Premijer na završnoj konferenciji projekta "Lazareti – kreativna četvrt Dubrovnika"

Premijerov govor na konferenciji Lazareti

Predsjednik Vlade Andrej Plenković tijekom boravka u Dubrovniku nakon što je u subotu prisustvovao premijeri Magellijeva „Hamleta” na Dubrovačkim ljetnim igrama, u nedjelju je s ministricom kulture Ninom Obuljen Koržinek i ministrom regionalnog razvoja i fondova EU Markom Pavićem gostovao na završnoj konferenciji projekta "Lazareti – kreativna četvrt Dubrovnika", u kompleksu Lazareti.

O premijeri je rekao da je to bila sjajna predstava i čestitao glumcima i redatelju: “Bilo je vrlo dinamično s dobrom dramaturgijom. U hipu su prošla dva i pol sata“, rekao je premijer dok je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek istaknula da da se na 70. Igrama ‘Hamlet’ baš na velika vrata vratio na Lovrjenac i u Dubrovnik. “Sjećam se mnogih ‘Hamleta’ u prostoru Lovrjenca, a ovaj me se zbilja dojmio jer je iznimno relevantan“, zaključila je Obuljen Koržinek.
 
Dubrovnik je definiran svojom bogatom tradicijom i baštinom i kulturom
Na završnoj konferenciji projekta "Lazareti – kreativna četvrt Dubrovnika" u nedjelju, predsjednik Vlade Plenković izrazio je zadovoljstvo sudjelovanjem na svečanosti otvaranja prostora u kojem se već desetljećima isprepliću dvije iznimne vrijednosti – očuvanje kulturne baštine s naslijeđem suvremenog kulturno-umjetničkog stvaralaštva i društvenog djelovanja. 
"Lazareti su nakon ukinuća karantene prolazili različite faze – od propadanja do ponovnog vraćanja u život te su tijekom proteklih desetljeća postali dom za nekoliko udruga iz područja kulture, umjetnosti i humanitarnog rada (Art radionica Lazareti, Studentski teatar Lero, Deša – Dubrovnik) koje su svojim djelovanjem održali kontinuitet korištenja Lazareta,  kao i javna ustanova u kulturi, folklorni ansambl Linđo koji ovdje promiče hrvatsku tradicijsku baštinu", rekao je premijer. 
Naglasio je da je Dubrovnik definiran svojom bogatom tradicijom i baštinom i kulturom, jedan je od svega nekoliko gradova u svijetu koji ima UNESCO-ov status univerzalne vrijednosti materijalne i nematerijalne kulturne baštine, a ujedno i jedan od najprepoznatljivijih gradova koji Hrvatska uopće. Dodao je kao takav mora obnavljati i osiguravati javne prostore poput Lazareta u kojima će se kultura grada nanovo stvarati i okretati kulturnoj proizvodnji, kulturnoj razmjeni i široj kulturnoj suradnji.
 
Premijer je pohvalio projekt 'Poštujmo grad', koji je pokrenuo gradonačelnik Mato Franković u okviru kojeg se mijenjaju negativni trendovi pretjeranog i neumjerenog korištenja resursa i postavlja temelj za razvoj grada u kojem će u fokusu biti građani i svrhovito upravljanje baštinom. "Jedan od takvih primjera je obnova Lazareta, a njihova cjelovita aktivacija za potrebe kulturnog, umjetničkog i društvenog djelovanja dokazuju dosljednosti rada gradske uprave koja nastoji uspostaviti ravnotežu u korištenju javnih resursa između lokalne zajednice i industrije turizma. "
 
U tri godine Vlada je učetverostručila sredstva namijenjena financiranju poduzetništva u kulturnim i kreativnim industrijama
 
Govoreći o prioritetima Vladine kulturne politike podsjetio je da je Vlada kroz Europske strukturne fondove, Operativni program Konkurentnost i kohezija osigurala financiranje za realizaciju ovako zahtjevnih projekata obnove kulturne baštine. 
"Nakon početka cjelovite obnove 2012. godine, Europskim sredstvima proveden je projekt dovršetka obnove pod nazivom Lazareti, kreativna četvrt ukupne vrijednosti više od 33 milijuna kuna.Naveo je da je uz redovito programsko financiranje, u mandatu ove Vlade prvi put pokrenut nacionalni program financiranja razvoja publike i sudjelovanja u kulturi. 
"Svjesni da mnoge umjetničke forme gube publiku i da mnogi naši građani ne sudjeluju dovoljno u kulturnom životu, programe razvoja publike i participacije u kulturi financiramo i nacionalnim sredstvima, ali i europskim sredstvima – posebno kroz natječaje Umjetnost i kultura za mlade i Kultura 54+, natječaj koji će biti otvoren na jesen za financiranje Nacionalne strategije poticanja čitanja. "
 
Plenković je  izrazio zadovoljstvo što su u mandatu ove Vlade u tri godine učetverostručena sredstva namijenjena financiranju poduzetništva u kulturnim i kreativnim industrijama, te što se kroz treću fazu porezne reforme snizila stopu PDV-a na umjetničke usluge. 
"Planiramo i daljnje poticaje kroz Zakon o obavljanju umjetničkih djelatnosti koji će na jesen biti stavljen na javnu raspravu. " 
Na primjeru projekta Lazareti premijer je podvukao važnost dobre suradnje lokalnih vlasti s Vladom koji će pristup jamčiti zadovoljstvo korisnika ovih prostora i novih kulturnih sadržaja koji će Dubrovnik učiniti još privlačnijim građanima i svim posjetiteljima.
 
Izvor: Hina/ Vlada RH

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.