Međimurje: Nastavlja se dobar trend, još se jedna osoba oporavila, 14 dana bez novooboljelih

Međimurje: Nastavlja se dobar trend, još se jedna osoba oporavila,  14 dana bez novooboljelih

U utorak, 28. travnja 2020. godine u Međimurskoj županiji još se jedna osoba oporavila, 14. dan za redom nema novooboljelih, a dosad je testirano više od 400 osoba. U Međimurju je 6 osoba ozdravilo, a 2 osobe oboljele od COVID 19 virusa su dobrog općeg stanja. Popuštanje mjera u djelatnostima javnog zdravstva.

Načelnik stožera CZ MŽ Josip Grivec otvorio je današnju konferenciju za novinare izrazivši zadovoljstvo dobrom epidemiološkom situacijom. „Jučer smo ušli u 1. fazu popuštanja mjera te je očekivano i kretanje većeg broja ljudi. Općinski i gradski stožeri CZ nadziru provođenja mjera te još jednom pozivam sve građane, ali i vlasnike trgovačkih i drugih djelatnosti koje su započele s radom da se pridržavaju svih propisanih mjera. Ujedno čestitam i Međunarodni dan zaštite na radu koji ove godine obilježavamo u specifičnim okolnostima.“

Župan Međimurske županije Matija Posavec izrazio je zadovoljstvo što Međimurska županija puna dva tjedna nema novooboljelih. „Imamo još jednu osobu koja se oporavila te od ukupno 8 oboljelih od početka pandemije sada je 6 osoba ili 75% osoba ozdravilo te smo jedna od rijetkih županija koja ima tako visok postotak ozdravljenja.“

Župan Posavec zahvalio je čitavom zdravstvenom sustavu Međimurske županije te je istaknuo kako su svi zdravstveni djelatnici na raspolaganju sustavu.

„Posljednja dva dana u Međimurje je stiglo više od 35 000 komada zaštitne opreme koja je primarno namijenjena domovima za stare i nemoćne te drugim socijalnim ustanovama. Oprema je podijeljena uz pomoć volontera Crvenog križa i HGSS-a na čemu im zahvaljujem. Iako je stanje u tim ustanovama zadovoljavajuće i dalje su na snazi maksimalne mjere zaštite svih korisnika i djelatnika kao trenutno najosjetljivije populacije. Epidemiološka situacija je povoljna, no pratimo situaciju iz dana u dan, provodimo niz mjera isključivo i jedino zbog zaštite života i zdravlja naših stanovnika. Trend je dobar, ali konačnu bitku protiv ove pandemije možemo dobiti samo zajedno te pozivam sve da i dalje dosljedno poštujemo sve upute i preporuke Stožera CZ RH i naših zdravstvenih djelatnika.“ – zaključio je župan Posavec te dodao kako je od danas ponovno otvoren i Matični ured u Kotoribi koji će raditi utorkom i četvrtkom.

Dr. Marina Payerl Pal kazala je da će s obzirom na popuštanje mjera i u području javnog zdravstva s pripremnim radnjama za obavljanje pregleda za procjenu psihofizičkog stanja djece školskih obveznika u školskoj godini 2020/21 započeti i Djelatnost školske i adolescentne medicine. U suradnji s liječnicima obiteljske medicine bit će prikupljani podaci te roditelji neće morati osobno dolaziti , a ukoliko se nastavi povoljna epidemiološka situacija s pregledima bi se započelo 11. svibnja 2020. Kazala je da je od jučer započelo i sa zdravstvenim pregledima osoba koje podliježu obveznom zdravstvenom nadzoru te s on line provedbom tečajeva higijenskog minimuma te će na isti način biti organizirani i ispiti.

Vezano za godišnje doba i mogućnost pojave komaraca, kazala je da ZZJZ kontinuirano posljednja dva tjedna prati situaciju, te će prema potrebi izvijestiti općine o potrebi larvicidnog suzbijanja za što do sada nije bilo potrebe.

Ravnatelj ŽB Čakovec dr. Tomislav Novinščak kazao je da i ŽB Čakovec od 4. svibnja 2020. vraća dio djelatnosti. „ U početku će to biti manji odjeli koji će raditi s 50-100% ranijeg intenziteta, a operacije i svi dijagnostički pregledi radit će se sukladno napucima nadležnog Ministarstva koje očekujemo.“ Dodao je da su i dalje na snazi stroge kontrole ulaska djelatnika i pacijenata u ŽB Čakovec.

Pročelnica UO za zdravstvo Sonja Tošić Grlač kazala je da Tim za kontrolu pružatelja socijalnih usluga obišao sve te započinje s ponovnim obilascima. Glede uočenih nepravilnosti kazala je da će posebna pozornost biti usmjerena na kontrolu tih objekata budući da još uvijek postoje objektivni i subjektivni razlozi proboja virusa u te, najosjetljivije institucije.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.