Mladi Varaždinske županije na Ljetnoj akademiji u Novom Sadu

NOVI SAD

Varaždinska županija zastupljena je na Ljetnoj akademiji AER-a u Novom Sadu u Srbiji, a predstavljaju ju Hrvoje Kovač, predsjednik Pododbora za mlade Odbora 3. Skupštine europskih regija (AER-a), županijski vijećnik i zamjenik gradonačelnika Lepoglave, Mihael Slunjski, član Savjeta mladih Varaždinske županije i Maja Zuber, viša stručna suradnica za regionalni razvoj i europske poslove. Ljetna akademija AER-a odvija se svake godine u drugom gradu u trajanju od nekoliko dana, a ove je godine domaćin od 1. do 5. srpnja Europska prijestolnica mladih 2019. godine, Novi Sad. Podsjetimo, za isti naslov pretendira i Varaždin 2022. godine.

Ljetna akademija održava se pod sloganom „Mladi su budućnost, mladi su Europa“, a teme koje su pokrivene radionicama i panel diskusijama su participacija mladih u politici i jače uključivanje mladih u procese odlučivanja na europskoj razini, mladi i ekologija, (i)migracija stanovništva na svjetskoj razini. Izneseni su primjeri dobrih i loših praksi s ciljem poticanja na razmišljanje mladih o promjenama u regionalnom kontekstu.

Održane su radionice i o poduzetništvu za mlade kao uvertira u projekt na razini AER-a koji je inicirao župan Čačić, inače predsjednik Odbora za kulturu, obrazovanje i mlade Skupštine europskih regija. Kao nastavak projekta najavljen je stručni skup o obrazovanju za poduzetništvo za mlade u Varaždinu u studenom ove godine.Ljetna akademija je okupila stotinjak predstavnika regija članica AER-a iz raznih dijelova Europe. Iz Hrvatske se pozivu odazvala samo Varaždinska županija, koja u okviru te organizacije provodi i priprema čak šest programa i projekata.Varaždinska županija imala je i razlog više za posjet Vojvođanima – u planu je njihovo priključivanje Savezu Alpe-Jadran, kojim predsjedava varaždinski župan Radimir Čačić i produbljivanje već započete međunarodne suradnje.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.