Brojni posjetitelji 13. Loparskih noći okušali su se u zaboravljenim zanatima

Brojni posjetitelji 13. Loparskih noći okušali su se u zaboravljenim zanatima

Gotovo 150 kostimiranih protagonista omogućilo je posjetiteljima 13. Loparske noći povratak u daleku prošlost. Jučer održana manifestacija Loparska noć – povratak korijenima ove je godine privukla tisuće oduševljenih turista i građana koji su se ovom prilikom okušali u brojnim, gotovo zaboravljenim, zanatima.

 „Svake godine vidimo oduševljenje posjetitelja, no ove godine možemo sa sigurnošću reći da su ih program i razne prezentacije loparskih zanata dodatno zainteresirali. Na svakom kutu Luke Lopar mogli ste vidjeti sretna lica naših sugrađana i gostiju i to je ono što nas pokreće. Svjesni smo da, ako želimo zadržati turiste i odlične brojke koje Lopar ima, moramo ulagati u destinaciju. Ovogodišnja sezona je izazovna, no s ovakvim manifestacijama, okolišem, ljubaznim ugostiteljima i dodatnom ponudom, nema mjesta za loše rezultate“, istaknuo je Marin Mušćo, direktor Turističke zajednice Općine Lopar.

Na Loparskoj noći sudjelovali su stručni, kostimirani protagonisti koji su s osmijehom na licu podijelili svoje znanje i iskustvo mlađim generacijama. Posjetitelji su mogli vidjeti loparsku narodnu nošnju, loparske maškare, razne uporabne predmete i alate koje su koristili naši preci, a mogli su se uključiti i u pojedine radionice i vidjeti, primjerice, kako se preša grožđe, kleše kamen, krpa mreža, melje žito žrnima, pravi salsa od pumidora ili vjenčići od smokava te na licu mjesta otkriti ostale loparske običaje.

„Mještani Lopara brojnim su posjetiteljima približili loparsku kulturu uključivši ih u pojedine radionice pa su se tako mnogi okušali i u oplitanju bocuna konopom, izradi glinenog posuđa na tradicionalnom lončarskom kolu, nadivanju suhih smokava, mašćenju grojza, boćanju i drugim aktivnostima“, dodala je Lucija Kunda iz Centra za kulturu Lopar.

Posebnu su pažnju privukli lokalni ribari koji su na poznatoj plaži Mel pokazali kako se nekada lovila riba. Dakako, najviše posjetitelja privukao je ispraćaj sv. Marina, jednog od zaštitnika Lopara. Prema legendi sveti se Marin prije više od 17 stoljeća rodio u Loparu. Izučivši klesarski zanat krenuo je na drugu obalu Jadranskog mora i na brdu Titan osnovao najstariju republiku u Europi – Republiku San Marino. Loparani su vrlo ponosni na podrijetlo sv. Marina te mu u sklopu Loparske noći priređuju simbolični ispraćaj uz atraktivan vatromet. Nakon ispraćaja okupljene je do dugo u noć zabavljala grupa Saturnus.

Uz to, za dodatni doživljaj zaslužna je i gastronomska ponuda Imperiala. Okupljeni su mogli kušati domaće, autohtone proizvode lokalnih udruga i OPG-ova. Uživalo se u domaćim jelima spravljenim po tradicionalnim recepturama poput sočiva, šuljčića, fritula i drugih delicija.

Loparsku noć organiziraju Turistička zajednice Općine Lopar i Centar za kulturu Lopar uz pomoć Općine Lopar, pojedinaca i udruga s područja Lopara te sponzora Valamar Riviere, Römerquellea i Karlovačke pivovare.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.