U Hrvatskoj je u zadnja 24 sata od Covida -19 oboljelo 15 ljudi, a preminulo ih je četvero

stožer

U Hrvatskoj je u zadnja 24 sata od Covida-19 oboljelo 15 ljudi, a preminulo ih je četvero, rekla je ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba Bujević na današnjoj konferenciji za medije Stožera civilne zaštite u 14 sati. U Hrvatskoj je evidentirano ukupno 2047 osoba zaraženih koronavirusom, a 1232 su ozdravile. 63 osobe su preminule, a 21 je na respiratoru. Dosad je obavljeno ukupno 33.577 testiranja. U samoizolaciji je ukupno 13.839 osoba. Virus je ušao i na plućni odjel KBC-a Split.  

Evo kronologije HRT-a:

• Ublažavanje mjera - nove preporuke HZJZ-a
• Koronavirus - zašto je bitno držati distancu 

PODACI IZ ŽUPANIJSKIH STOŽERA

• Prema izvješću KBC-a Split u odnosu na jučerašnji dan preminule su tri osobe: muškarac iz Splita star 76 godina te dvije ženske osobe, jedna stara 84 godine (korisnica doma za starije i nemoćne u Makarskoj) i druga stara 92 godine (korisnica doma za starije i nemoćne osobe u Splitu smještajne jedinice u Vukovarskoj ulici). Svi preminuli su uz nekoliko teških kroničnih bolesti bili pozitivni i na Covid infekcijuOpširnije

• U Krapinsko-zagorskoj županiji u protekla 24 sata zabilježen je jedan novi slučaj zaraze koronavirusom, a ukupno je 74 oboljelih Covidom-19. Dosad su  63 osobe ozdravile. Šest oboljelih je na bolničkom liječenju, od čega troje u bolnici u Zaboku i troje u Zagrebu, na Klinici za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević, dok su ostali zaraženi na kućnom liječenju.

• Karlovačka županija nema novooboljelih Covidom-19, broj zaraženih ostaje 31, objavio je županijski Stožer civilne zaštite. Objavljeno je i kako je bio zaražen jedan zdravstveni djelatnik, stomatolog, ali se zarazio na sportskom događaju, a ne od pacijenta. Od 31 zaražene osobe bolnički se još liječe tri, osam osoba se liječi u kućnoj izolaciji, 19 je njih izliječeno, a jedna je umrla.

• U Gradu Zagrebu u protekla 24 sata zabilježena je samo jedna novooboljela osoba od koronavirusa, što je 464 kupno. Dosad je 317 oporavljenih što iznosi 68% oporavljenih na ukupan broj oboljelih.

• Nijedna nova osoba u zadnja 24 sata nije zaražena u Zagrebačkoj županiji, u kojoj je dosad zaraza koronavirusom potvrđena za ukupno 129 osoba. Županijski Stožer civilne zaštite priopćio je kako je u odnosu na jučer još osam osoba izliječeno, ukupno njih 58, a dosad su umrle tri osobe.

• Novooboljelih od koronavirusa nemaju ni Virovitičko-podravska, Požeško-slavonska i Zadarska županija.

• U posljednja 24 sata tri su osobe s područja Šibensko-kninske županije pozitivne na koronavirus. Riječ je o kontaktima prethodno oboljelih osoba, s područja Općine Biskupija i grada Drniša. S današnjim danom, od početka epidemije, na području županije zaraženo je 89 osoba, a oporavila se 41 osoba. Na Odjelu infektologije šibenske bolnice 'leže' četiri pacijenta, od kojih je jedan i dalje na respiratoru, a dva pacijenta iz šibenske bolnice i dalje se nalaze na respiratoru u splitskom KBC-u. Pod mjerama zdravstvenog nadzora je 77 osoba, od kojih su 42 kontakt s oboljelima. 

• Sisačko-moslavačka županija nema novooboljelih osoba od zarazne bolesti COVID-19. U izolacijskoj jedinici Opće bolnice „Dr. Ivo Pedišić“ Sisak nalaze se dva pacijenta, a ostali su na kućnom liječenju. Jučer su djelatnici Zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije uzeli kod 21 osobe briseve za laboratorijsku pretragu na SARS-CoV-2 virus i svi su rezultati negativni. Do sada je bilo pedeset i sedam kršenja mjera samoizolacije. Četrdeset i devet osoba kršilo je mjeru samoizolacije jedan puta, jedna osoba prekršila je mjeru samoizolacije tri puta, a sedam osoba su mjeru prekršile dva puta.

• Osječko-baranjska županija u protekla 24 sata ima 3 novooboljele osobe od koronavirusa. Jedan od njih je medicinski djelatnik, dok je pet medicinskih djelatnika izliječeno.

• U Ličko-senjskoj županiji jedanaesti dan zaredom nitko novi nije obolio od covida-19, a pod aktivnim epidemiološkim mjerama sa samoizolacijom još je 167 osoba. U županijskom Stožeru civilne zaštite u srijedu kažu kako od ranije uzetih uzoraka na testiranje čekaju laboratorijski nalaz za pet osoba. Ukupno su dosad oboljele 22 osobe, od kojih su tri izliječene. U zadnja 24 sata policija je utvrdila jedno nepoštivanje izrečene mjere samoizolacije.

• Trinaesti dan zaredom na području Brodsko-posavske županije nema novozararaženih koronavirusom, pa je ta županija s dosad ukupno zaraženih 20 osoba i dalje pri dnu hrvatskih regija po broju oboljelih. Do sada je u županiji ukupno izliječeno pet osoba.

• Iz Županijskog stožera Civilne zaštite Krapinsko-zagorske županije su izvijestili da Nacionalni stožer Civilne zaštite nije prihvatio njihov prijedlog da se ukinu e-propusnice između te županije, Grada Zagreba i Zagrebačke županije. Opširnije

• Na području Bjelovarsko-bilogorske županije u protekla 24 sata na koronavirus testirane su 34 osobe i svih 34 nalaza je negativno. Tako sada na području županije već 14 dana za redom nema novozaraženih COVID-om 19. Od početka pandemije na području županije bilo je zabilježeno 10 oboljelih, od kojih je u međuvremenu 7 ozdravilo. Broj osoba u samoizolaciji na području županije je porastao i s današnjim danom iznosi 467. U posljednja 24 sata policija je zabilježila dva kršenja mjera samoizolacije.

•  U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata pozitivna je jedna osoba na COVID-19, iz Nuštra, te je ukupno 40 oboljelih osoba. Novozaražena osoba je bila u samoizolaciji i kontakt je već ranije oboljele osobe. Trenutačno u županiji nema hospitaliziranih osoba zbog COVID-19 bolesti. U protekla 24 sata nema novih izliječenih osoba, te ukupan broj do sada izliječenih osoba na području županije iznosi 11. U samoizolaciji na području županije nalazi se 340 osoba. Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji je pozitivno 10 zdravstvenih radnika, a od toga 2 liječnika, 4 medicinskih sestara/tehničara, 3 druga zdravstvena i 1 nezdravstveni radnik. Zdravstvenih radnika u samoizolaciji nema.

• U Primorsko-goranskoj županiji ni danas nema novooboljelih, već osmi dan za redom. Trenutačno je u Primorsko-goranskoj županiji 35 pozitivnih i 35 izliječenih osoba, priopćeno je iz županijskog stožera Civilne zaštite.

• Istarska županija je 12. dan bez novih oboljelih od koronavirusa. Unutar 24 sata ispitano je 44 uzoraka brisa i svi su negativni na koronavirus (COVID-19). Trenutno je na ispitivanju 25 uzoraka brisa zbog sumnje na koronavirus COVID-19, priopćeno je iz stožera civilne zaštite Istarske županije.

• Ravnatelj KBC-a Split Julije Meštrović za web HRT-a potvrdio je da je pet djelatnika plućnog odjela te bolnice pozitivno na koronavirus, a devet pacijenata je u izolaciji. Opširnije

• Kako će izgledati povratak u škole, frizerske salone i crkve objasnili su u emisiji U mreži Prvog na Hrvatskom radiju predstojnik Ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka-Petešić, epidemiologinja HZJZ-a Iva Pem Novosel i predsjednik Ceha frizera Boris Lukovnjak . Opširnije

• Načelnica Kriznog stožera Ministarstva zdravstva Maja Grba-Bujević gostujući u emisiji Dobro jutro, Hrvatska objasnila je kako nositi zaštitne maske. Pohvalila je građane zbog pridržavanja propisanih mjera. Opširnije

KORONAVIRUS U SVIJETU

•  
U BiH je zabilježen nagli skok broja novozaraženih koronavirusom, a predstavnici zdravstvenih vlasti u toj zemlji upozorili su kako je to razlog za ozbiljnu zabrinutost pa i za nove restruktivne mjere. Opširnije

• Dok u nekim dijelovima svijeta epidemija popušta, Rusija bilježi najveći broj zaraženih i umrlih u jednom danu. Potvrđeno je gotovo 6500 novih slučajeva zaraze u 24 sata. Opširnije

• Broj zaraženih koronavirusom u svijetu premašio je 3 milijuna, a u SAD-u milijun. Od posljedica bolesti u svijetu je umrlo više od 213 tisuća ljudi. Najveća europska žarišta, Španjolska i Italija, i dalje bilježe pad broja novozaraženih. Opširnije

Izvor: HRT

Poveznica: https://vijesti.hrt.hr/609112/koronavirus-epidemija-najnovije-vijesti

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.