Dan kad je Dunav "tekao" kroz Zagreb

DUNAV

Ljepote, raskoš i atrakcije regije Srednjeg Dunava predstavljene su na Festivalu Dunava u zagrebačkom kinu Europa. Predstavljena je gastronomska ponuda, vina, turistički sadržaji, manifestacije urbanog sadržaja i kulturne ustanove hrvatskog i vojvođanskog Podunavlja pa je tako u prenesenom smislu Dunav tekao kroz Zagreb. 

Dio je to projekta „Central Danube Tour, jačanje turističkog razvoja u prekograničnoj regiji Dunava“, koji se sufinancira iz INTERREG IPA Programa prekogranične suradnje Hrvatska – Srbija 2014. – 2020. Partneri na tom projektu su institucije Osječko-baranjske županije, Grada Iloka, Vojvodine te Dunavski centar za kompetenciju.„Ideja za ovaj projekt nastala je prema sličnom prekograničnom turističkom projektu na granici Italije, Slovenije i Austrije. Prema njihovim  iskustvima pokrenuto je stvaranje novog jedinstvenog odrdišta Srednjeg Dunava“, istaknula je Ivana Jurić, direktorica Turističke zajednice Osječko-baranjske županije. 

To znači da sve lokalne atrakcije s obje strane granice sada postaju zajedničke, pojasnila je Jasmina Beljan Iskrin, koordinacija projekta Central Danube Tour. Zasad je osmišljeno devet prekograničnih itinerera koji uglavnom obuhvaćaju etnografsku, kulturnu i gastronomsku ponudu te biciklističke rute, a naglasak je na okusima i mirisima Dunava. Pomoćnica ministra turizma Snježana Brzica poželjela je da sličnih prekograničnih projekata bude sve više. Za turistički uspjeh tog područja potrebno je i što više domaćih posjetitelja.

“Svake godine 100 tisuća Slavonaca odu na odmor na Jadran i posjete Zagreb. Želimo da i kod nas ujesen i zimi dođe 100 tisuća turista iz ostatka Hrvatske”, istaknuo je osječko-baranjski župan Ivan Anušić, dodajući kako se gastronomska i vinska ponuda odredišta može  nadopuniti s cruisingom te plažama Dunava.

U Zagrebu su predstavljene i manifestacije s tog područja kao što su Exit Festival, Ukusi Vojvodine, Festival uličnih svirača u Novom Sadu, Pannonian Challenge i Zemlja bez granica u Osijeku, Wine & Bike Tour u Erdutu, Vinski maraton u Baranji i DunavArt festival. 

Program su upotpunili i nastupi osječkog repera Kandžije, pjevačice Zrinke Posavec i Podium Brass Quinteta s repertoarom zvukova Dunava.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.