Predsjednica nazočila svečanoj sjednici GV Grada Gline te otkrivanju spomenika u čast prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana

Predsjednica nazočila svečanoj sjednici GV Grada Gline te otkrivanju spomenika u čast prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana

U prigodi obilježavanja Dana Grada, Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović nazočila je svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Gline, istaknuvši kako je Glina malen grad, ali ima važno mjesto u hrvatskoj vojnoj i kulturnoj povijesti.

Kazala je kako je i hrvatski ban Josip Jelačić upravo iz Gline pošao na put političkog djelovanja za afirmaciju hrvatskih nacionalnih interesa u tadašnjoj Habsburškoj Monarhiji, no kako je najvažniju i najtragičniju ulogu i sudbinu Glina imala u Domovinskom ratu, čiji su branitelji u srpnju 1991. pružili junački otpor velikosrpskoj agresiji.

Isto tako, istaknula je kako su prošle dvadeset četiri godine od završetka Domovinskog rata, no kako su masovna ubojstva, mučenja, logor, progon, razaranja i četverogodišnja okupacija ostavili bolne rane na licu grada i u srcima ljudi. „Oprostili smo mnogo toga radi mira i budućnosti, ali ratne zločine moramo istražiti do kraja. Zato nadležna hrvatska državna tijela imaju trajnu zadaću istrage i kaznenog progona počinitelja ratnih zločina“, poručila je Predsjednica Republike kazavši kako je to jedan dug hrvatske države žrtvama, dok je drugi dug čuvanje sjećanja na njih.

Spomenula je i prvoga predsjednika i vrhovnika dr. Franju Tuđmana koji je uz hrvatske branitelje najzaslužniji za njezino oslobođenje te izrazila zadovoljstvo što će se i Glina otkrivanjem spomenika pridružiti mjestima u Hrvatskoj koja su mu na taj način iskazala počast i zahvalnost.

Poručila je kako je budućnost prije svega u rukama mladih no kako nam treba konzistentna razvojna politika, koja će se temeljiti na uravnoteženom poticanju investicija i sada ne više samo na zaustavljanju iseljavanja, nego i na poticanju povratka. „Osjećamo manjak radnika, no prije nego što posegnemo za uvozom strane radne snage, želim da se posvetimo našim iseljenicima i potaknemo ih na povratak jer nam je svaki čovjek važan. A sve to mora pratiti pozitivno ozračje domoljublja, samopouzdanja, ponosa i optimizma“, dodala je te naglasila kako se za to zauzima te će na tomu i ustrajati.

Predsjednica Republike završila je svoje prigodno obraćanje čestitavši generalu Markaču na proglašenju počasnim građaninom grada Gline te Nikoli Mihaljeviću za osvojeno prvo mjesto na državnom natjecanju u „WorldSkills Croatia 2019“.

Prilikom otkrivanja spomenika prvome hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, predsjednica Grabar-Kitarović kazala je kako su višestoljetnu borbu hrvatskoga naroda za slobodu i državnu neovisnost obilježili mnogi velikani, no kako je malo onih po kojima se može nazvati cijela epoha.

„Devedesete godine 20. stoljeća sigurno su Tuđmanova epoha. Stvaranje, obrana i oslobođenje hrvatske države neodvojivi su od njegova imena. Znao je iz povijesnoga iskustva izvući pouke, a još je važnije što je znao stvoriti jasnu političku platformu za ostvarenje višestoljetne težnje hrvatskoga naroda – za neovisnu i demokratsku hrvatsku državu“, istaknula je Predsjednica. 

Izrazila je ponos što u ovom vremenu zajedno s hrvatskim narodom može nasljedovati i nadograđivati njegovu viziju suverene i samostalne Hrvatske te žaljenje što nakon njegove smrti neki nisu shvatili veličinu i važnost Tuđmanova državništva, ali ni povijesnu važnost stvaranja hrvatske države.

„Neki su govorili da je bio državnik staroga kova. Nema državnika staroga i novoga kova. Postoje samo državnici, a on je to bio. Suvereno je vodio svoj narod i državu kroz scile i haribde međunarodnih pritisaka, unutarnjih otpora, velikosrpske agresije i Domovinskog rata, sve do konačne pobjede“, zaključila je predsjednica Grabar-Kitarović ujedno zahvalivši svima koji su pridonijeli zradi i postavljenju spomenika.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.