Bogat i atraktivan program Bučograda u atriju Županijske palače od 23. do 31. kolovoza

BUČOGRAD

U atriju Županijske palače na Franjevačkom trgu u Varaždinu 23. kolovoza svoja vrata i ove godine otvaraBučograd, manifestacija na kojoj će sve do 31. kolovoza biti predstavljena bogata gastronomska ponuda, tradicijska i kulturna baština, poljoprivredni i drugi proizvodi Varaždinske županije, ali i susjedne Krapinsko-zagorske te Grada Čakovca. 
Bogat i atraktivan program Bučograda najavili su danas, 14. kolovoza, župan Radimir Čačić te predsjedavajuća TZ-a Varaždinske županije i savjetnica župana Natalija Martinčević zajedno sa županom Krapinsko-zagorske županijeŽeljkom Kolarom, načelnikom Općine Jalžabet Mirkom Magićem, načelnikom Općine Beretinec Igorom Kosom, načelnikom Općine Petrijanec Željkom Posavcem, načelnikom Općine Vidovec Brunom Hranićem, zamjenikom načelnika Općine Sveti Ilija Dejanom Hrastićem, pročelnikom Upravnog odjela za društvene, međunarodne poslove i odnose s javnošću Grada Čakovca Davidom Vugrincem, predstavnicom Općine Breznički Hum i predsjednicom Udruge za kulturu Humšćak Ružicom Kišur Črlenec te direktorom TZ-a Varaždinske županije Miranom Bojanićem Morandinijem, koji su predstavili programe županija, gradova i općina.Programe Bučograda su predstavili i predstavnici udruge Hajdina, udruge Varaždinsko bučino ulje, Udruge kuhara Varaždinske županije, Dječjeg vrtića Bajka te voditeljica dječjih radionica u Bučogradu Ivana Mikulec.
- Ove godine pripremili smo još raznovrsniji i interesantniji program u Bučogradu, koji smo kao manifestaciju pokrenuli prošle godine s osnovnom idejom da promoviramo naše Varaždinsko bučino ulje, i to na poseban i atraktivan način. S nama će i ove godine biti vjerni partneri, udruga proizvođača Varaždinsko bučino ulje, Udruga kuhara Varaždinske županije te udruga Hajdina. Drugi dio programa je prošle godine bio predstavljanje gradova i općina iz naše županije, a posebno me veseli veliki entuzijazmom koji su pokazali naši gradonačelnici i načelnici u osmišljavanju programa. Sigurni smo da će program biti još bolji budući da ove godine nemamo samo „Županiju u malom“, nego možemo reći i „Regiju u malom“ jer će se u Bučogradu predstaviti Krapinsko-zagorska županija i Grad Čakovec uz naše općine, Jalžabet, Beretinec, Petrijanec, Sveti Ilija, Vidovec i Breznički Hum – istaknula je Natalija Martinčević.
- U vremenu Špancirfesta, manifestacije koja se afirmirala kao jedan od najvrednijih turističkih proizvoda Hrvatske, želimo dati mogućnost sinergije paralelnom manifestacijom koja naglašava regionalni aspekt, ne samo ovog dijela Hrvatske, nego i Europe. Kao što kajkavština jezično definira ovaj dio Hrvatske, tako i specifična proizvodnja bučinog ulja predstavlja zajednički nazivnik ovog dijela Hrvatske i Europe. Ove godine u Bučogradu imamo „Regiju Hrvatske u malom“, a vjerujem da ćemo sljedeći godina imati goste i izvan hrvatskih granica – istaknuo je župan Čačić.

Zadovoljstvo je da se možemo priključiti ovoj sjajnoj manifestaciji, istaknuo je župan Kolar, čija se Krapinsko-zagorska županija prvi put predstavlja na Bučogradu.

- Promovirat ćemo naše proizvode koji su zaštićeni na europskoj i svjetskoj razini, drvene igračke i licitarska srca koji su pod UNESCO-vom zaštitom, pri čemu ćemo organizirati i radionice. Zatim ćemo predstaviti zagorskog purana i štrukle, zaštićene na europskoj razini, plus zagorske mlince, a sve će se pripremati na licu mjesta i posjetitelji će sve moći kušati. Uz to, predstavit ćemo svjetski poznata i nagrađivana zagorska vina, a pobrinuli smo se i za glazbeni program s folklorašima i glazbenicima koji će napraviti sjajan štimung – najavio je župan Kolar. Za cjelodnevni program će biti zaduženi: Grad Čakovec 24. kolovoza, Općina Jalžabet 25. kolovoza, Općina Beretinec 26. kolovoza, Općina Petrijanec 27. kolovoza, Općina Sveti Ilija 28. kolovoza, Općina Vidovec 29. kolovoza, Općina Breznički Hum 30. kolovoza i Krapinsko-zagorska županija 31. kolovoza.Veselja i uživancije će biti u izobilju, jer su za posjetitelje pripremili nastupe KUD-ova, zborova, orkestara, vrhunskih glazbenika, predstavljanje običaja i, naravno, gastronomije svojega kraja, a uz to i OPG-ove, zadruge, obrtnike, domaće radinosti,… Program samog Bučograda odvijat će se u petak, 23. kolovoza, te u petak, 30. kolovoza, a ponovno s Udrugom kuhara Varaždinske županije, udrugom Hajdina, udrugom Varaždinsko bučino ulje i odgojiteljicom Ivanom Mikulec. Za djecu će ponovno biti organizirane jedinstvene radionice, dok će odrasli u Bučogradu i ove godine moći uživati u okusima tradicijskih jela.Dođite u Bučograd, otkrijte okuse, mirise i zvukove cijele regije!

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.