Svečanost u povodu sudjelovanja kineskih policajaca u projektu Sigurna turistička sezona

Svečanost u povodu sudjelovanja kineskih policajaca u projektu Sigurna turistička sezona

Na Trgu bana Josipa Jelačića održana je u subotu svečanost u povodu sudjelovanja kineskih policijskih službenika u projektu Sigurna turistička sezona 2019., tijekom koje će osam kineskim policajaca patrolirati zajedno s hrvatskima kolegama u turističkim središtima i biti na pomoći kineskim turistima. Voditelj kineskih policajaca u Hrvatskoj ove godine Xue Qiang prvi je put u Hrvatskoj i kaže kako je njemu i njegovim kolegama čast biti dijelom zajedničkih patrola jer će to pridonijeti prijateljstvu i suradnji dviju zemalja.

"Zadovoljan sam što je ove godine proširena suradnja s kolegama iz Narodne Republike Kine. Lani je bilo šest policijskih službenika, a ove godine osam, koji rade s našim policajcima gdje je najviše kineskih turista", izjavio je glavni ravnatelj policije Nikola Milina.

Podsjetio je kako je projekt Sigurna turistička sezona hrvatska policija pokrenula još 2006. i on se iz godine u godinu sve se više razvija.

"Ove godine imamo rekordan broj stranih policijskih službenika - ukupno njih 95 iz 19 zemalja i 21 policijske organizacije. Projekt je prepoznat i u međunarodnih policijskim forumima, a Interpol daje preporuke za njega kao za projekt najbolje međunarodne policijske prakse", rekao je Milina.

Lani je u sklopu projekta uspostavljen i stožer u Zadru za provedbu mjera sigurne turističke prakse, tako da je Hrvatska kao popularna turističke destinacija prepoznata kao sigurna turistička zemlja, naglasio je Milina.

Kineska veleposlanica u Hrvatskoj Xu Erwen istaknula je da se kroz ovaj projekt potvrđuje tradicionalno prijateljstvo i suradnja između Hrvatske i Kine.

Hrvatske je sve popularnija u Kini, ovog travnja Hrvatsku je posjetio i kineski premijer, što je povećalo vidljivost Hrvatske u Kini, kao i uspjesi hrvatske nogometne reprezentacije, rekla je.

U Hrvatsku dolazi sve više turista i suradnja u provedbi javne sigurnosti te zajedničko patroliranje hrvatskih i kineskih policajaca jedna je od važnih dijelova suradnje, kako bi se povećala sigurnost turista, rekla je kineska veleposlanica. 

Hrvatski i kineski policajci imat će zajedničke patrole u Zagrebu, Zadru Dubrovniku i Ličko-senjskoj županiji.

Jedan od policajaca koji je već lani sudjelovao u zajedničkom patroliranju Ante Marić iz zagrebačke Prve policijske postaje kazao je kako je suradnja s kineskim policajcima više nego odlična te da su zajednički patrolirali na destinacijama gdje je glavnina kineskih turista i pružali im potrebne usluge.

(Hina/FaH) 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.