrinskih i Frankopana.

"U povodu velike stote obljetnice prijenosa posmrtnih ostataka hrvatskih velikana, Zrinska garda Čakovec željela je dati svoj doprinos, a nakon što smo došli u posjed djela u kojem se tekstom i fotografijama dokumentira te činjenicama opisuje sam događaj, odlučili smo izdati pretisak Spomenice. Ovo djelo pored vrijednog tekstualnog sadržaja obiluje fotografijama tog, u ono vrijeme, značajnog događaja, a pretisak predajemo javnosti kao svjedočanstvo vremena koje je obilježilo hrvatsku povijest i spomen na Zrinskog i Frankopana čije su žrtve kasnije bile svojevrsni kompas u samoopredjeljenju, težnji za neovisnošću i samostalnošću.", rekao je predsjednik Zrinske garde Đuro Bel, ispred izdavača pretiska.

Preseljenjem posmrtnih ostataka zagrebačka prvostolnica postala je najznačajniji hrvatski mauzolej

Proslov pretiska napisao je akademik Dragutin Feletar koji je istaknuo kako značenje Zrinskih i Frankopana za Hrvatsku povijest i narod treba uvijek isticati: "Ovo sjećanje na naše velikane najljepši je dar za Dan županije jer naše Međimurje se ponosi što je županija Zrinskih te je to brend koji znači mnogo ne samo za prošlost i sadašnjost, već i za budućnost." Akademik Feletar naglasio je da pretisak ima visoku dokumentacijsku vrijednost jer niti u jednom drugom izdanju nisu događaji 1919. tako podrobni i prikazani s toliko izvornih snimaka. Uvod pretiska govori o kultu Zrinskih i Frankopana, a napisao ga je mons. prof. dr. Juraj Kolarić, u čije ime se prisutnima obratio Markus Pilić. "Tog 30. travnja 1919. godine u dotad neviđenoj svečanosti, lijes s posmrtnim ostacima dopremljen je u Zagreb. U žalobnim počastima sudjelovalo je više od 50 000 ljudi, a na ispraćaju u zagrebačku katedralu bilo je nazočno više od 200 000 ljudi. Tim činom zagrebačka prvostolnica postala je i sveto nacionalno mjesto za sve Hrvate, najznačajniji hrvatski mauzolej i pravi hrvatski panteon.", poručio je Kolarić.

Predstavljanju pretiska nazočili su zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec, zamjenik gradonačelnika Grada Čakovca Zoran Vidović, predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu Ivan Pranjić, čakovečki gvardijan Željko Železnjak i članovi Zrinske garde Čakovec. Stotinu godina u povijesti jednog naroda poput hrvatskog možda nije mnogo, istaknuo je zamjenik gradonačelnika Vidović, no pogled unazad pokazuje koliko je proteklo stoljeće bilo turbulentno te što smo sve morali proći kako bismo danas živjeli u slobodnoj Hrvatskoj. Zamjenik župana Josip Grivec zahvalio je Zrinskoj gradi Čakovec koja je zajedno s Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti, Maticom hrvatskom i Družbom "Braća Hrvatskoga Zmaja" realizirala pretisak, naglasivši njegovu važnost za Međimursku županiju. „Ponosni smo što smo županija Zrinskih, a posebno veseli svaki doprinos kojim se jača brend Zrinskih što ovaj pretisak zasigurno jest.“ , kazao je zamjenik župana Josip Grivec.

Svečano predstavljanje glazbenim nastupom obogatila je Vokalna skupina „Zrinski“.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.