Uručena odlikovanja i priznanja Republike Hrvatske u prigodi obilježavanja Dana državnosti

Uručena odlikovanja i priznanja Republike Hrvatske u prigodi obilježavanja Dana državnosti

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović uručila je odlikovanja i priznanja istaknutim pojedincima iz svih područja javnog djelovanja, a u prigodi obilježavanja Dana državnosti.

„Vaši su uspjesi prije svega izraz domoljublja jer ste svojim radom pridonijeli jačanju ugleda Hrvatske te poticanju izvrsnosti i širenju pozitivnih vrijednosti našeg društva“, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović, dodavši kako se dodjelom odlikovanja i priznanja izražava zahvalnost i poštovanje prema naporima i odricanjima koji su urodili rezultatima i iznimnim uspjesima odlikovanih u različitim područjima.

Predsjednica je spomenula umjetnike i djelatnike u kulturi, znanstvenike, gospodarstvenike, civilne i crkvene udruge te pojedince koji svoju ljubav, vrijeme i energiju ulažu u nesebičan rad s djecom, starijima, bolesnima i nemoćnima, humanitarce i sportaše. „Svi ovi uspjesi predstavljaju mozaik onoga što jesmo, što čini naš ukupni identitet. Jer kao što često ističem, najveći brend Hrvatske njezini su ljudi - njezini državljani“, istaknula je.

Nadalje, Predsjednica je kazala kako se kao glavne kvalitete života u Hrvatskoj ističu dobra ravnoteža poslovnog i privatnog života, povezanost s obiteljima i s mjestima porijekla, zajedništvo u nevolji i humanitarnim akcijama kao i zajedničko veselje na sportskim natjecanjima. „Sve navedeno mi podrazumijevamo, a pri tome često nismo svjesni koliko su te odlike zapravo iznimno rijetke i dragocjene vrijednosti u suvremenim društvima“, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović.

Uz poruku kako je čovjek najveća vrijednost svake sredine i kako svatko na svoj način i u svome djelokrugu treba pridonijeti razvoju svoje Domovine, predsjednica Grabar-Kitarović čestitala je dobitnicima svim odlikovanima, izrazivši uvjerenje kako će ona biti poticaj njihovom daljnjem radu.

Predsjednica Republike uručila je sljedeća odlikovanja:

Za izniman doprinos neovisnosti, cjelovitosti i međunarodnom ugledu Republike Hrvatske te za izgradnju i razvitak odnosa Republike Hrvatske s drugim zemljama Veleredom kralja Dmitra Zvonimira s lentom i Danicom odlikovan je akademik Davorin Rudolf.

Za izniman doprinos održanju i razvitku hrvatske državotvorne ideje, te neovisnosti, cjelovitosti i međunarodnom ugledu Republike Hrvatske Redom Ante Starčevića odlikovan je profesor emeritus Zvonimir Šeparović.

Za izniman doprinos u izgradnji suverene hrvatske države kroz dugogodišnji rad i stvaralaštvo na hrvatskoj glazbenoj sceni Redom Ante Starčevića posmrtno je odlikovan gospodin Oliver Dragojević.

Za osobite zasluge i stradanje u borbi za nacionalna i socijalna prava hrvatskog naroda, te za zasluge u očuvanju spomen-područja talijanskog fašističkog koncentracijskog logora Molat Redom Stjepana Radića odlikovan je gospodin Boris Baraba.

Za izniman doprinos razvoju duhovnog glazbenog stvaralaštva, u prigodi 50 godina aktivnog djelovanja na hrvatskoj glazbenoj sceni Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića odlikovan je gospodin Čedomir Antolić.

Za osobite zasluge u prostornom planiranju i razvoju, te izradi niza projekata od posebnog značaja za Republiku Hrvatsku Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića odlikovan je gospodin Stjepo Butijer.

Za izniman i kreativan stvaralački opus u području glazbene umjetnosti Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića odlikovani su gospođa Valentina Fijačko Kobić i gospodin Tomislav Mužek.

Za izniman doprinos u promicanju hrvatske znanosti i kulture u Republici Bugarskoj, te razvitku i unaprjeđenju odnosa između Republike Hrvatske i Republike Bugarske posebice na kulturnom i prosvjetnom planu Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića odlikovan je gospodin Raško Ivanov.

Za iznimno uspješna glazbena postignuća, te osobiti doprinos u promicanju glazbene umjetnosti u Republici Hrvatskoj i u svijetu Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića odlikovan je gospodin Aljoša Jurinić.

Za izniman doprinos unaprjeđenju položaja romske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj, osobito na području kulture, obrazovanja i sporta Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića odlikovan je gospodin Veljko Kajtazi.

Za osobite zasluge u očuvanju hrvatske glazbene kulturne baštine, poticanje i afirmaciju mladih hrvatskih umjetnika te njihovu promociju u Republici Hrvatskoj i svijetu Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića odlikovan je gospodin Marin Kaporelo.

Za izniman i kreativan stvaralački opus u području glazbene umjetnosti, pedagoški rad s mladima i očuvanja hrvatske glazbene baštine Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića odlikovan je gospodin Živko Ključe.

Za osobite zasluge za kulturu i njeno promicanje u Republici Hrvatskoj i u svijetu Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića odlikovan je gospodin Juraj Kontent.

Za izniman doprinos u očuvanju hrvatske kulturne baštine, njezine promocije u svijetu i rada na međunarodnoj kulturnoj suradnji Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića odlikovan je gospodin Andro Krstulović Opara.

Za izniman prevoditeljski rad te svestran doprinos razvoju hrvatske kulture i njezinom međunarodnom ugledu Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića odlikovan je gospodin Mate Maras.

Za izvanredne glazbene uspjehe i promociju hrvatske kulture u svijetu te ostvarenje kulturne suradnje s Narodnom Republikom Kinom Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića odlikovan je gospodin Maksim Mrvica.

Za izniman i kreativan stvaralački opus u području kazališne i filmske umjetnosti Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića odlikovana je gospođa Jelena Miholjević.

Za izniman glazbeno- scenski opus ostvaren u brojnim ulogama matičnog kazališta Komedija Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića odlikovana je gospođa Renata Sabljak.

Za osobite zasluge u kulturi te promicanju hrvatske suvremene glazbe i stvaralaštva kroz program Muzičkog biennala Zagreb Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića odlikovan je gospodin Krešimir Seletković.

Za izniman glazbeno- scenski opus ostvaren u brojnim kazališnim ulogama i doprinos razvoju glazbene umjetnosti Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića odlikovan je gospodin Đani Stipaničev.

Za osobite zasluge za gospodarstvo, te promicanje regulacije energetskih djelatnosti i razvoja energetskog sektora hrvatskog gospodarstva, Redom Danice hrvatske s likom Blaža Lorkovića odlikovan je prof. dr. sc. Eraldo Banovac.

Za osobite zasluge za gospodarstvo Redom Danice hrvatske s likom Blaža Lorkovića odlikovani su gospodin mr. sc. Josip Lebegner i gospodin mr. sc. Kažimir Vrankić.

Za izniman doprinos hrvatskom gospodarstvu i promociji gospodarstva u Republici Hrvatskoj i svijetu Redom Danice hrvatske s likom Blaža Lorkovića odlikovani su gospodin Miljenko Baković i gospodin Željko Pavlin.

Za osobite zasluge za znanost, visoko obrazovanje te višegodišnje sustavno znanstveno istraživanje vrijednosti proisteklih iz Domovinskoga rata Redom Danice hrvatske s likom Ruđera Boškovića odlikovan je prof. ddr. sc. Miljenko Brekalo.

Za osobite zasluge za znanstveni rad, popularizaciju znanosti i privlačenje međunarodnih projekata Redom Danice hrvatske s likom Ruđera Boškovića odlikovan je prof. dr. sc. Mislav Grgić.

Za izniman sportski uspjeh i osvajanje brončane medalje na XII. Zimskim paraolimpijskim igrama 2018. u Južnoj Koreji, te osobite zasluge u promicanju sporta i ugleda Republike Hrvatske u svijetu Redom Danice hrvatske s likom Franje Bučara odlikovan je gospodin Bruno Bošnjak.

Za iznimne sportske uspjehe u disciplini ronjenja na dah, te osobite zasluge za sport i njegovo promicanje u Republici Hrvatskoj i svijetu Redom Danice hrvatske s likom Franje Bučara odlikovan je gospodin Goran Čolak.

Za izniman doprinos u dugogodišnjem humanitarnom radu i djelovanju, te organizaciji i pružanju nesebične pomoći Hrvatima u Republici Hrvatskoj i izvan nje Redom Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske odlikovan je gospodin Mato Agatić.

Za ostvarenje projekta „Nestali u Domovinskom ratu“, kojim su hrvatsku i međunarodnu javnost upoznale s patnjom obitelji nestalih koje više od četvrt stoljeća traže svoje najmilije Redom Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske odlikovane su gospođa Romana Bilešić i gospođa Danijela Almaši.

Za osobite zasluge za socijalnu skrb i promicanje moralnih društvenih vrednota u Republici Hrvatskoj Redom Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske odlikovan je gospodin Natko Gaberc.

Za izniman doprinos u promicanju udomiteljstva i rada s djecom bez odgovarajuće roditeljske skrbi Redom Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske odlikovana je gospođa Marina Hoblaj.

Za osobite zasluge u razvoju i unaprjeđenju farmaceutske djelatnosti, te humanitarnoj aktivnosti i pružanju nesebične pomoći građanima u Republici Hrvatskoj tijekom Domovinskog rata Redom Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske odlikovan je gospodin Mohamed Radwan Joukhadar.

Za izniman doprinos u promicanju prava i položaja invalida rada i osoba s invaliditetom te dugogodišnji doprinos sportu i sportskoj rekreaciji osoba s invaliditetom Redom Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske odlikovan je gospodin Josip Petrač.

Odlukom pokojnog predsjednika dr. Franje Tuđmana Redom Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske za osobite zasluge za zdravstvo, socijalnu skrb i promicanje moralnih društvenih vrednota posmrtno je odlikovan svećenik Ivan Cvitanović te je odlikovan dr. Slavko Vlašić.

Za osobite zasluge za Republiku Hrvatsku stečene u Domovinskom ratu i u izravnoj ratnoj opasnosti Redom hrvatskog trolista odlikovan je gospodin Ivan Pavlović.

Redom hrvatskog pletera, za osobite zasluge za znanost i promidžbu znanosti u Republici Hrvatskoj i svijetu, odlikovani su prof. dr. sc. Dinko Begušić, prof. dr. sc. Ante Mihanović i prof. dr. sc. Igor Jerković.

Redom hrvatskog pletera, za osobiti doprinos razvitku i ugledu Republike Hrvatske promicanjem hrvatske franjevačke crkvene glazbe, te proučavanjem franjevačke baštine i hrvatske književnopovijesne ostavštine, odlikovane su prof. dr. sc. Hana Breko Kustura i dr. sc. Hrvojka Mihanović-Salopek.

Redom hrvatskog pletera, za osobiti doprinos razvitku i ugledu Republike Hrvatske kroz bogato duhovno kulturno stvaralaštvo, u prigodi 30. obljetnice skladanja duhovne glazbe, odlikovan je dr. sc. Luka Balvan.

Redom hrvatskog pletera, za izniman doprinos u humanitarnom radu i djelovanju, te u pružanju nesebične pomoći potrebitim građanima Republike Hrvatske, odlikovana je gospođa Katrin Bornmüller.

Redom hrvatskog pletera, za izniman doprinos u promicanju moralnih i društvenih vrednota dugogodišnjim pastoralnim i socijalnim radom, te pružanju nesebične pomoći prognanicima i potrebitima, odlikovan je velečasni Marko Bubalo.

Redom hrvatskog pletera, za izniman doprinos razvitku i ugledu Republike Hrvatske te iskazanom domoljublju i pružanju nesebične pomoći u Domovinskom ratu, odlikovan je gospodin Martin Butigan.

Redom hrvatskog pletera, za osobiti doprinos razvoju ugleda Republike Hrvatske u svijetu kroz područje sporta, sportskih i društvenih djelatnosti, odlikovan je gospodin Matija Gubica.

Redom hrvatskog pletera, za izniman doprinos u humanitarnom radu i djelovanju, te u pružanju nesebične pomoći hrvatskom narodu, odlikovani su gospođa Ursula Hölz i gospodin Heribert Hölz.

Redom hrvatskog pletera, za izniman doprinos razvoju glazbene umjetnosti i pedagoškom radu, odlikovane su gospođa Ivana Husar Mlinac i gospođa Marija Husar Rimac.

Redom hrvatskog pletera, za iznimne uspjehe i osobite zasluge na području kulture, te njezino promicanje u Republici Hrvatskoj i u svijetu, odlikovani su gospođa Lidija Percan, gospodin Mladen Mordej Vučković, gospodin Davor Schopf i gospodin Mojmir Golemac.

Redom hrvatskog pletera, za izniman doprinos razvitku i ugledu Republike Hrvatske kroz afirmaciju inovativnog rada i inovativnog poduzetništva, odlikovana je gospođa Valentina Sečen.

Redom hrvatskog pletera, za osobiti doprinos razvitku i ugledu Republike Hrvatske i dobrobiti njezinih građana, odlikovan je gospodin Ante Tanfara.

Redom hrvatskog pletera, za izniman doprinos u promicanju moralnih i društvenih vrednota dugogodišnjim pastoralnim i socijalnim radom u Republici Hrvatskoj, te pružanju nesebične pomoći građanima u potrebi, odlikovan je mons. Giuseppe Vosilla.

Povelja Republike Hrvatske, za izniman doprinos hrvatskom gospodarstvu i njegovoj promociji u Republici Hrvatskoj i svijetu, dodijeljena je gospodinu Stjepanu Šafranu.

Povelja Republike Hrvatske, za izniman doprinos razvoju visokih standarda novinarske struke, kršćanskih načela, otvorenosti suradnji i dijalogu u društvu te promicanju općeg dobra u zajednici, dodijeljena je Hrvatskom katoličkom radiju.

Povelja Republike Hrvatske, za izniman dugogodišnji doprinos u promicanju kulture i aktivno djelovanje u kulturno-umjetničkom amaterizmu grada Zagreba i Republike Hrvatske, u prigodi 95. obljetnice postojanja, dodijeljena je Hrvatskom kulturno-umjetničkom društvu „Prigorec“ Markuševec.

Povelja Republike Hrvatske, za izniman dugogodišnji doprinos u stvaranju novih ideja promicanja i približavanja sporta javnosti kroz medije, u prigodi 70 godina postojanja, dodijeljena je Hrvatskom zboru sportskih novinara.

Povelja Republike Hrvatske, za izniman doprinos radu na osnaživanju vjere, duhovnog rasta i zajedništva te promicanju općeg dobra, dodijeljena je Kući susreta Tabor.

Povelja Republike Hrvatske, za izniman doprinos dugogodišnjem radu u očuvanju i predstavljanju izvornog glazbenog i jezičnog izraza Istre i Kvarnera, u povodu 55 godina održavanja, dodijeljena je Melodijama Istre i Kvarnera.

Povelja Republike Hrvatske, za izniman doprinos dugogodišnjem radu u očuvanju i suvremenom predstavljanju nematerijalne kulturno povijesne baštine, u povodu 51. obljetnice održavanja, dodijeljena je Picokijadi.

Povelja Republike Hrvatske, za osobite zasluge za sport i njegovo promicanje u Republici Hrvatskoj i svijetu, u prigodi 30. obljetnice održavanja umaškog ATP turnira, dodijeljena je Plavoj Laguni – Croatia Open Umag.

Povelja Republike Hrvatske, za izniman dugogodišnji doprinos radu u razvoju hrvatske puhačke glazbe te aktivnom djelovanju u kulturno umjetničkom amaterizmu u Primoštenu i Republici Hrvatskoj, u prigodi 90. obljetnice, dodijeljena je Puhačkom orkestru Primošten.

Povelja Republike Hrvatske, za dugogodišnji doprinos razvoju i promociji hrvatskog filmskog stvaralaštva i međunarodne kulturne suradnje, dodijeljena je Pulskom filmskom festivalu.

Povelja Republike Hrvatske, za izniman dugogodišnji humanitarni rad i doprinos stvaranju obitelji za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi, dodijeljena je SOS dječjem selu Hrvatska.

Povelja Republike Hrvatske, za izniman dugogodišnji doprinos i zasluge u promicanju kulture i kulturnog razvitka u Republici Hrvatskoj i Europi, dodijeljena je Šibenskom pjevačkom društvu „Kolo“.

Hrvatska državna nagrada, za iznimne zasluge i postignuća u promicanju znanstvenog i stručnog rada, medicinske etike te općih moralnih i humanih načela, u prigodi 145. obljetnice osnivanja, dodijeljena je Hrvatskom liječničkom zboru.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.