Raymond Rojnik, ravnatelj KUV- a: Postali smo prestižni festival barokne glazbe u svijetu, imamo izvrstan feedback

Raymond Rojnik, ravnatelj KUV- a: Postali smo prestižni festival barokne glazbe u svijetu, imamo izvrstan feedback

Dok se dojmovi o proteklom 52. godištu održavanja festivala Varaždinske barokne večeri polako sliježu i sve dolazi na svoje mjesto, o svemu što je bilo razgovaramo s Raymondom Rojnikom, ravnateljem Koncertnog ureda Varaždin kao organizatora tog najpoznatijeg hrvatskog festivala barokne glazbe, a koji je zbog duge tradicije i iznimne kvalitete, već godinama vrlo tražen i od umjetnika pa i publike i prepoznat i na svjetskoj razini.

- Dajte nam najprije nekoliko općenitih informacija o festivalu VBV koje već godinama, s Davorom Bobićem kao ravnateljem Festivala, iznimno uspješno vodite.

- Varaždinske barokne večeri (VBV) su sa svojih pola stoljeća održavanja među najdugotrajnijim festivalima takve vrste u svijetu i održavaju se u jesen, uglavnom u crkvama i palačama, ali ne samo u Varaždinu već i diljem Hrvatske i dijelom EU. Barokne večeri su danas dvotjedni festival s tridesetak koncerata koje izvodi nekoliko stotina glazbenika ispred deset tisuća članova publike iz cijelog svijeta. Etablirao se kao europski i svjetski poznati festival rane glazbe. Iz prošlih festivalskih godina za pamćenje ostaju nastupi primjerice Jordi Savalla, doajena izvođenja barokne glazbe, zbora Bečkih dječaka na otvorenju 2012. godine, orkestra Le Concert Spirituel s dirigentom Herve Niquetom i brojni nastupi Le Tendre Amoura, španjolskog ansambla, koji svojim nastupima dokazuje da barokna glazba može istovremeno biti zabavna i grandiozna.  Važno je napomenuti da je u fokusu Varaždinskih baroknih večeri autentičnost – autentičnost prostora jer je Varaždin jedan od najbolje očuvanih baroknih gradova, a program se održava u palačama, crkvama i dvorcima iz tog vremena; autentičnost izvedbe jer se koncerti izvode na baroknim instrumentima; i autentičnost programa jer se izvode djela baroknih skladatelja.

- Kako biste ocijenili 52. Varaždinske barokne večeri i po čemu su bile drugačije, posebne?

- Gledajući u brojkama festival je imao 32 koncerta na 24 lokacije. Nastupilo je više od 500 umjetnika na koncertima održanim u 13 dana. Festival je zbog svega toga bio i iznimno zahtjevan u organizacijskom, financijskom pa i marketinškom smislu ali s obzirom na to da su protekle dvije godine bile u znaku korone sretni smo što je ovaj festival protekao u nekoj normali. Posebno smo ponosni smo što smo imali Irsku uistinu sjajnu zemlju partnera te smo joj kao domaćini omogućili da nam približi svoju umjetnost prikaže ono najbolje što Irska u segmentu barokne glazbe danas ima. Irski ansambli predstavili su se na koncertnim podijima, a u Total baroku prezentiran je i dio te jedinstvene irske kulture, te plesne i ine tradicije uključujući i gastronomiju…
Također Irska je sudjelovala u pokriću svojih troškova nastupa i hvala joj na tom velikom financijskom doprinosu. Veliki trud uložili su ljudi u Irskoj i u Veleposlanstvu Irske u Zagrebu, mi imamo reputaciju tako da nije bilo problem s imageom festivala jer prepoznati smo u svijetu već ranije.

 - Publika se vratila u velikom broju i nazočila i na manjim ali vrlo pomno biranim koncertima, čini se da su svi profitirali što se tiče doživljaja i kontemplacije na koncertima, jesu li i umjetnici, glazbenici, bili zadovoljni?

- Publika je bila zadovoljna slušala je ovogodišnje atraktivne koncerte, naravno nisu svi bili puni, ali mi smo ograničeni prostorom, nemamo velike dvorane nego male komorne prostore poput kapelica, manjih dvorana unutar dvoraca, a katedrala je isto tako nedovoljna spram zanimanja za koncerte na otvorenjima. Kad je riječ o manjim koncertima zadovoljni su bili i glazbenici, a i mi jer je sve više mlade publike, a jedan koncert smo imali i za bebe i roditelje tako da s razvojem publike počinjemo uistinu rano . Počinjemo u pravom smislu riječi od malih nogu s barokom i promocijom festivala, a uz sve to tu su i popusti na cijene ulaznica za umirovljenike koje su bile po 20 kuna.

- Kakvi su planovi za sljedeću godinu, zemlja partner je već odabrana?

- U planu nam je za sljedeću godinu dovesti nekoliko vrhunskih ansambala te solista iz Švicarske. Uskoro ponovno idemo u Švicarsku na pregovore s njihovim najznačajnijim predstavnicima rane glazbe. To znači da nam je sljedeća Švicarska kao zemlja partner VBV-a i već se vrlo intenzivno radi na pripremama za 53. Festival. Prijavljuju se projekti, traže se izvori financiranja modaliteti suradnje sa Švicarskom… Vjerujem da će to biti jednako uspješan festival kao i svi dosadašnji. Svaki festival je drukčiji. Možemo reći da je nastup Španjolske kao partnera bio poseban po flamenku u baroku, austrijski po nastupu zbora Bečkih dječaka...

- Spomenuli smo mladu publiku, ali festival ulaže i u mlade umjetnike, imali ste nastup 4 akademije, Glazbena škola u Varaždinu predstavlja svoje talente na kraju festivala, kakvi su odjeci?

- Treću godinu surađujemo s našim glazbenim akademijama. Ideja je da se mladi umjetnici profiliraju što je više moguće u tom žanru barokne glazbe i da ih se potakne za nastavak studija rane glazbe. Prema tome naša je uloga kao festivala i potaknuti mlade na edukaciju za učenje i interpretaciju rane glazbe na našim akademijama i nadamo se da ćemo takvu suradnju i nastaviti. Slično je i s Glazbenom školom Varaždin gdje za nastup na VBV – u imamo audiciju i oni koji uspiju imaju veliku čast da nastupe i poticaj za daljnje učenje i usavršavanje u tom smjeru.

- Nagrada VBV- a nije financijska, festival nije natjecateljski, ali ipak veliki je to poticaj umjetnicima, kako na nju reagiraju i jesu li ponosni na njezinu dodjelu?

- Nagrade VBV-a predstavljaju prestiž, upisuju se u profesionalni CV kao iznimna referenca, ona je znak kvalitete i svojevrsni je poticaj umjetnicima da u nastupima budu što bolji. Dobivamo veliki feedback od umjetnika izvana koji su prije svega oduševljeni prijemom i dobrom organizacijom i obično kažu da su VBV jedan od najboljih festivala u svijetu i svi se žele vratiti. Dobili smo pohvale od svih veleposlanstava s kojima smo dosad radili pa i od ovogodišnje zemlje partnera Irske, te Izraela, Portugala s kojima smo obilježavali godišnjice uspostave diplomatskih odnosa i nadamo se da ćemo i sa Švicarskom također uspostaviti sjajne odnose na našem području  kulture i barokne glazbe ali i šire.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.