U Hrvatskoj u protekla 24 sata dijagnosticirano osam novooboljelih od koronavirusa, što daje broj od ukupno 2047 osoba

alemka
hrt epidemija koronavirus hrt youtube

U protekla 24 sata dijagnosticirano je osam novooboljelih od koronavirusa, što daje broj od ukupno 2047 osoba. Učinjeno je 33.577 testiranja, od čega 760 u protekla 24 sata, što daje postotak pozitivnih od 6,10%. Preminule su četiri osobe, dvije u Koprivnici, muška osoba 1939. godište i ženska 1926. godištem te dvije u Splitu, ženska osoba 1940. godište i muška osoba 1961. godište. Svi preminuli su imali kronične bolesti, dvije osobe su bile na respiratoru, dvije nisu.

Ukupno u Hrvatskoj imamo sada 63 preminule osobe od koronavirusa što daje na milijun stanovnika 15 preminulih. Na respiratoru je 21 bolesnik. Hospitaliziranih je 287, što je 16 manje nego jučer. Oporavljenih u zdravstvenim ustanovama je 532, što je 15 više nego jučer, a oporavljenih kod kuće je 700, što je 51 više nego jučer. Imamo oporavljene 1232 što je više za 66 više nego jučer.Međutim, silazna krivulja ne smije značiti i silaznu krivulju našeg opreza, moramo biti oprezni i dalje.Uz sve podatke, koji se obljavljuju, od jučer ima i strojno čitljivih podataka na službenoj stranici koronavirus.hr.  Evo kronologije HRT-a:

• Ublažavanje mjera - nove preporuke HZJZ-a
• Koronavirus - zašto je bitno držati distancu 

• Mjere uvedene zbog zaraze koronavirusom bit će na snazi duže vrijeme, do godinu dana ili kraće ovisno o pronalasku učinkovitog lijeka, ocijenila je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Fran Mihaljević" Alemka Markotić. Opširnije

PODACI IZ ŽUPANIJSKIH STOŽERA

•  U Krapinsko-zagorskoj županiji preminula je žena (1934.) s područja Pregrade, koja je bila zaražena koronavirusom. U protekla 24 sata nema novozaraženih, izvijestio je Županijski stožer. Opširnije

• U Splitu su jučer posljepodne u KBC–u preminule dvije osobe. Obje osobe su uz nekoliko teških kroničnih bolesti bile pozitivne i na COVID infekciju. Tri su novooboljele osobe zaražene koronavirusom i to iz Splita dvije i Solina jedna. Opširnije

• Dvije osobe zaražene koronavirusom preminule su u Koprivnici. Radi se o teškim kroničnim bolesnicima, korisnicima Doma za starije i nemoćne, priopćio je Županijski stožer civilne zaštite.  U toj je županiji dosad ukupno 68 osobljelih. Opširnije 

• Na području Osječko-baranjske županije zabilježena je jedna novopozitivna osoba od 105 testiranih. Ukupno je 117 oboljelih od kojih je 67 izliječeno. Novopozitivna osoba je iz Koške i nije kontakt do sada poznate oboljele osobe. Epidemiolozi istražuju gdje se i kada zarazila te njene kontakte stavljaju u samoizolaciju. U KBC-u Osijek je i dalje sveukupno 9 djelatnika pozitivno na koronavirus. Kršenja mjera samoizolacije nije bilo.

• Karlovačkoj županiji u utorak nema novih osoba zaraženih koronavirusom, od ukupno 31 oboljele 17 ih je izliječeno, petero je na bolničkom liječenju, devetoro se liječi kod kuće u izolaciji, a do sada je jedna osoba umrla. Županijski Stožer civilne zaštite izvijestio je kako je pod mjerom samoizolacije 348 osoba, a policija u posljednja 24 sata nije utvrdila nijednu da bi kršila tu mjeru.

• U Zagrebačkoj županiji u posljednja 24 sati jedna je novooboljela osoba od koronavirusa, a tri su izliječene. Ukupno je zaraženo 129 osoba. Do sada je ukupno izliječeno 50 osoba, a tri su preminule.

• Sisačko-moslavačkoj županiji nema novooboljelih osoba od zarazne bolesti COVID-19. U izolacijskoj jedinici Opće bolnice „Dr. Ivo Pedišić“ Sisak nalaze se dva pacijenta, a ostali su na kućnom liječenju.  Od trideset i dva pacijenta s područja naše Sisačko-moslavačke županije, ozdravila je još jedna pacijentica, što znači kako imamo 18 ozdravljenih, priopćio je županijski stožer Civilne zaštite.

• U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je 28. dan bez novooboljelih osoba, te od 22. travnja u županiji nema ni jedne potvrđene oboljele osobe. U samoizolaciji se trenutno nalazi 262 osobe, 33 uzorka su poslana na analizu, te je ukupno testirano 346 osoba.

• Primorsko-goranskoj županiji sedmi dan za redom nema novooboljelh od koronavirusa, ukupno je 35 osoba pozitivnih na koronavirus, a isto toliko ih je već ozdravilo. U samoizolaciji je u županiji još oko 1000 osoba, od kojih je oko 300 kontakata oboljelih osoba. Iz županijskog stožera civilne zaštite i dalje pozivaju na pridržavanje sigurnosnih mjera, nošenje zaštitne opreme i držanje razmaka.

• Međimurskoj županiji već 14. dan nema novo zaraženih. Ozdravila je još jedna osoba, a dvije se osobe još liječe i obje su dobrog općeg stanja. U županiju svakodnevno stiže zaštitna oprema koja se uz pomoć Crvenog križa i HGSS-a dijeli volonterima i u 28 domova za starije i nemoćne, izvijestio je župan Matija Posavec.

• Ličko-senjskoj županiji deseti dan za redom nema novooboljelih osoba. Čekaju se rezultati testiranja još 5 uzoraka. Ukupno su oboljele 22 osobe, a tri su 3 izliječene. Testirano je ukupno 307 osoba. U samoizolaciji je 136 osoba.

• Stožer Istarske županije priopćio je kako u zadnjih 24 sata nema novooboljelih od Covida-19. Ispitano je 25 uzoraka brisa, a čekaju se nalazi za još njih 9.

• Trinaesti dan za redom na području Bjelovarsko-bilogorske županije nema novozaraženih osoba COVIDOM 19. Testirano je 20 osoba, a za 2 osobe se očekuju rezultati. Još je jedna osoba ozdravila tako da je s današnjim danom na području Bjelovarsko-bilogorske županije troje zaraženih. U samoizolaciji je 337 osoba, a u posljednja 24 sata nije bilo kršenja mjera.

• Na području Šibensko-kninske županije nema novooboljelih. Zaraženih je i dalje 86, a oporavilo se 38 osoba. Na Odjelu infektologije su tri pacijenata, od kojih je jedan i dalje na respiratoru. Dva pacijenta iz šibenske bolnice se i dalje su na respiratoru u KBC Split. Pod nadzorom je 91 osoba. Jedna je osoba kršila izrečenu mjeru samoizolacije.

• Dvanaesti dan za redom na području Brodsko-posavske županije nema novooboljelih  od bolesti COVID-19.  Od početka epidemije  20 je osoba oboljelo, preminula je jedna  a  s današnjim danom  ukupno je pet  izliječenih.

KORONA VIRUS U SVIJETU

• 
Ukupno je potvrđeno 3.050.308 zaraženih koronavirusom u svijetu, a broj umrlih narastao je na 211.326, prema podacima američke bolnice Johns Hopkins. Rusija je objavila rekordni dnevni rast novooboljelih, gotovo 6,5 tisuća, a broj oboljelih u Brazilu utrostručio se u posljednjih osam dana. Opširnije

• U SAD-u više je od milijun oboljelih od koronavirusa. Američki predsjednik Donald Trump održao je konferenciju za novinare u Vrtu ruža Bijele kuće. Iznio je plan o sljedećoj fazi u borbi protiv pandemije - testiranju, te optužio Kinu za širenje virusa. Opširnije

• Vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić uputio je svećenike svoje nadbiskupije da ponovno mogu slaviti mise uz sudjelovanje vjernika. Organiziraju se i ispovijedi. Opširnije

● Ukupan broj zaraženih u svijetu premašio je tri milijuna, a broj umrlih 211 tisuća. Većina europskih zemalja ublažava zaštitne mjere, a građani su nestrpljivi jer im se život vraća u kakvu-takvu normalu. Opširnije


Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.