Post festum koncerta "The Queen Symphony" - razgovor s Dadom Ruža, prof. GŠV o suradnji s Ravensburgom

Post festum koncerta "The Queen Symphony" - razgovor s Dadom Ruža, prof. GŠV o suradnji s Ravensburgom

O suradnji s Grada Varaždina i Glazbene škole u Varaždinu s prijateljskim gradom Ravensburgom, a u povodu velikog glazbenog spektakla, nedavno održanog koncerta Queen Symphony, na varaždinskom korzu, razgovarali smo s Dadom Ruža, profesoricom i voditeljicom i dirigenticom Zbora GŠV, koji je nastupao u tom zajedničkom projektu.

- Prof. Rua, podsjetite nas najprije molim vas na početak suradnje s Ravensburgom te kako je ona tekla u početku?

- Ta suradnja započela prvo kao humanitarna pomoć, a potom i kulturna suradnja s razmjenom raznih programa za vrijeme Domovinskog rata, a na inicijativu Gašpara Bolkovića Pika, profesora i likovnog umjetnika podrijetlom Rabljanina, koji je u Varaždinu polazio Gimnaziju, a dugo je živio i radio u tom njemačkom gradu. Prva suradnja na području glazbe bio je koncert profesora Glazbene škole u Varaždinu u Ravensburgu, (mislim da je bio 1995.), nakon čega je uslijedio nastavak suradnje: gostovanje Simfonijskog orkestra mladih Glazbene škole u Ravensburgu u Varaždinu, a dirigent je bio tadašnji ravnatelj škole Lutz Eistert.

- Kada počinje suradnja s današnjim dirigentom Hepnerom, koja je dugogodišnja i vrlo plodonosna?

- Harald Hepner postaje ravnatelj škole i dirigent orkestra te podiže suradnju na razinu zajedničkih projekata mladih glazbenika Ravensburga i prijateljskih gradova iz Velike Britanije, Italije, Španjolske i Hrvatske:
Godine 2010. bila je to izvedba 42. psalma F. Mendelssohna - Simfonijski orkestar mladih Glazbene škole u Ravensburgu nastupio je uz Mješoviti zbor Glazbene škole u Varaždinu te Collegium vocale Ravensburg, a solistica je bila tadašnja učenica Glazbene škole u Varaždinu Tamara Ivaniš, sopran.
Slijedi 2012. i Karl Jenkins: Misa „The armed man“ u kojem zajednički zajednički nastupaju Simfonijski orkestar mladih Glazbene škole u Ravensburgu, Mješoviti zbor Glazbene škole u Varaždinu, Collegium vocale Ravensburg, članovi orkestara i zborova iz više gradova partnera Ravensburga (projekt Europske unije), zatim 2015. zajednički nastupamo u projektu Frigyes Hidas: Requiem - Simfonijski orkestar mladih Glazbene škole u Ravensburgu, Vokalni oktet Glazbene škole u Varaždinu, Collegium vocale Ravensburg u povodu 70. obljetnice završetka 2. svjetskog rata.

- Recite nam kada je nastala suradnja na projektima čiji je kompozitor Tolga Kashif, jer ovaj sadašnji projekt nije jedini, već ste izveli neke druge, koje?

- Godine 2018. bila je to suradnja na projektu Tolga Kashif: „Genesis Suite“ u kojem smo nastupali - Simfonijski orkestar mladih Glazbene škole u Ravensburgu, Mješoviti zbor Glazbene škole u Varaždinu, Collegium vocale Ravensburg, članovi orkestara i zborova iz više gradova partnera Ravensburga i bilo je to ujedno program koji je bio naš prilog proslavi 190. obljetnice Glazbene škole u Varaždinu.

- Kakva je skladba Queen Symphony, i navedite nam detaljan program, radi toga da ostane zapisan?

- Skladba se zasniva na klasičnim i suvremenim tehnikama simfonijskog pisma. Tijekom pet stavaka pojavljuju se u raznim dionicama zbora i orkestra teme iz najpoznatijih pjesama grupe Queen. Stavci 1., 5. i 6. su vokalno- instrumentalni (orkestar i zbor), a stavci 2., 3. i 4. su instrumentalni (orkestar). Zastupljene teme po stavcima:
1. Adagio misterioso - Allegro con brio - Maestoso - Misterioso - Allegro (Radio Gaga, The Show Must Go On, One Vision, I Was Born To Love You)
2. Allegretto - Allegro scherzando - Tranquillo (Love Of My Life, Another One Bites The Dust, Killer Queen)
3, Adagio (Who Wants To Live Forever, Save Me)
4. Allegro vivo - Moderato cantabile - Cadenza - A tempo primo (Bicycle Race, Save Me)
5. Andante doloroso - Allegretto - Alla marcia - Moderato risoluto - Pastorale - Maestoso (Bohemian Rhapsody, We Will Rock You, We Are The Champions, Who Wants To Live Forever)
6. Andante sostenuto (We Are The Champions, Bohemian Rhapsody, Who Wants To Live Forever)[5]

- Osim gostiju iz Ravensburga tko je sve nastupao od Varaždinaca i koji su bili voditelji?

- Iz Glazbene škole Varaždin sudionici su bili: Mješoviti zbor (Dada Ruža), Dječji zbor (Rosana Cepanec Dugandžić), Članovi orkestra - gudači (Dada Ruža)
Članovi orkestra – puhači (Nikola Novak), Članovi orkestra – udaraljkaši (Igor Magdalenić), a pridružio nam se i Chorus angelicus (Anđelko Igrec, uz asistenciju Luke Šopara). Suradnju je podržao i Grad Varaždin te naravno, Davor Matačić, ravnatelj GŠV, a tehničku pripremu pomogao je Koncerti ured na čelu s Raymondom Rojnikom.
Sretni smo što je bilo vrijeme pogodno za održavanje koncerta na otvorenom i vidjeli smo da je oko 2000 ljudi uistinu uživalo u našem programu.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.